Weninger Steiner vertikális 2011-1999
Kiderítjük, érlelhető-e a kékfrankos
2014-12-24 | Tóth AdriennJó az, hogy egyre több hazai borász lát valami komolyabbat a kékfrankosban, mint két-három éves élettartamra szánt könnyed tételeket. Kevesen vannak azonban, akik hasonló tapasztalattal rendelkeznek a prémium szegmensbe pozicionált kékfrankos kapcsán, mint Franz Weninger, aki pont a sor legkorábbinak számító, 1999-es tételének érlelésével és palackozásával vette át édesapjától a soproni pince irányítását, és aki kommentálta számunkra az évjáratokat.
Soproni Kékfrankos Spern Steiner, 1999
Weninger Pincészet
Vinoport: A barna színű bor pereme terrakotta árnyalatot ölt. Az illat érett karaktert mutat, jegyeiben a fűszeresség a vezető, de mögöttük ott érezhető a bogyós gyümölcsösség, az avar és a propolisz. A kortyot még mindig a savak tartják egyenesen, mellettük azonban ott érezhető a korábban leírt ízvilág. A fűszeres, teafüves, dohányos zamatok és a közepes erejű tanninok erősítik egymást. A bor mértékletesen, lassan érett, míg erre a fejlettségi szintre jutott, hiszen megőrizte eredeti aromakarakterét, nem uralkodnak el rajta a tercier, érlelési jegyek.Tovább
Franz Weninger: Minél régebb óta foglalkozom borkészítéssel, annál jobban értékelem a kiegyenlített, „normális” évjáratokat. 1999-ben 2013-hoz hasonlóan száraz volt az ősz, mindkét évben hosszabban kint tudtuk tartani a gyümölcsöt a tőkéken. 1999-et a ’90-es évek legjobb évjáratának tartom, és ezt borai is bizonyítják, amelyek jobb formában vannak, mint az 1997-esek és az 1998-asok. A tételt még édesapám erjesztette, de már én érleltem és palackoztam. A bor fermentációjára tartályban került sor, majd nagy hordóban érleltük huszonnégy hónapig. A szőlő idős, 1964-es telepítésű ültetvényről származik, amelyen 1997-ben alakítottuk át a művelési módot, az új kondícióval az 1999-es volt az első évjárat.
Soproni Kékfrankos Spern Steiner, 2002
Weninger Pincészet
Vinoport: A bor barna színárnyalata a hosszú palackban töltött időre utal. Az illat is ennek megfelelő érettséget mutat, propoliszos asszociációk vonják be az aszalt meggyet és cseresznyét, de feltűnik még föld és ánizs is. Külön erénye, hogy a bornak még ilyen korban sincs szüksége hosszú levegőztetésre, határozottan tárja a kóstoló elé illatvilágát már az első szippantáskor. Az ízvilág tisztán leköveti az illatot, az aromatika zamatos, a korty még mindig tele van gyümölcsökkel. A savak beépültek a kompozícióba, a test jelentős, az alkohol a lecsengést átmelegíti. A fűszeres, ásványos vonal erősíti a tanninérzetet. Tovább
Franz Weninger: Meleg és száraz év volt – ez a bort kóstolva leginkább a tanninokon érződik, amelyek érettek, ugyanakkor rusztikus érzetűek. A Steiner-dűlő ebben az évben kihívásokat jelentett. Mivel itt nagyon magas a talaj kőtartalma, nem maradt meg a nedvesség a földben. A vízhiány pedig gátolta az egyenletes érést, így a tanninoknak az átlagosnál hosszabb időre volt szükségük a tőkéken. A tételt tartályban spontán erjesztettük, majd szintén huszonnégy hónapig francia tölgyfa hordóban érleltük.
