A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Egy életre élmény a legdrágább száraz tokaji

Szepsy 100

2017-01-03 | Rajkort Miklós


Egy életre élmény a legdrágább száraz tokaji

A Szepsy 100 figyelemfelhívás az Úrágya dűlőre, a dűlős száraz furmintok lehetőségeire, az ilyen borok valós értékére. A két Szepsy vezette bemutató kóstoló pedig egy életre szóló, felejthetetlen élmény.


A fotók korábban, Mádon készültek.

 

Életemet a szőlőskertben töltöttem el – foglalta össze Szepsy István egy mondatban a szőlő iránti magasfokú megbecsülését az év topkóstolóján, a 2016. december 20-án tartott Borkollégium Szepsy 100 mesterkurzuson. A Borkollégium kurzusán elérkeztünk egy fontos és örökre emlékezetes mérföldkőhöz, egy életre szóló kóstolón vehettünk itt részt. Dr. Mészáros Gabriella, a Borkollégium igazgatójának vezetével Szepsy István és fia, ifjabb Szepsy István (Szent Tamás Pincészet) a borvidék és a furmint adta lehetőségekről, borstílusokról és a 14 kóstolt borról beszéltek. A mesterkurzus csúcspontját akkor érte el, amikor a két Szepsy kinyitotta az egy-egy palack Szepsy 100-at, majd közösen kóstolva mesélték el a bornak a történetét és készítését. Lássuk, milyen információkkal és kóstolóélményekkel gazdagodhattak a részt vevők!

 

 

A Szepsy név ma egyet jelent a legmagasabb minőségi tokaji borokkal. Hogy Szepsy István a világ legjobb borászai között foglal helyet, azt a 2013-ban neki ítélt Bor Urai elismerés is igazolta. Decemberi borkollégiumos előadása alapján is úgy vélem, nemcsak a borait élmény kóstolni, hanem elbeszéléseit is öröm hallgatni a borvidék terroir-jairól, az ott lapuló különféle kőzetekről, amelyek igenis sokban befolyásolják a bor illat- és íz világát, érlelési potenciálját és az ital tartópillérét, a savait. 

 

Szepsy István Tokaj-Hegyalján hat településen (Mád, Tállya, Rátka, Tarcal, Mezőzombor, Bodrogkeresztúr), 26 dűlőben rendelkezik szőlővel, a borai szinte 100%-át a borvidék uralkodó szőlőfajtájából, a furmintból készíti. A furmint iránti szeretet szinte minden egyes mondatában fellelhető.

 

Szepsy István nemrég a Vinoportnak is részletesen beszámolt róla, hogy a szőlőfajtával kapcsolatos kutatómunka még nem ért véget: állandóan keresik a legjobb klónt, s hogy az adott klónfajta közül különböző talajon melyik mutatja legszebb arcát. Ha ismerjük Szepsy István filozófiáját, nem lepődünk meg: a csúcsminőség a prioritása. Ezt jól illusztrálja kijelentése: amíg Hegyalján idén minden pincészet készített aszút, addig csak a Szepsy és a Szent Tamás Pincészet nem élt ezzel a lehetőséggel". Szepsy István azt vallja, hogy csak a kiváló késői szüretből lehet aszút készíteni, s mivel ez 100%-ban az idei szüretkor nem teljesült, így részükről az aszúbor készítése nem történt meg – a magas minőségből nem engedhet és nem is enged.

 

Egy életre élmény a legdrágább száraz tokaji

 

Ha figyelembe vesszük, hogy mennyivel komolyabb borok születnek a vulkanikus talajról, akkor oda kell figyelni Szepsy István kőzetbemutatóira is, amelyek a védjegyévé váltak. A Borkollégiumban végzett hallgatók is megtanulták, hogy mennyire meghatározó egy adott borvidéken a talajösszetétel. Különböző karaktereket mutathat más-más dűlőből vagy éppen más parcellából szüretelt szőlő, ha eltérőek a talajtípusok. Akár csak egy bizonyos dűlő egy bizonyos része is rendelkezhet olyan adottságokkal, amely a borvidék csúcsterületévé emeli. Szepsy István szerint ezért is fontos vizsgálni a terroirt, és meg kell keresniHegyalján azokat a terülteket, amelyekre a "csúcsterület" jelzőt rá lehet illeszteni, például a burgundi a grand cru-khöz hasonlóan. Hogy ezt melyik dűlők érdemelhetik ki, véleménye szerint még nem derült ki, de a Szent Tamás egyes részeit ő maga már most is ide sorolja. "Úgy gondolom, az Úrágya dűlő is a legjobbak közé tartozik, és bizonyos részei akár a csúcsterület-kategória kritériumainak meghatározásában is segíthetnek a későbbiekben."

