A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Zétától zétáig, modern köntösben

Tokaj jól iható arca

2016-07-20 | Herbert Gyula


Zétától zétáig, modern köntösben

Akinek egy picit is szívügye a Tokaji borvidék, annak bizonyára nem kell bemutatni a Holdvölgy Borászatot. Múlt héten az ETAP Borbárban debütáltak a pincészet az új tételei: Gincsai Tamás főborász nyolc exkluzív darabbal nyűgözött le minket, zétától zétáig, buborékostól botritiszesig.


Akinek egy picit is szívügye a Tokaji borvidék, annak bizonyára nem kell részletesen bemutatnom a Holdvölgy Borászatot és pincerendszert. Két kategóriában készítenek borokat: a Hold and Hollo sorozattal a populáris, jól iható, könnyen érthető termékek előállítása a cél, a Holdvölgy sorozatot pedig a magasabb szintű elegancia és a letisztultság jellemzi. 

 

A Holdvölgy hét különböző dűlővel rendelkezik, ezen belül pedig 22 parcelláról szüretelnek. Rendszerint az évjárat dönti el, hogy melyik területről készül bor a Hold and Hollo vagy a Holdvölgy termékcsaládba. Előbbit mindenki a címkéjéről ismeri, pontosabban arról a rikító színű szilikonról, amit a pincészet munkatársai egyszerűen a palackokra húznak. (A vendégeik pedig a karjukra, a biciklijükre, vagy akár a fejükre.)

"Jól iható tokaji borok, modern köntösben"

Múlt héten az ETAP Borbárban debütáltak a pincészet új tételei. A szakmai kóstoló egy újdonsággal kezdődött, mégpedig egy zéta gyöngyözőborral. Gincsai Tamás főborász elmondása alapján új dolgokat szeretnének kipróbálni, így jött egy ilyen ritkaság készítésének ötlete. Miért nem habzóbort készítettetek a gyöngyözőbor helyett? "A gyöngyözőbor habzása jobban hasonlít a természetes habzáshoz, ezért esett erre a választás" – mondta a borász.

 

Zétától zétáig, modern köntösben

 

2015-ös évjáratú félszáraz Uppp zéta gyöngyözőbor egyelőre prototípusnak számít, a Hold and Hollo termékcsalád tagja. 2015 nagyon aszályos év volt, így az Uppp alapanyagát két részletben tudták leszüretelni. A zéta egy korai érésű szőlőfajta, így az első szüret már 2015. augusztus 15-én, szombaton elkezdődött. A Holdvölgy Hegyalján legendás vincelléréről, Hornyák Laci bácsiról köztudott: a szombati nap számára szent és sérthetetlen. Ezen az augusztusi szombaton azonban ő is munkába állt, nehogy a hirtelen időjárásváltozás miatt kárba menjen a birtok egész éves munkája. A második szüret egy héttel később volt, de ekkorra már három fokot emelkedett a must cukortartalma. A bor végül a két szüret házasításából született. 2200 palack készült belőle, amit a következő években szeretnének megháromszorozni vagy négyszerezni.

 

Az Upppot jellemzi a könnyed, citrusos – barackos illat- és ízvilág, egy kis grapefruittal a végén. A gyöngyözőbor nyomása 2,2 bar, cukortartalma 9,2 g/l, alkoholtartalma 12,5% vol. (de a későbbiekben ennél alacsonyabb alkoholtartalmat szeretnének).

 

Stílusmegőrzés, minden évjáratban

A kóstoló következő tétele a 2013-as Hold and Hollo Dry volt. A bor 70%-ban furmint, 20%-ban hárslevelű és 10%-ban sárgamuskotály szőlőfajtákat tartalmaz. 80%-ban tartályban, 20%-ban hordóban érlelték. Alma és őszibarack fellelhető az illatában, amit enyhe hordófűszer kísér.

