A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Akire rábíznánk a tokaji hárslevelűt

Gizella Pince

2017-02-13 | Gonda György


Akire rábíznánk a tokaji hárslevelűt

Jó tudni, hogy vannak még olyanok Tokaj-Hegyalján, akik látják a jövőjüket Magyarországon, és akikre rá lehet bízni a magyar borászat jövőjét. A Gizella Pince Szilágyi Lacija ilyen.


A furmint hónap nyitányaként, a -1. napra egy tökéletes kóstolót szervezett a Borkollégium, Mesterkurzus sorozatában. Tokaj-Hegyalja egyik nagyon tehetséges, fiatal kora ellenére – a pincészet is éppen, hogy tíz éves – már bizonyított szőlész-borászát látta vendégül. Szilágyi László (Gizella Pincészet) 2005-ben készített el első évjáratát, a nagyszülőktől örökölt pincében, Tokajban.

 

Szilágyi Laci nem borászként képzelte el életét. Jól érezte magát Debrecenben, és nem mutatott nagy érdeklődést, a nagyszülők nyaralójában folyó munkák iránt. Aztán beiratkozott a Kertészeti Egyetemre, ahol erős barátságok alakultak ki (például Balassa Istvánnal) és nagyszerű tanároktól tanulhatott. Átvette a családi birtokot, és elnevezte a pincét szeretett nagymamájáról. Azóta három településen (Tarcal, Bodrogkeresztúr, Mád) vannak szőlői, összesen nyolc dűlőben, most már 15 hektáron.

 

A furmint hónap nyitányaként, a -1. napra egy tökéletes kóstolót szervezett a Borkollégium, Mesterkurzus sorozatában. Tokaj-Hegyalja egyik nagyon tehetséges, fiatal kora ellenére – a pincészet is éppen, hogy tíz éves – már bizonyított szőlész-borászát látta vendégül. Szilágyi László (Gizella Pincészet) 2005-ben készített el első évjáratát, a nagyszülőktől örökölt pincében, Tokajban.

 

 

László Szilágyi (@laszloszilagyi) által közzétett fénykép,

 

Folyamatos fejlődés, és jobbnál jobb borok jellemzik a Gizella Pincét. Csak hogy egy példát mondja, a múlt év végén megjelent A 100 legjobb magyar bor magazin első és a harmadik helyét is Gizella Pince bora érdemelte ki. Az év borának választották a Barát Hárslevelűt, és bronzérmes lett a Dénes Aszú. Ezeket a borokat mi is megkóstolhattuk most a Borkollégiumban.

 

De ennél sokkal több volt ez az este.

Szakmai szempontból nem mondott – legalábbis számomra – semmi újat, de amit elmondott, azt olyan egyértelműen, határozottan és logikus rendbe szedve tette, hogy ez felért egy szőlész-borász kurzussal. A gondolatait sokaknak érdemes lenne meghallgatni. Örök igazságokat, mint hogy a bor sorsa a szőlőben dől el, ott kell jól végezni a munkát. Fontos az adott dűlő, a klónok ismerete a megfelelő zöldmunkához, a jó szüreti időpont megválasztásához, a megfelelő tőketerhelés beállításához, és így tovább. Fontos a folyamatos fejlődés, a technológiai innováció, a területek megfelelő karbantartása.

 

 

Laci eredményei bizonyítják, hogy egy pici pincében is lehet jó munkát végezni, csak kicsit több kitartás és szervezés szükséges hozzá. Nagy szeretettel beszélt területeiről, a területek megismerésének fontosságáról, amit az odalátogatóknak is mindig bizonyít, hiszen egy Gizella kóstoló legnagyobb része a földeken történik. 

 

A Borkollégiumban megismerkedhettünk egy szerény, értelmes, őszinte, nagyon tehetséges fiatalemberrel. Biztató volt hallgatni Lacit, jó tudni, hogy vannak még olyanok Tokaj-Hegyalján, akik látják a jövőjüket Magyarországon, és akikre rá lehet bízni a magyar borászat jövőjét.

Emellett fontos, hogy látja mind saját, mind a borvidék korlátait. A Gizella Pince korlátjának most elsősorban a megfelelő színvonalú gépek hiányát érzi, míg a borvidékről mondott gondolataiból az fogott meg legjobban, hogy túl sokat gondolkodunk, elmélkedünk például a furmint sorsáról, készítésének módjáról, míg szépen elszalad mellettünk az idő, és más borvidékek is.

