A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A magyar bubik sokszínű világa

Szélesedő paletta, növekvő minőség

2017-06-14 | Bognár Attila


A magyar bubik sokszínű világa

A számos hazai és nemzetközi tétel összekóstolása kiváló alkalmat adott arra, hogy összevessük, hol is tart a magyar pezsgő- és habzóborkészítés, ki a célcsoport egyáltalán, és hogyan illeszkedünk a nemzetközi trendekbe.


 

Június 10-én lezajlott az idei év legnagyobb hazai bubis eseménye a Pezsgő Június Nagykóstoló. A champagne, a cava, a Franciacorta, a prosecco, a gyöngyöző- és habzóborok szerelmesei ismét a budapesti Corinthia szállodába sereglettek, hogy mindezekből a lehető legtöbbet jobban szemügyre vegyenek és ízlelőbimbóikat is kényeztessék velük.

 

Az tény, hogy a világon mindenhol hatalmas és egyre növekvő a kereslet a buborékos italok iránt. Champagne-ból nem tudnak annyit készíteni, hogy ne legyen iránta nagyobb a fogyasztói igény, mint a rendelkezésre álló mennyiség, az árától függetlenül. A spanyolok cava-ja is hódit, az olasz prosecco-k és Franciacorták szintúgy.

 

Emellett megjelentek és egyre előkelőbb helyet vívtak ki maguknak a piacon az angol pezsgők is, amelyek a globális felmelegedés nyertesei lehetnek. Azonban lassan nem lesz olyan borvidék sem az Óvilágban, sem az Újvilágban, ahol ne készülne valamilyen buborékos bor. Egyszerűen azért, mert mindenhol keresik a borfogyasztók, a borturisták, legyen szó akár német vagy osztrák pezsgőről, vagy egy ausztrál ill. új-zélandi bubis tételről.

 

A magyar termelők is rájöttek az ebben rejlő óriási lehetőségre.

 

Persze ki-ki a maga kondícióihoz mérten. Gyakorlatilag az összes borvidékünkön ugrásszerűen nőtt a habzó- és gyöngyözőbor-készítés, mely ital mindig a nyár egyik slágere. Anyagilag is indokolt, hiszen elég jó cash-flow bor, hamar kipörögnek a készletek és bevételhez jut a borosgazda. Vannak persze, akik már régóta a minőségi pezsgőkészítés mellett tették le a voksukat (pl. Garamvári, Törley, Hungária, Taschner), aztán egyre nagyobb számban láthatunk Tokajban próbálkozásokat a furminttal, mint pezsgőalapanyaggal, esetleg hárslevelűvel kiegészítve.

 

A magyar bubik sokszínű világa

 

Egyre több izgalmas egyedi megközelítésű darabot kóstolhatunk a borvidékről. A legátütőbb sikereket azonban a somlói Kreinbacher pincészet érte el eddig, amely nem sajnálta a hatalmas tőkebefektetést a nemzetközi színvonalú pezsgőkészítési feltételek megteremtésre (pince- és technológiai fejlesztés, francia szaktanácsadó, tudatos piac és márkaépítés), melynek több rangos külföldi versenyen elért díjak formájában már eléggé gyorsan meg is mutatkozott az eredménye.

 

 

Tehát a paletta itthon is egyre szélesebb, mind minőségben, mind árban, de szerencsére mindnek megvan a hazai célközönsége is. Árban az ezer-kétezer forint közöttről induló habzóboroktól kezdve eljuthatunk egészen a tízezret alulról súroló tokaji csúcspezsgőig.

 

Nem valószínű, hogy ezek a tételek a borászoknál eladatlanul maradnának pincében.

 

Egyrészt még nincsen mögötte akkora palackszám sem, másrészt egy forróbb nyáron otthon a teraszon, kerthelyiségekben, bárokban remek választás tud lenni, akár önmagában fogyasztva, akár ételhez párosítva. Hogy a magyar kínálatba jobban belemerüljek, a szombati rendezvényen a Winelovers válogatás standját vettem mélyebben szemügyre, mert ott általában koncentráltan szoktak jelen lenni az izgalmas tételek több kiállítótól is. Így viszonylag gyorsan több borvidék több stílusát is tesztelni lehetett.

 

Az alábbi pincék tételeit kóstoltam:

 

Nyilas Pincészet Fizzy Sárgamuskotály 2015

Igyekeztem valami könnyed és frissítő tétellel indítani, ez pedig pont ezt a szerepet tölti be. Nem egy komplex tétel, de nem is akar az lenni, ellenben üde, illatos (100% sárgamuskotály), kicsit parfümös, behízelgő, megfelelő savakkal. Jól behűtve a nyár szomjoltó bora. Vigyázni kell vele, mert alacsony alkoholja (11,5%) miatt könnyen jön a következő pohár, meg a következő, és már el is fogyott egy üveg.

