A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Az egyre apróbb buborékokról

Demeter Zoltánnál jártunk 2. rész

2012-04-24 | Tóth Adrienn


Az egyre apróbb buborékokról

A tokaji Demeter Zoltánnal készített interjúnk első részében a termőtáj borokban való megjelenéséről és az elegancia borászok által befolyásolható mértékéről volt szó. Ma kicsit távolabbra tekintünk, vagyis inkább távolabbról tekintünk magunkra, amikor arról beszélünk, hogyan láthat minket a világ, és ezek a vélemények hogyan befolyásolhatnak minket. Ezeken túl azonban nem felejtkezünk el a pincészet pezsgőjéről sem.


 

Cikkünk első részéhez kattints IDE!

A saját tapasztalataidon túl honnan kapsz igazi segítséget, ki adhat támpontot?

Ha valaki már bejárt egy utat, és visszanézve arról a helyről, ahol éppen áll, meglát egy másik embert, aki még nem ment végig azon az úton, tudni fogja, hogy az hol tart, és mekkora esélye van annak az út bejárására. Így vagyok én a nagy tapasztalattal rendelkező külföldi szakértőkkel. Ők több tízezer bor kóstolása és a nemzetközi borvilágra való rálátásuk révén meg tudják állapítani az egyes borrégiókról, pincészetekről, hogy hol járnak. Itthonról ugyanis pozíciónkat torzításmentesen meghatározni nagyon nehéz.

Különösen nekünk, kisebb pincészeteknek kell ezekre a hangokra, az így érkező információkra ügyelnünk, hiszen a borvidékünkön jelen lévő, külföldi tulajdonban álló pincészetekhez képest lépéshátrányban vagyunk, nekünk ugyanis a közvetlen környezetünkből kell összegyűjteni azt a tudásanyagot, ami feléjük – gazdasági erejük és kapcsolatrendszerük révén – folyamatosan áramlik.

Az ilyen véleményekből a világ összes borásza egyenlő mértékben tanulhat?

Nem feltétlenül. Tulajdonképpen szerencsésnek is nevezhetjük, hogy a világhírnév és a gazdasági szerepünk tekintetében még nem tartunk ott, hogy ezek a szakértők ne mondanák meg, amit gondolnak. A véleményalkotásukat azért én óvatosan figyelem, többször átgondolom, mit hallottam. Jólesik azonban, hogy egyre több figyelmet kapunk, hogy történelmi fordulatokat látnak megvalósulni néhány pincészetnél.

A meghatódáson túl hogyan kell kezelnünk ezeket a véleményeket?

Szerintem komoly eredménnyel járna, ha ezekre a hangokra minél többen figyelnénk, és az is, ha ez a nyitottság egy közösségi szemlélettel párosulhatna, ezek eredményeként ugyanis nagy lépéseket tehetnénk meg. Ehhez persze részünkről egy intelligensebb gondolkodásmódra és viselkedéskultúrára lenne szükség. Szalonképessé kell tennünk magunkat a nagyvilágban. Az elegancia megtalálásában pedig egymásra vagyunk utalva, ahogy az élet többi részén is egymástól függünk. Ez egyszerűen nem kerülhető meg.

Azt figyeltem meg egyébként, hogy a borok és a termőhelyek gyorsabban megmutatkoznak, mint ahogy azt itthon az emberi megismerés, megértés követni tudja. A boraink előbbre járnak, mint amit mi értünk belőlük. Nem gondolom, hogy a borokról a készítőik tudják a legtöbbet. Találkoztam már olyan emberekkel, akik tanúbizonyságot adtak arról, hogy felkészültebbek boraim üzenetének megértésében, mint én.

Hogyan hatott ez Rád?

