A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Csak egy jó évjárat? Ilyenek lettek az újborai!

Juniborászoktól kóstoltunk a DiVinoban

2015-11-12 | Kodela Mia


Csak egy jó évjárat? Ilyenek lettek az újborai!

Nem tudom, mikor illik abbahagyni azokat a kérdéseket, amit mindenki minden borásznak feltesz: milyen volt az évjárat?, mi a helyzet a szürettel?, milyenek lesznek a borok? …és mire lefutnak ezek a kérdések, már jön is 2016 és kezdődik ugyanez előröl. Szerencsére a borászok nem róják ezt fel nekünk, szívesen válaszolnak, és van erre egy kiváló alkalom is. Ez a Junibor Újbor Kóstoló, amelyet idén másodszor rendeztek meg a DiVino Gozsduban.


"Mindenki übercsúcs évjáratra számított, végül csak szimplán egy jó évjáratot kaptunk"
– mondta Vesztergombi Csaba felvezető cikkünkbenA DiVino Gozsduba Csabán kívül szerdán este 11 borász (Gere Andi, Árvay Angi, Frittmann Peti, Prácser Miki, Kis Tomi, Miklós Csabi, Hernyák Tomi, Heimann Zoli, Dúzsi Tomi, Gál Titi, és Demeter Endre) jött el és mutatta meg a legfrissebb tartály- és hordómintáit. Így akit a hét elején nem tudtunk megkérdezni, most elcsíptük. Ráadásul meg is kóstoltuk a legújabb évjárat első tételeit. 

 

 

Frittmann Peti a kunsági családi pincészetüktől két teljesen kész palackot hozott. A cserszegi fűszeres egy illatos, citrusos-virágos tétel, alacsony alkohollal és 2 g/l maradékcukorral. A 2015-ös rosé 65% néró és 35% zweigelt házasítása, amiben a néró kicsit nagyobb testet ad, málnás-fűszeres ízű, lágy bor. A május közepi jégeső sajnos nem kímélte náluk a hajtásokat, így valamivel kevesebb lett a termés, de a szép, száraz nyár és a korai fajtáknak kedvező szeptember miatt alapvetően elégedettek a szürettel és az évjárattal is.

 

Miklós Csabi szerint szuper évjáratot tudhatnak maguk mögött Móron, amit egy örömszüret követett. A kóstolóra egy királyleányka tartálymintát hozott, ami a Marilyn Mórról néven kerül majd palackba. Behízelgő illat, nektarin, szőlő, zöldalma, a gyümölcsösségre csak ráerősít a maradékcukor, némi zöldfűszer és citrus, az egész azt mutatja, hogy egy könnyen érthető, populáris tétel lesz.

 

Csak egy jó évjárat? Ilyenek lettek az újborai!

Kis Tomi és a narancsbor sikere

 

Kis Tomi Juhfark hordómintáját friss körte, alma, némi mézesség, szép sós-ásványosság és pörkölt magos jegyek jellemzik. Jó évnek tartja 2015-öt, ami tavasszal lendületesen indult a szőlőtőkék számára, majd nyár közepén a lisztharmat okozott egy kis fejfájást, de azt többszöri permetezéssel – Tomi organikus szereket használ, vegyszert nem – sikerült kivédeni. A meleg, száraz nyár jót tett a cukrosodásnak, a szeptemberi eső pedig visszabillentette a lefelé tartó savakat. Még jókor sikerült elkapnia a szüretet, így a folyamatos októberi esők nem tettek túl nagy kárt a szőlőben.

 

Egy igazi különlegességet is hozott, egy olaszrizling narancsbort. Most készített először ilyet, október eleji szüret után három hétig héjon ázott. Vajkaramella, csonthéjas gyümölcsök, alma, pörkölt aroma, némi szegfűbors, ásványosság, citrus, calvados-ra emlékeztető jegyek. Nem a klasszikus olaszrizlinges jegyeket hozza, annál sokkal izgalmasabb és egyedibb, remek szerkezettel. Tavasszal lesz palackozva, derítés és szűrés nélkül.

 

Csak egy jó évjárat? Ilyenek lettek az újborai!

Árvay Angi és a tartályminták

 

Árvay Anginak sem volt könnyű dolga azzal, hogy 2015-ös újbort kellett prezentálnia, de a szeptemberi szüretelésű sárgamuskotályt, noha még tartályminta, már nem sok választja el a palackozástól. Most még egy kicsit fedett volt az illata, nagyon mézes, a jellegzetes szőlős, virágos aromával, zöldalmával, szép savakkal.

 

Náluk a nyári hőség jelentette a gondot, hogy Mádot elkerülte az eső októberig, akkor viszont annyi esett, hogy aszújuk nem készülhet idén. A 2015-ös hárslevelű tartályminta talán a kóstoló legnyersebb bora volt, az almás-körtés-fűszeres jegyek mellé egy szokatlan sörös aroma társult. Még idő kell neki, hogy letisztuljon és összeálljon, de az máris látszik, hogy jó az egyensúlya, és szép alapanyaggal dolgoztak, kíváncsi leszek rá később.

 

Csak egy jó évjárat? Ilyenek lettek az újborai!

Demeter Endreg és a Délceg

 

Demeter Endre a Délceg nevű, 70% furmint, 30% hárslevelű házasítás tartálymintáját hozta Mádról. Ezt a tételt mindig korai, szeptember eleji szüret jellemzi, itt a savak megtartása a lényeg, és az, hogy egy könnyen iható, szerethető, élénk bort hozzanak forgalomba, ami jó belépő lehet a pincészet további tételeihez. A gyümölcsös, ásványos bor tényleg könnyed és jó savszerkezetű, zöldalmával és grapefruittal. A száraz év náluk sok száraz bort jelentett és csupán egy hordó aszút készítettek, szeretnék mindkettőben, a száraz és édes borokban is a mádi karaktert visszaadni.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!