 

Mint már említettem: életre szóló, felejthetetlen borkóstoló volt ez, három kísérleti furmint, és tizenegy Szepsy csúcsbor kóstolója, melyek közül a 2015-ös Úrágya Furmintot, a 2003-as Aszút, és történelmi Szepsy 100 Magnumot emelem ki és mutatom be a következő sorokban részletesen.

Úrágya Furmint 2015

Tokajról az édes borok jutnak az eszünkbe – nem véletlenül! Szepsy Istvánék 2003-ban döntötték el, hogy száraz bort is fognak készíteni (a bevétel legnagyobb részét még mindig az édes borok adják). A tavalyi jó év volt, de nem volt csúcsévjárat. Szép, markáns savszerkezet volt a jellemző, az alkohol nem volt magas. Ez a bor szépen visszaadja kiváló évjárat és a furmint adta fajtajelleget, és magán hordozza a tipikus úrágyás jegyeket.

 

Illatban az érett körte, a lédús alma, a vajasság és krémesség érezhető. Az ízbeli jegyeket kiegészíti az ásványosság, amely hosszantartó lecsengésének hála, sokáig érezhető utóízben. Óriási potenciál áll még a bor előtt. Ha egy szóval kellene összefoglalni: nagy bor.

 

Egy életre élmény a legdrágább száraz tokaji

Aszú 2003

Ha a logikus, megszokott száraz-édes sorrendet követtem volna, most a mesterkurzus névadó bora, a Szepsy 100 következett volna. Érthető okokból zárok majd azzal…

 

Ha aszú, akkor Szepsy Istvánnál csak 6 puttonyossal találkozunk. A bor gerincét a furmint adja, több mint 60%-ban domináló szőlőfajta. Négy évjárat aszúját kóstoltuk meg (2008, 2007, 2006, 2003), ezek közül a 2006-os és a 2003-as tűnt ki az összes négy csúcsaszú közül, de a 2003-as volt a legkiemelkedőbb tétel. Illatban: gyógynövény (kamilla), tea, füge, mazsola, birs, hársméz és a körte érezhető. Ízben kiegészül némi érettebb citrommal és reszelt narancshéjjal. Csúcsaszú, meghatározó élmény.

Szepsy 100

2016 februárjában bejelentette idősebb és ifjabb Szepsy István, hogy elkészítik a legdrágább (100.000 forint) száraz magyar fehérbort limitált száz darabban, kizárólag magnumpalackba töltve. Hogy miért Szepsy 100? Miért csak száz palackkal készült és miért százezer forint az ára? Szepsy István és fia idén együtt pont 100 évesek lettek (65-35) és ennek tiszteletére készítettek egy egyedi, történelmi bort. Az Úrágya dűlőből szüretelt szőlőből abban az évban apa és fia is külön bort készítettek. Végül a száraz furmintjaikat összeházasították, így éppen 100 magnumpalackra elég mennyiség készült el. A palackokra előjegyzésen lehetett jelentkezni. Apa és fia célja a borral nemcsak a születésnap megünneplése volt; így kívánták felhívni a figyelmet az Úrágya dűlőre, a dűlős száraz furmintok lehetőségeire, az árazással pedig az ilyen borok valós értékére.

 

Egy életre élmény a legdrágább száraz tokaji

 

Az Úrágya dűlő mindkét Szepsy számára kedves terület, ifjabb Szepsy István emlékeztetett: "az Úrágya fontos a családnak, innen készült az első száraz bor, amit megkóstoltam". A 18. generációs borász, ifjabb Szepsy István szerint az Úrágya kiemelkedő adottságú terület a borvidéken és ez tudja leginkább Mádot bemutatni a borokon keresztül.

 

A közép-késői szüretből készült borok házasításának nagyszerű eredménye a Szepsy 100. Az illatban megtalálhatók: körte, érettebb zöld alma, citrom, pici vanília, némi fűszer. Az ízben pedig egyértelműen az ásványosság dominál a gyümölcsös-fűszeres jegyek mellett; a selymes textúrája jól példázza, hogy nagy borral állunk szemben. A kóstoló történelmi pillanata volt, amikor idősebb és ifjabb Szepsy István kibontották az egy-egy magnum palackos Szepsy 100-at. Meghatározó volt az a pillanat, akárcsak a bor megkóstolása. Felemelő élmény volt belekóstolni az élő történelem egy csodálatos etapjába. Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!