A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A minőség hajhászása

Mit tudnak a Szil-völgy borai?

2017-03-20 | Vinoport


A minőség hajhászása

A Tokaji Március egyik mesterkurzusán Szilágyi László borász Nagy Kornél történésszel közösen mutatja be a tarcali Szil-völgy történetét és annak különleges borait, hogy megértsük, mitől is olyan különleges a terület, és miért fontos ez a bor szempontjából.


A Tokaji Március nagykóstolón megrendezésre kerülő – A 100 Legjobb Magyar Bor 1. helyezett borát készítő Gizella Pince – mesterkurzus borászával, Szilágyi Lászlóval beszélgettünk. 

 

Miért a Szil-völgy dűlős tételeit tervezi bemutatni a Tokaji Március mesterkurzuson?

A Szil-völgy rendkívül fontos része a pincészet portfóliójának. 2009-ben egy pici területről indult el a történet, ahonnan már a legelső elkészült bor is nagyon tetszetős volt, így a bővítés mellett döntöttünk. Jelenleg 4,25 hektárt művel a pincészet a területen, ahol pillanatnyilag is különleges fejlesztések, illetve az eredeti állapot – korábbi teraszok, illetve kőfalak – rekonstrukciója zajlik. Hatalmas minőségi potenciált látunk a területben.

Milyen művelés folyik a dűlőn?

A dűlő felsőbb, teraszos részein a terület adottságaiból adódóan kézi bakművelés folyik, illetve lovas szántás. A lankásabb részeken a frissebb telepítés modernebb kordon művelésű, melyet már gépekkel is karban lehet tartani. A terméshozam rendkívül alacsony. Az öreg tőkék esetében 0,5 kg/tőke, a fiatalabbaknál is maximum 1 kg ez az érték.

Mitől különleges ez a dűlő?

Erre a kérdésre részletes válaszokat fog adni a mesterkurzus az érdeklődőknek. A Tokaj-hegyen a lösz talajréteg változó vastagságú, mely vulkanikus altalajt takar. A Tarcal település közelében elhelyezkedő Szil-völgy dűlő lösz takaró rétege igen vékony, alatta a vulkanikus alapkőzet dácit tufa. A vékony fedőréteg miatt a szőlő gyökereinek nagyobb felületen van lehetősége érintkezni a vulkanikus altalajjal, ennek köszönhető egy elegáns sós ásványosság mutatkozik meg a borokban.

 

A minőség hajhászása

Milyen fontos évjárati mérföldkövek voltak 2009 óta?

2010-ben és 2014-ben az időjárási viszontagságok következtében a termés minősége nem ütötte meg azt az elvárt szintet, amely a fejlődést, a célul kitűzött minőséget, valamint az imázs építést biztosíthatta volna. Emiatt úgy döntöttünk, hogy nem készítjük el a Szil-völgyből a dűlős borunkat.

 

2013 kiemelendően jó évjárat volt, és a dűlő adottságaiból adódóan 2016 – a pincében lévő borok jelenlegi fejlődése alapján – szintén kiválónak ígérkezik. Egy kiemelkedően jó dűlő kevésbé tökéletes évben is hozhat minőségileg kiemelkedő bort, hiszen az érés – mint 2016-ban is – sok, kevésbé jó adottságokkal rendelkező területen megállhat.

Hogyan jellemezné a Szil-völgy borainak stílusát, illetve mi alapján dőlt el, hogy 2013-tól házasítás formájában kerül elkészítésre?

A borok stílusában hangsúlyozottan a dűlő bemutatása, illetve a kiváló minőség biztosítása a legfontosabb cél. Nagyon fontos a sziporkázó gyümölcsösség, a könnyedebb ihatóság, a koncentráció, a feszes, elegáns vonalvezetés, ásványosság, a felismerhetőség és a komplexitás. Úgy tűnik, ez a mai elvárásoknak is megfelel. A borászati technológiában a kezdetektől minimális a  változás. A filozófia, amely mentén a borok készülnek, „a minőség hajhászása”.

 

Az első időkben cél volt, a fajtaborok készítése révén, hogy megtapasztalhassuk, a különböző fajták hogyan mutatják meg a talaj karakterisztikáját és a fajtajegyeket. A tapasztalatok alapján 2013-tól a még rétegzettebb komplexitás bemutatása érdekében házasításként készül a Szil-völgy. A borok az öreg tőkék terméseiből készültek, ezek kerülnek a mesterkurzuson kóstolásra. A fiatalabb tőkék termelése egyelőre nagyrészt a birtokborokat gazdagítja.

A kezdetektől készítettek furmint és hárslevelű fajtaborokat?

2009-ben még csak olyan parcella állt rendelkezésünkre, melyen kizárólag furmint termett. A bővülés következtében került a birtokunkba olyan terület, amelyen hárslevelű művelésére is adódott lehetőség. Majd az új telepítésekkel nőtt a furmint és hárslevelű tőkeszám, és bizalmat szavaztunk egy kis sárgamuskotálynak is.

Mit vár a borok fejlődésétől?