Először zavart, de most az hoz zavarba, hogy tisztán látom: a komoly borok egyben megmérik az embert is. Általában is igaz, hogy a komoly teljesítmények megmérik az embert, legyen szó az alkotóról vagy a befogadóról. Ahhoz pedig nyitottnak kell lenni, hogy ennek az eredményét feldolgozzuk, és az így nyert tapasztalatokkal tovább tudjunk lépni.

Ha elmegyünk egy Picasso kiállításra, és nem értjük meg a képek üzenetét, nem jelenthetjük ki, hogy azok rondák, pedig a mai magyar valóságban sokszor ezt kiabáljuk. Ilyenkor inkább a képek mérnek meg minket, mint mi a képeket.

Ha a borok világában az általad is sokszor emlegetett eleganciáról beszélünk, menthetetlenül szóba kerül a pezsgő, amellyel most már Te is kísérletezel.

Tizenhat éve létezik a pince, és eddig még egyetlen mozdulatom irányát sem határozták meg gazdasági összefüggések. A termékstruktúrámat sem ezen az elven építettem fel. Engem elsősorban a kíváncsiság hajt. Ennek eredménye a pezsgőkísérlet is.

Természetesen a gazdaságilag működőképes, autentikus tokaji modell megtalálása az egész borvidék szempontjából létkérdés. Ebben azonban a pezsgő is szerepet kaphat.

Ha ekkora a jelentősége, hol helyezhető el a pezsgő a tokaji borok között?

Azt már 2003 óta látom, hogy Tokajban három bortípus készítése a követendő irány: a szárazbor, a főbor és az aszúbor. Tokaj annyira különleges termőhely, hogy mindhárom kategóriában világszínvonalat tud adni. Meg kell mutatnunk a világnak, hogy mi akár komolyabb borászati technológia felhasználása nékül – a termőhelyi kvalitásra alapozva – képesek vagyunk sablonoktól mentes, valóban egyedi borminőség létrehozására.

Az egyre apróbb buborékokról

Biztos vagyok abban, hogy Tokaj egyike a világ legfontosabb borvidékeinek, és ennek az az oka, hogy az előbb felvázolt különböző borkategóriákban külön-külön is kiemelkedőt tud alkotni. És itt térek vissza a kérdésben szereplő pezsgőhöz, ugyanis Tokaj – nemzetközi szakértők véleménye szerint is – ebben a borstílusban már az első próbálkozásaival figyelemre méltó tételeket vonultat föl.

A pezsgő bemutatkozása még jobban megerősített abban, hogy Tokaj mindent tud, Tokaj mindenre képes. Ezen túl a termőhelyi egyediség megismerése ebben a kategóriában is felbecsülhetetlen lehetőségeket tartogat még.

Mitől ilyen kiemelkedő a pezsgő?

Azt gondolom, hogy a tokaji pezsgőnél az időtállóság szempontjának kulcsszerepe lesz. A pezsgőben lévő buborékok ugyanis a palackos érleléssel a végtelenség felé aprózódnak, amelyek egy tokaji alapborral ötvöződve olyan selymes textúrát hoznak létre, amely egyedülálló lehet a pezsgők világában.

Mi itt, Tokajban már régóta "híresek vagyunk" arról, hogy mekkora türelemmel és hittel  figyeljük, ahogy az érleléssel egyre értékesebbé válnak boraink. Véleményem szerint, azzal, ha a többi borunk mellett be tudunk fektetni abba is, hogy palackos erjesztésű pezsgőket hosszan érleljünk, nemcsak gazdasági, hanem minőségi szempontból is egy nagyon komoly beruházás valósulhatna meg.

A komoly borvidékeknél kikerülhetetlen kérdés az érlelhetőség. Abban biztos vagyok, hogy a pezsgőinkben is több évtizednyi potenciál rejtőzhet, így különösen érdekes lehet ez a műfaj Tokaj és az ország jövője számára. Persze még hosszú tanulás áll előttünk, és az ország előtt is.

A fotókat Bócsi Krisztián és Kertész Attila készítette.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!