A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Boros könyvek a virtuális polcról

WinEbooks

2016-01-22 | Sánta Zoltán


Boros könyvek a virtuális polcról

Szeretett volna valaminek utánanézni, de a könyv, a lexikon otthon volt a polcon, az internet böngészőben meg nem találta? Prezentációt, előadást tart, és egy kérdést hirtelen térképpel, adatokkal kíván megvilágítani, de ezek nem szerepelnek a diákon? Tanul, de nem szeretne nehéz szakkönyveket cipelni magával? Sebaj, ma már a boros szakirodalom jelentős része is elérhető kindle, e-book vagy iBook formában.


Sokunknak alapmű az The Oxford Companion to Wine, sőt, a WSET L4 diplomakurzusának is ez a hivatalos "tankönyve".

Készült már vizsgára lexikonból? Nem egyszerű!

A kereszthivatkozások miatt folyamatosan lapozza az ember az ezer oldalas kiadványokat, s nehéz összerakni az információt. Az Oxford University Press 2015 őszén jelentette meg a 4. kiadást. A szerzők (inkább persze szerkesztők) Jancis Robinson és Julia Harding MW ismét nagyszerű munkát végeztek (még ha Andrew Jefford, a Decanter kolumnistája elegánsan megfricskázta is a könyvet). Kellett már a ráncfelvarrás, hiszen a 3. kiadás 2006-ban jelent meg, s mindannyian tudjuk, hogy a borvilágban ez a közel 10 esztendő fontos változásokat hozott.

 

Jancis Robinson honlapjának előfizetéses olvasói eddig is privilegizált helyzetben voltak, hiszen a bíbor oldalakról (purple pages) elérhető volt a lexikon online változata, így már nem kellett bajlódni a lapozgatással. A kereszthivatkozások is egy kattintással elérhetők voltak. A múlt év végére frissült az online változat is. (Fellelhető az OUP oldalán is ebben a formában). Csakhogy ehhez internetelérés szükséges! A kiadó így most továbbment: a The Oxford Companion to Wine immáron az Amazon Kindle kiadása mellett fellelhető e-book formában is (pl. az Apple app store-ban).

 

Boros könyvek a virtuális polcról

 

Bár pdf-nek tűnik, teljesen felhasználóbarát ez a formátum, hiszen kereshető a tartalom, s külön kiemelik pl. az új szócikkeket. Ne hallgassuk el: a magyar vonatkozások dr. Mészáros Gabriella és dr. Rohály Gábor segítségével kerültek a kötetbe. Mivel a 3. kiadás nyomtatott formában már megvan angolul és németül is, az új már csak a notebookomban és a tableten "lapul". Különös üzletpolitika azonban, hogy a nyomtatott változat olcsóbban hozzáférhető, mint a virtuális. Hogy ehhez a környezetvédők mit szólnak?

 

Olvassa el a Vinoporton, hogyan beszélt Jancis Robinson az új kiadásról>>

Apropó Jancis Robinson!

Már 2013 őszétől forgalomban van a nagyszerű Wine Grapes szakkönyv, Jancis Robinson, Julia Harding és José Vouillamoz szerzők műve, amelyben 1368 szőlőfajta leírását, "történetét" olvashatja az érdeklődő. (Annak idején írtunk is róla itt.) A könyv megjelent mind Nagy-Britanniában, mind pedig az USA-ban. Minő meglepetés, a tengerentúli változat a könyvküldő szolgálatoknál olcsóbb volt már akkor is. No, így is 100 eurónál többet fizettem érte… Nemrég azonban felfedeztem az iBook üzletben a kiadványt, s az amerikai változat 20 euró alatt elérhető (!), míg az európai mutáció (szép, bordó kötésben) csaknem a duplája. Így decembertől számítógépemen is egy drapp, zsákszerű kötésű példány figyel immáron.

A világ jelentős szőlőfajtáiról a fentin túl is sok-sok kiadvány kapható

Ruszti vizsgáimra készülve nagyban könnyítette meg életemet a Bálint László barátom ajánlotta könyv: Oz Clarke and Margaret Rand: Grapes and Wines (A comprehensive guide to varieties and flavours) c. kötete. Oz Clarke sok-sok szakkönyv szerzője, az egyik legismertebb borszakíró, s évente ad ki borkalauzt is. Ebből annak idején a 2008-ban megjelent 4. kiadást sikerült megvásárolnom. Tavaly eljött az ideje, hogy a Pavilion Kiadó egy szinte teljesen új kötettel jelentkezzen, megjelent az 5. kiadás. S ezúttal elektronikus változatban is hozzáférhető a könyv, jóárasítva.  