 

Ahogy közeledtünk a kóstoló feléhez, úgy jöttek sorban a szebbnél szebb tételek. A Holdvölgy sorozat száraz válogatásai, a Vision 2013-as és 2014-es évjárata következtek. A Holdvölgy volt az első a Tokaji borvidéken, amely furmintból, hárslevelűből, és kabarból készített házasítást. A két évjáratot legelőször az ETAP közönsége kóstolhatta össze.

Egyik elsődleges célunk az egységes stílus megőrzése – hangoztatta a borász – ezért minden évjáratban fontos tartani a fogyasztók által elvárt borstílust". Hogy erre képes, azt már 6 puttonyos vertikális aszúsorával is bizonyította a Holdvölgy. A 2013-as évjárat és Vision nevű bora viszont komoly kihívás elé állította a szakmai csapatot. Miután a tétel aranyérmet kapott a Decantor Asia 2015-ös borversenyén, 2016-ban pedig a San Francisco-i nemzetközi borversenyen dupla aranyéremben, azaz nagy aranyban részesítették, magasra került a léc. A 2014-es évjárat viszont sok szempontból eltért az előzőtől.

 

@holdvolgy által közzétett fénykép,

 

"A 2014-es Vision válogatást nagy kihívás volt megalkotni, hiszen az időjárás nem kedvezett." A nyár hűvösebb volt a kelleténél, az ősz esősre sikerült, így gyorsan kezdetét vette az ecetes rothadás. Míg a 2013-as szüretkor a Vision alapanyagai 3-4 présnyi szőlőt jelentettek, addig a 2014-es évjáratnál ez redukálódott egy présnyi termésre. Gincsai Tamás elmesélte, hogy olyan megterhelő volt ez a '14-es szüret, mintha két vagy három szüretet nyomtak volna le egyszerre. 

 

A stílus és a minőség megőrzése érdekében a Vision házasításoknál a fajták százalékos arányain változtattak a különböző évjáratokban. A 2013-as 65%-ban furmintot, 25%-ban hárslevelűt és 10%-ban kabart tartalmaz. A 2014-es évjáratú Visionnél már más a felállás, a furmint és hárslevelű 40-40%-ot kapott, a kabar pedig 20%-ban érvényesül. A kabar szőlőfajtát egyébként elsősorban a fűszeressége miatt használják ezekben a házasításokban.

 

Zétától zétáig, modern köntösben

Gincsai Tamás és Jójárt Gergő kóstoltat


A két tételt az évjáratkülönbségek ellenére tényleg sikerült egy sémára elkészíteniük, mindkettőt citrusok, fehér húsú gyümölcsök jellemzik a tételeket, kis kakukkfüves lecsengéssel (a kabar hatása). Természetesen a 2014-es évjárat savhangsúlyosabb – szerintem 1,5-2 év múlva lesz a csúcspontján ez a generáció – az előző évi párjával szemben. A hordóhasználat is szóba került, mindkét bor 50%-ban volt tartályban tartva, 50%-ban pedig hordós érlelést kapott 6 hónapig. A pincészet éves termelése 60-65.000 palack, a 2013-as Visionből tízezer palack kerül forgalomba, a 2014-es évjáratból pedig hatezer.

A borkészítés, mint műkorcsolya

Az édesek közül elsőként a Hold and Hollo Sweet válogatás 2008-as évjáratát kóstoltuk. Ez 60%-ban furmintból, 40%-ban hárslevelűből áll, a szőlőket háromládás módszerrel szüretelték. Mit is takar ez? Az első ládába szedik az aszúszemeket, a második az ún. barnaszüretes láda, ahová a szamorodninak valót gyűjtik, a harmadik ládába pedig a késői szüretelésű borok alapanyaga kerül – avatott be minket Gicsai Tamás.


A 2008-as Sweet koncentráltabb bor, fellelhetőek benne a botritiszes jegyek, citrusos illat a sárgadinnyével párosulva, és a végén kellemes lecsengés a megfelelő sav-cukor egyensúlynak köszönhetően. A borász húsételek mellé ajánlja – mivel ez a legszárazabb édes boruk – én meglepődtem rajta, de érdemes lenne kipróbálni.