A hasonló korú borok kóstolására a kis palackszám miatt nekünk is ritkán adódik lehetőségünk. A jelenlegi sor összegyűjtése komoly nehézséget jelentett, hiszen az elkészült mennyiségek a korábbi évjáratokból értékesítésre kerültek. Szerencsére a sor összeállításában nagyon sokan voltak segítségünkre. A teljes vertikális kóstolón szerezhető tapasztalat pedig még számunkra is ritkaság. A korábbi tapasztalatok alapján a boroktól szép fejlődést várok. Az érettebb tételeknél talán már nem a fiatal korukban jellemző kirobbanó gyümölcsösség fogja játszani a főszerepet, hanem a palackos érésből adódó komplex aromák.

 

A minőség hajhászása

Tendencia, hogy a borok fiatal korukban elfogynak a szaküzletekből. A borok fejlődését általában az ilyen kóstolókon sikerül megmutatni, illetve a fogyasztó sem minden esetben a legérettebb formában fogyasztja őket. Mi a véleménye erről?

Ezt a tendenciát több szempontból is nehéz lenne felülírni. Segítségünkre van, hogy a fogyasztók, a kereskedők, illetve a vendéglátás szereplői új szemlélettel tárolják és értékesítik, fogyasztják a borokat. A borok tényleg hamar értékesítésre kerülnek, de a borkészítés is megváltozott. Számomra egy nagy bor egyszerre komplex és friss; már fiatal korábban rendkívüli összetettséget mutat, és nem kell éveket várni a fogyasztásával. Boraink 4-6 hónapos hordós érlelést kapnak, amelyet rövid palackos pihentetés követ a kereskedelmi forgalomba kerülést megelőzően.

Tavaly A 100 legjobb magyar bor kiadványban két bora is az első háromban végzett. Volt-e ennek pozitív hozadéka?

Felbecsülhetetlen értéke van egy ilyen díjazásnak. Komoly eredmény (legjobb száraz és a legjobb édes bor kategóriában is a Gizella Pince bora nyert - szerk.) amely nagyon jókor jött számunkra.

 

A birtok növekvőben van, folyamatos a fejlődés, és a minőség emelkedésének elismerésére egy ilyen díjazás igen erős visszaigazolás és fontos elismerés a borászatnak. Sok gratulációt kaptunk szakmán belülről és kívülről is. Számtalan megkeresés érkezett a borokkal kapcsolatban, de sajnos a tételek már nem voltak elérhetőek, mert  kis darabszámban készültek és hamar elfogytak. A továbbiakban is a legfőbb hangsúly a minőség emelésén van, amelyet a folyamatos fejlesztések illetve a növekvő birtok a palackozásra kerülő borok mennyiségével is követni fog.

Tokaj kitörési pontját miben látja?

A száraz borok jelenthetnek kitörést az elmúlt évek adottságai miatt is. A pincészet 80%-ban ezek készítésére helyezi a hangsúlyt. A száraz bor fontossá vált: a botritiszmentes termés által, megfelelő borászati koncepcióval a termőhely bemutatására is tökéletesen alkalmas. Fontosnak tartom a termőhelyekből felismerhető márkák, illetve olyan stílusok létrehozását, amelyek rajongótáborokat építenek. Nagy szerepe van ebbe a tudatos, dűlőszelektált, egyedi produktumok létrehozásának, illetve a komoly hozzáadott értéknek. Szükséges továbbá az ár fejlesztése, amely financiális hátteret biztosít, hiszen a növekvő ráfordítások növekvő költségeket generálnak.

 

Természetesen emlékezetes édes borokban is folyamatosan gondolkodunk, de nem minden év ad lehetőséget megfelelő minőségű és mennyiségű édes bor készítésére.

2013 volt a legutolsó szüret, amely a teljes borvidéki szinten kiemelkedő bort alkotott.

Milyen a XXI. századi aszú stílusa?

Az aszúkészítésben is szükséges a folyamatos fejlődés. A technológia sok tényezőt befolyásol: illatok, ízképek, beltartalom. A borásznak nagy szerepe van a stílus kialakításában, így például a koncentráció, a sav-cukor arány véglegesítésében. Véleményem szerint érdemes a 6 puttonyos kategóriát megcélozni, egy minimum 200g/l körüli cukortartalommal a mélység és az összetettség miatt, amelyet egy megfelelő savszint, illetve a Tokajra jellemző egyedi ásványosság egyedülállóvá tehet. Azt elárulhatom, hogy a pince mádi terjeszkedésének egyik oka is ide vezethető vissza. Természetesen évjárati adottságok miatt sem tud csúcsminőség készülni minden évben, de törekedni kell rá.

Az édesbor-fogyasztás világszerte csökkenő trendet mutat. Lát-e lehetőséget az aszú újranépszerűsítésben?

A természetes édes borok általános minőségének fejlesztése mindenképp segíthet. Ez a legfontosabb célkitűzésünk nekünk is. Lépésenként elérhető, hogy maga a bor minősége legyen az üzenet a palackban. Természetesen a marketing is rendkívül fontos szerepet kap egy bizonyos értékesítendő mennyiség felett. A tokaji aszú készítése nagyon fontos feladat. Küldetéstudat, és a hagyományok miatt is hosszú távú befektetés.

 

Szerző: dfuMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!