 

Bár az Oxford-lexikon és a Wine Grapes is izgalmas és hasznos olvasmány, Oz Clarke könyve színes-szagos! A letölthető változat első száz oldalát a borszőlő, illetve a szőlőtermesztés általános kérdéseinek szenteli, majd csaknem ezer oldalon sorakoznak a szőlőfajták. Leírás, illat- és ízprofil (az egyes termőhelyek eltéréseivel), a főbb termőhelyek sajátosságai (klíma, domborzat, talaj, művelési mód, borászati és érlelési eljárások stb), címkék és a jelentős termelők felsorolása országonként, majd a kötelezően megkóstolandó borok listája a főbb termőhelyek szerint. Sok-sok kép, palackok, címkék fotói, térképek színesítik a kiadványt. Senki se döbbenjen meg, ha elsőre nem látja a tartalomjegyzésben például a pinot noirt! A p betű a pinot blanc-nal kezdődik, s tovább kell lapozni. A pdf kiadványok, mint ez is, jól használhatók, kereshetünk is bennük, de meg kell szokni használatukat.

 

Amióta az interneten sok borértékelés, szakosodott blog, honlap, szaklap online változata fellelhető, a nyomtatott borkalauzok kora leáldozni látszik. Itthon bizonyosan, bár az egyik kedvenc, Tom Stevenson Wine Report c. kiskönyve is 2008-ban jelent meg utoljára. Ugyanakkor az osztrák Falstaff és az A la Carte, a Pocket Johnson, a Gambero Rosso, a La Revue du Vin de France zöld és piros borkalauza, a Penin Guide óriási példányszámokat ér meg évről évre. Mégis, az egyik legnépszerűbb  kiadvány nálunk talán kevésbé ismert.

 

Boros könyvek a virtuális polcról

 

Immáron 9. kiadását érte meg 2015 végén 2003 óta a Wine behind the label c. vaskos kötet. A szerzők David Moore és Neville Blech, s a könyv saját kiadásukban látott napvilágot. A kötet az évek alatt számos jelentős díjat besöpört (André Simon, Louis Roederer, Glenfiddich) és a címlapon Steven Spurrier igencsak ismert angol borszakértő így dícsérte: For me, by far the best of the wine guides". De a belső oldalakon Hugh Johnson azt írta: "I am a fan". Jamie Goode szakíró, a wineanorak.com blog tulajdonosa így fogalmaz: "…a tremendously useful and comprehensive reference work…(it) is bang up to date. Any wine nut will have a lot of fun with this book".

 

Természetesen megvásárolható e könyv pdf-változata is, mi több, egy rövidített, 450 oldalas mutáció ingyen is letölthető. A jelentős bortermelő országokról, borvidékekről részletes bemutatást kapunk, térkép, klíma, talaj, domborzat, szőlőfajták, évjárati értékelés, majd a termelők felsorolása következik, s végül azok részletes bemutatása (pontos címmel, weboldallal stb.). Megjelölik azokat a borászatokat is, akik számításba jöhetnek majd a következő kiadásban! Kapunk szubjektív listát is a szerzők kedvenceiről. Szívfájdalmam, s nem először (vö. Wine Folly The Essential Guide to Wine): Magyarország, a maga fél oldalával szinte nem is létezik, míg a szomszédos Ausztriának 42 oldal jutott! Londonból nézvést ez a helyzet, ezt tükrözi az ottani Vinopolis falán található boros térkép is: még Tokaj sem létezik rajta. Remélem, hogy a dicsérő szavakkal nem fukarkodó szakemberek hazánk borászatát illetően NEM ebből a forrásból tájékozódnak!

 

(E kiadványhoz érdekes módon jutottam. A Decanter online kiadása karácsony előtt számolt be róla, s az ingyenes változatot letöltöttem. Majd a szerzők versenyre hívtak: tíz boros kérdésre kellett válaszolni, és az első tíz helyes megfejtő lehetőséget kapott a teljes kiadvány letöltésére. Örömmel vettem kézhez a jelszót!)Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!