 

Etyeki Kúria Pláne Frizzante White 2015

Zenit, királyleányka és szürkebarát cuvée-je. Száraz gyöngyözőbor, nagyon üdén frissítő, ropogós etyeki savak, melyek jó egyensúlyt alkotnak az 5 g/l körüli cukorral. Virágos és citrusos illat, körtés-barackos ízvilág, kellemes habzás, kicsit kesernyés lecsengéssel, alacsony alkohollal (11,5%), szintén gyorsan fogy. Egyedi és izgalmas palackforma, modern címke dizájn teszi még vonzóbbá.

 

Günzer Tamás Pincészete Céókettő (Syrah) 2016

A pince ifjabb generációja (Günzer Roland és Gina) újhullámos GNZR borcsaládjának oszlopos tagja. 100%-ban korai szüretelésű syrah-ból készült hozzáadott CO2-vel. Könnyed, friss, gyümölcsös, főleg ribizli, eper és málna. Teljesen mint egy frankó rozé fröccs, csak jól behűtve egy jeges vödörben aperitifnek a Balaton vagy Duna partján a napon relaxálva, de akár lazac mellé is jó választás. A fiatal generációkat megcélzó villányi tétel, melynek célja a borvidék közelebb hozása ezen célcsoporthoz, és ezt a funkcióját is kiválóan betölti.

 

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet

Három tétel volt kóstolható, melyek stílusosan egy-egy színről kapták a nevüket. A Zöld egy fehér házasítás Irsai Olivér, sauvignon blanc és muscat lunel fajtákból, citrusos dominanciával és a sauvignon blanc zöldes jegyeivel. A Kéknél együtt szüretelték a pinot noirt és a cabernet sauvignont, előbbi kicsit érettebb, míg a cabernet felelős az elevenebb, frissebb jegyekért. A Zöld és a Kék is 5 hónapos tartályos érlelés után kerül letöltésre, hogy legyen belőle elég a balatoni vitorlás szezon indulására. Az igazi meglepetés azonban a Bordó 2015, melyet merlot és cabernet sauvignon alkot, és egy vörös színű gyöngyözőbor. Ez gyakorlatilag egy gyümölcshangsúlyos vörösbor, megtuningolva kis bubival, ami a nyári melegben is igazán jól fogyaszthatóvá és vonzóvá teszi. Vörösboros parafa dugóval lezárva, nyakán a névben szereplő színnek megfelelő szalaggal. Nagyon egyedi és izgalmas tétel, mely kóstolva is vörösboros jegyeket mutat, érezhető tanninnal, fekete bogyós gyümölcsökkel. A rendezvény egyik meglepetése és kuriózuma.

 

A magyar bubik sokszínű világa

 

Holdvölgy Pincészet Hold and Hollo Uppp 2016

A pincészet Hold and Hollo borcsaládjának harmadik, egyben legújabb tagja. Félszáraz gyöngyözőbor zéta alapon, megtámogatva kis Becsek-dűlős hárslevelűvel is. Intenzív gyümölcsös és virágos illatjegyek, ízben is hasonlók, őszibarack, ananász, jó a sav-cukor egyensúly és a bubik is simák. Jó inni, ízletes, finom, könnyed, de mégis a borvidékre jellemző komolyságot sugárzó. Sok ilyet kívánunk még Tokajból.

 

Frittmann testvérek Frittmann Gold Brut

Ezzel át is tértem a palackos érlelésű (méthode traditionelle) pezsgőkre. A Kunsági borvidékről, Soltvadkertről származó tétel ezerjó fajtából készült és brut kategória. Illata elsőre visszafogott, majd nyílva almás, körtés, hársvirágos jegyek jönnek belőle. Kóstolva is ezek érhetőek tetten, kevés élesztős, kekszes vonallal megtámogatva, a buborékok krémesek, a szerkezet kifinomult, egész szájat betöltő. Kicsit testesebbnek tűnik, valószínű a 12,5%-os alkohol miatt, ezért ételekhez lehet jobb (halakhoz és szárnyasokhoz főleg), de önmagában is megállja a helyét.

 

Pelle Pince Tokaji Pezsgő 2013

Szintén hagyományos eljárással készült pezsgő a Tokaji borvidékről, azon belül is Mádról. 100% furmint az alapborhoz használt szőlőfajta, a kategória brut nature, vagyis csontszáraz a pezsgő. Illata kicsit visszafogott, meglehetősen lassan nyílik, zöldalmás, sárgaalmás, citrusos jegyek bújnak elő belőle. Kóstolva a savak dominálják, érezhetően száraz, kicsit talán nyers is még, de mindenképpen üde és frissítő. Szép példája annak, hogy a tokaji borvidéken a kis családi pincéknek is érdemes lehet próbálkozni a fajtaválaszték bővítése céljából a tradicionális pezsgőkészítéssel, még akkor is, ha csak kisebb palackszámra való szőlőt tudnak erre a célra áldozni.