Soproni Kékfrankos Spern Steiner, 2006
Weninger Pincészet
Vinoport: Sötétvörös színű a bor, amelyet rubin perem keretez. Az illat rögtön a töltést követően telten, éretten, gazdagon lép fel. Érezhető, hogy a palackos érleléstől az illat gyümölcsei lassan aszalt tónust vesznek magukra, ezek mellett fűszeresség, bőr és cédrus van jelen a pohárban. A kortyot egyenesen tartja a savgerinc, amelyhez felnőnek a bor ásványos ízei is. Kifejezetten izgalmas ez a fűszeres, minerális és piros bogyós gyümölcsökből felépülő aromatika. Érett tétel, amely képes volt megőrizni eleganciáját. Tovább
Franz Weninger: Meleg, de jó évjáratnak számított 2006. Hasonlóságot mutatott 2002-vel, amikor a talaj szintén vízhiánytól szenvedett, ezért ekkor is hosszabb időt igényelt a tannin beérése. 2005-től jelentős minőségi emelkedés volt tapasztalható a borok esetében, mert ekkor kezdtünk átállni a biodinamikus gazdálkodásra. Persze a hatás nem látszott rögtön, sőt a beavatkozásmentes hozzáállás az első évben reduktivitási problémákat okozott. Ebben annak is része volt, hogy nagyon hosszan finom seprőn tartottam a tételt. E bort egyaránt erjesztettük tartályban és hordóban, az érlelésre 500 és 225 literes tölgyfa hordókban került sor. Ebben az időszakban tolódtunk el az érlelés kapcsán az újtól az idősebb és a kisebbtől a nagyobb hordók irányába.
Soproni Kékfrankos Spern Steiner, 2009
Weninger Pincészet
Vinoport: A sötétbordó színű bor pereme rubin árnyalatú. A határozottan fellépő illat karakterének középpontjában a hűvös tónusú, kifejező gyümölcsösség áll, dohányos, karamelles háttér előtt. Az ízkép élénk és zamatos, teljes mértékben megfelel az illat hangulatának. A szerkezetet feszessé tevő savérzethez szorosan tapad az erdei bogyós gyümölcsöket idéző, erőteljes aromatika. A kortyot emellett a közepes mennyiségű tannin és az ezt meghaladó test és alkohol teszi teljessé. A hosszú lecsengésben teafűvel, fűszerekkel zárul a bor. Tovább
Franz Weninger: A korábbi évjáratok 2-3000-es palackszámai után itt jelentősen visszaesett a mennyiség, mindössze 1500 palack Steiner kékfrankos készült. A mennyiségi veszteség – amely néhol a 70%-ot is elérte – oka a borvidéken komoly károkat okozó jégeső volt. Mivel a metszésre korán került sor, és azzal párhuzamosan a jégeső is csökkentette a terhelést, a szőlőre az igen magas fokú koncentráció volt a jellemző, tannin-, sav- és cukortartalom, valamint gyümölcsösség szempontjából egyaránt. Ebben az évjáratban változtattam meg a borkészítés metódusát a kénezés szempontjából, itt már a szőlőhöz nem adtam ként, csak egyéves hordós érlelés után a borhoz.
Soproni Kékfrankos Spern Steiner, 2011
Weninger Pincészet
Vinoport: A bor pereme még rubin árnyalatú. Az illat a közepes intenzitás mellett is kifejező, benne a meggyes, szilvás jegyek határozzák meg a gyümölcsös oldalt, amelyet fűszerek és földesség egészít ki. A korty dinamikáját a lendületes savak alakítják, amelyek mellett a közepes mennyiségű tannin még fiatal érzetű. A korty első felében inkább a fűszeres és az ásványos jegyek dominálnak, míg ezektől idővel a sötét bogyósok veszik át a főszerepet. A test és az alkohol a közepest meghaladja, a karakter érett, de mértéktartó. Tovább
Franz Weninger: 2000-hez és 2009-hez hasonlóan itt is tökéletes volt az érés, sőt bizonyos területeken már majdnem túl meleg volt. A kiegyenlített időjárás, az elegendő csapadék és a hosszú ősz miatt telt, testes vörösborok születtek. A legmelegebb fekvésekben azonban égés jelei voltak tapasztalhatóak, amelyek a gyümölcsös aromatika helyett inkább a fűszerességet engedték kifejlődni a borokban.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!