 

@holdvolgy által közzétett fénykép,

 

Az utolsó három bor a Holdvölgy termékkategóriába tartozott. A Signature édes válogatás 2007-es és 2011-es évjárata került a poharunkba. Demkó Pascal alapító-tulajdonos a Signature-t egy hasonlattal szokta jellemezni, miszerint "ha a Holdvölgy hatputtonyos aszúja a műkorcsolya olimpiai versenyén a kötelező kűr, akkor a Signature a döntő szabadgyakorlata". Ez a bor ugyanis fordítás, máslás, szamorodni, aszú és pár csepp eszencia házasítása, amelyet a Holdvölgy úgy aposztrofál, mint a  birtok lenyomata és a borász folyékony aláírása.

 

A Signature készítése során a borász célja: az aszú-, illetve szamorodni készítéséhez kapcsolódó kötöttségek nélkül elkészíteni a legizgalmasabb édes birtokválogatást – szerintem sikerült. Vibráló ízérzet mondható el mindkét évjárat tételéről, behízelgők. Valahol az édes szamorodni és az aszú között helyezném el őket. Mézes, mazsolás, fügés zamatok, lágy és egyben gömbölyű, ahogyan a nyelvünkre simul, és a végén remek sav-cukor páros gurul le a torkunkon. Új hordót követően használt hordóba kerültek a tételek, és egyéves korukban kerültek palackba.

 

A 2007-es Signature válogatás 2012-ben a Pannon Bormustra csúcsbora lett, míg a 2011-es a Decanter 2016-os londoni világversenyén aranyérmet kapott (pedig még forgalomban sincs; fiatal bor, a három éves palackos érlelés most fog letelni, de a borász véleménye szerint még pluszban egy-két évig tervezik palackban érlelni a bort). A Signature borok paraméterei:

Elérkeztünk az utolsó tételhez, ami nem volt más, mint egy 100%-ban zétát tartalmazó édes szamorodni Intuition No.1 névre keresztelve a 2008-as évjáratból. (Így vált igazán érthetővé, miért viselte a kóstoló a Zétától zétáig címet.) Az Intuition sorozat No.1, No.2, és No.3 tételekből áll, vagyis különlegességekből. Az Intuition sorozat különlegességekből áll, amelyek között a borász szerint valódi "gyümölcsbombák" is vannak. A kóstolt tétel a No.1 széria második tagja, amelyet hamarosan követni fog a harmadik tag is, egy 2013-as édes zéta szamorodni, de ezt még csak néhány hónapja palackozták. 

 

Zétától zétáig, modern köntösben


A 2008-as évjárat kitűnő év volt az aszúsodás szempontjából, és ez érezhető is volt a kóstolt szamorodnin. Egyedülálló, csúcsközeli élményt nyújtott ez a bor. Botritiszes jegyek, trópusi gyümölcsök, és a keleti fűszerek (pl.: sáfrány) jellemzik. Az egyensúly pillérei: 142 g/l cukortartalom, 7,7 g/l savtartalom, 12% vol. alkoholtartalom, és 47 g/l extrakt, ami vetekszik egy aszú extrakttartalmával).

 

A kóstoló végén a Holdvölgy sorozat ezüstszínű címkéin feltűnt egy mandala, ami az alábbi szavakból áll össze: tudás, türelem, szellem, fantázia, elvek, gondolat, lélek.Az volt a benyomásom, hogy ezeket a szavakat tényleg tükrözik a borok, és nem utolsó sorban Gincsai Tamás kisugárzása. Kiváló borok kizárólag kiváló alapanyagból, nagy tudású szakemberek által – továbbra sincs ez máshogy a Holdvölgynél.

 

(Fotók: facebook.com/HoldvolgyExperience/ és instagram.com/holdvolgy)Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!