 

Taschner Borház

A soproni borvidékről Taschnerék már hosszabb ideje a tradicionális pezsgőkészítés nagykövetei. Mindig megbízható, stabil színvonalat hoznak mind fehér, mind rozé pezsgőben. Most öt tétel is kóstolható volt tőlük (Pinot Rosé 2012, Chardonnay 2015 és 2010, Pinot-Chardonnay 2012, Pinot 2015). Mindegyik a tavalyi év végén került degorzsálásra, közös jellemzőjük még a kicsit magasabb alkohol (12,5%-13,5% körül mozognak), emiatt komolyabb, boros jegyeket is mutató tételekről van szó. Az egységes sorból most a pinot noir rozé 2012-t emelném ki, a kóstolón ez tetszett legjobban (míg korábban a chardonnay-k). Friss gyümölcsök az intenzív illatában, főleg cseresznye, meggy, kis ribizli, melyek a kortyban is visszaköszönnek, kiegészülve egy szolid kenyérhéjas vonallal. Ropogós, lendületes savak, melyek szép egyensúlyt alkotnak a 6 g/l körüli maradékcukorral. Hosszú lecsengés, jól fogyasztható, üdítő nyári pezsgő.

 

Kreinbacher Birtok

A tradicionális pezsgőkészítés jelenlegi élpincéje Magyarországon. Minden adott a kiváló pezsgők készítéséhez Somlón: remek alapanyag a furmint és a chardonnay szőlőkből, komoly szakértői-szakmai csapat, nagyon eltalált koncepció és marketing, tökéletes borászati és pincetechnológia, rendelkezésre álló erőforrások. A négy fajta, normál palackos pezsgőjük mindegyike kóstolható volt a mostani rendezvényen (Extra Dry, Brut Classic, Brut Nature, Prestige Brut), emellett a Brut Nature kivételével már mindegyikből készül magnum palack is, mely lehetőséget teremet az összekóstolásra és a különbségek érzékeltetésére is. Az érlelési idők 18-30 hónap köztiek, a dosage mértéke pedig 10 g/l körül van (a brut nature esetén nulla, míg az extra dry esetén 15 g/l). Nagyon egységes stílus, kiemelkedő minőség, piaci sikerek a fogyasztók, a szakértők körében és a nemzetközi versenyeken is.

 

Engem is levesznek mindig a lábamról, mindig másik tetszik a legjobban, egy ideig a Classic Brut volt a kedvencem, most pedig a teljesen furmintból készült Prestige Brut lopta be magát leginkább a szívembe. Komplex és intenzív illatában lime, citrusok, grapefruit és alma. Kóstolva telt, krémes, a buborékok aprók, lágyak, szinte simogatják az ember száját belülről, nagyon jó sav-cukor egyensúly, hosszan megmaradó lecsengés. Minden korty élmény és újabb pohár iránti vágyat generál, nehéz abbahagyni.

 

Kárászteleki Pezsgőpincészet

Egy új borászat a piacon, Erdélyből, Kárásztelekről, egybefüggő 22,4 hektáros területtel, melyek 2011-es telepítésűek. A terület kiválasztásánál a szempont már az volt, hogy hol található a pezsgőkészítéshez kiválóan alkalmas terület, hol a legjobbak a talaj és klíma viszonyok. A szőlőfajták kiválasztása is ezen szempontok szerint történt, vörösben a pinot noir, míg fehérben a királyleányka és a rajnai rizling adja az alapanyagot. A 2013-ban átadott, 1600 m2 területű pinceépület európai színvonalú, ultramodern technológiával rendelkezik, a bor és pezsgőkészítés minden egyes lépése itt történik. A palackos érlelésű pezsgők mellett készítenek még reduktív és hordós érlelésű borokat és a Friza névre keresztelt két gyöngyözőbort is, mely utóbbi különlegessége, hogy nem hozzáadott, hanem saját erjedésből származó széndioxid található benne. A fehér királylánykából, a rozé pedig pinot noirból készült, mindegyik friss, üde, illatos, gyümölcsös tétel, alacsony alkohollal és jó sav-cukor aránnyal. Jól behűtve gyakorlatilag a nyárban bármikor fogyasztható. A pincészet külön saját standján, a rendezvényen kóstolhatóak voltak a frissen debütált Carassia név alatt megjelent tradicionális erjesztésű és érlelésű pezsgőik is (extra brut, blanc de blancs brut és a rosé brut is). Mindhárom tétel igencsak jól sikerült, és azt hiszem, a jövőben nagyon oda kell figyelni erre a pincére és ezekre a pezsgőkre, mert itt valami értékes dolog kezdetének lehetünk tanúi. 

 

Olvasson még több magyar buborékos kedvencünkről, IDE kattintva!Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!