Ötcsillagos kóstoló

A tanulságos beszélgetés mellett, amelyben dr. Mészáros Gabriella volt a kérdező, tíz igen finom és izgalmas bort volt módunkban kóstolni. Ettől lett igazán ötcsillagos a kóstoló.

 

 

László Szilágyi (@laszloszilagyi) által közzétett fénykép,

 

Elsőként a hárslevelűkről essék szó. Mind a Barát, mind pedig a Szent Tamás dűlőből származó igencsak eltérő volta megszokottól. Ezek a tételek komplexitásukban, tömörségükben, határozottságukban gond nélkül felveszik a versenyt a furmintokkal, miközben megőrzik a fajta aromatikáját.

Újra érdemes átgondolni a hárslevelű erejét, képességeit és helyét a borvidéken. Azon sem árt elgondolkodni, hogy a fajtatisztán készülő hárslevelűkből kihozzuk-e az igazi lehetőségeket? Vagyis elkészült-e már Hegyalján az igazi hárslevelű? A Gizellák már közelítenek hozzá, érzésem szerint.

Azon is érdemes gondolkodni, hogy van-e helye a házasításokban? A Szil-völgy furmint-hárslevelű házasításokban igen jól mutat, ez tény. Keleti fűszerekkel teli, aromagazdag, almával, déli gyümölcsökkel. Krémes, jó szerkezetű, kiváló borok, jobbat kívánni sem kell, izgalmas házasítás. A Szent Tamásból származó borokban a fajtajelleg háttérbe szorult, sokkal inkább a dűlő mutatkozik meg bennük. Ezek a borok tényleg képzett, tapasztalt Mád-barátoknak valók.

 

A 47 csepp a Drop Shop saját bora, közös munkában készült a borbár dolgozóival, törzsvendégeivel. Csak ott kapható és fogyasztható. Igazán elegáns, szép szerkezetű, koncentrált, nagyon jól iható, gyümölcsös bor, ahol a cukor csak nyomokban érezhető, inkább kerekít, mint meghatároz.

 

A két édes bor azért volt számomra különleges, mert picit szakít a mostanság divatos édes bor-készítési szokásokkal. A Szinszi (Laci leányának beceneve) egy 75 gramm cukrot tartalmazó késői szüretelésű bor, ami sokkal inkább könnyed, jó savú, filigrán bor, kedves, jól iható, mentes minden nehézkes érzéstől. Viszont ízében és illatában nem csak friss, ropogós gyümölcsök vannak, hanem egy kis őszi érzés, földes jegyek, csonthéjasok. Ami itt nem a kor vagy a korai öregedés jele, hanem a komplexitásé, a hordós érlelésé. Egy picit más gondolatmenet és ez nekem tetszik, sokkal többet mutat a tokaji édes borok képességéből.

Ugyanez igaz a Dénes Aszúra, amely bornak névadója a borász fia. Nagyon fiatal, véleményem szerint még túl fiatal is fogyasztásához, tele van erővel, komoly potenciállal, ami kiváló szerkezetének köszönhető, jó savainak, és az érezhetően tiszta, egészséges szőlőből kialakult botritiszes alapanyagnak. Ám ebben a borban is jól megfigyelhetők a sok sárgabarackon, aszalt gyümölcsökön túlmutató, teafüves, gyógynövényes, csonthéjas karakterek, ami nagyon izgalmasság teszi a bort.

 

Nehéz lenne választani, hogy melyik ízlett a legjobban, ezért nem is teszem. Mindegyiket bármikor szívesen fogyasztanám bárhol, és bármikor. Ahogyan szívesen folytatom a beszélgetést is bárhol, és bármikor Szilágyi Lacival, elsősorban a szőlőben.

 

A Borkollégium Gizella mesterkurzus borsora:

2015 Gizella Furmint

2015 Gizella Barát Hárslevelű

2015 Gizella Szil-völgy Furmint-Hárslevelű

2015 Gizella Szent Tamás Hárslevelű

2013 Gizella Szil-völgy Furmint-Hárslevelű

2012 Gizella Szil-völgy Furmint

2011 Gizella Szent Tamás Hárslevelű

2013 Gizella 47 csepp

2012 Gizella Szinszi

2013 Gizella Dénes Aszú

 

A Borkollégiumban holnap, február 14-én a szintén kiváló Barta Pince tart mesterkurzust, február 28-án pedig az ígéretes Tokaj Y csapata.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!