A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Keveset tudunk a sógor borairól, pedig...

Ha megismeri, megkívánja az osztrák borokat

2017-10-19 | Geri Ádám


Keveset tudunk a sógor borairól, pedig...

Tudta, hogy Ausztriának is van aszúja? És hogy nagyobb tisztelet övezi a saját pezsgőiket, mint Franciaországban a champagne-okat? A szomszédos Ausztria borait kevesen ismerjük, miközben rengeteg érdekességet rejtenek és mindenképpen megérnek egy próbát.


Címlapfotó: mitterhofer.at

 

Ausztriáról - főleg így a síszezon előtt kevéssel - nem biztos, hogy  a jó borok jutnak először az ember eszébe. Pedig rengeteg megkóstolásra érdemes tételük, mi több, specialitásuk van. Az alábbi rövid cikkben összegyűjtöttünk pár érdekességet.

 

Tudta, hogy Ausztria...

...minden harmadik borszőlőtőkéje zöldveltelini?

 

Legnagyobb területen telepített szőlőfajtájuk toronymagasan a zöldveltelini, az összes szőlőterület harmadán van ültetve.  Hogy mennyire kiemelten erre a szőlőfajtára fókuszál a szomszéd, azt jól mutatja a Magyarországgal való összehasonlítás. Nálunk ugyanis a három legelterjedtebb fehér borszőlőfajta (bianca, cserszegi fűszeres, olaszrizling) együttesen nem éri el a 30 százalékot – a fehéreknél sem. Ausztriában eleve sokkal koncentráltabb a borszőlő-választék: míg Magyarországon 151 féle szőlőfajtából lehet hivatalosan bort készíteni, addig ez a szám Ausztriában 36 (22 fehér és 14 kékszőlő). Talán meglepő, de ezek közül

a „németajkú szőlő”, a rajnai rizling csak az ötödik a sorban, pedig van keresnivalójuk vele bőven: a 2015-ös Domäne Wachau Riesling Trockenbeerenauslese Kellerberg augusztusban kapott 100 pontot a nem éppen lágyszívűségéről ismert Falstaff szaklaptól.

 

...élen jár a csavarzáras mozgalomban?

A 2000-es évek közepén indult be igazán a sógoroknál az átállás a parafáról; a csavarzár elfogadottsága sokkal nagyobb, mint például Németországban. Egy kimutatás szerint a stájerországi fehérboroknak ma már a 95 százaléka csavarzárral kerül forgalomba, köztük a teltebb, hosszabb érlelési potenciállal rendelkező tételek is. „A kérdés nem kérdés többé, a csavarzár dominanciája visszafordíthatatlan. A minőségbiztosítási vizsgálatok is azt mutatják, hogy legalább olyan jó, mint a parafa” – nyilatkozta tavaly az osztrák viszonyokról Herbert Toifl, az egyik legnagyobb ausztriai szupermarketlánc üzletvezetője. Nemrégiben magunk is első kézből megtapasztalhattuk ennek igazságát: a budai KisBécs borkereskedés évjárat kóstolóján Markus  Hubernek, a 2015-ös év osztrák borászának 2010-es Riesling Berg Traisental-ja a kinyitáskor a fülünk hallatára pukkant, kóstoláskor éreztük a nyelvünk hegyén a pezsgést.

 

Keveset tudunk a sógor borairól, pedig...

Fotó: cristallo.at

 

...pezsgőgyártásban és -fogyasztásban is top 10-ben van a világon?

 

25 millió palack osztrák pezsgő fogy évente a 8,5 millió lakosú országban (Magyarországon valamivel 20 millió fölött van az eladott palackszám).  2010 óta minden év október 22. az osztrák pezsgő napja – két nappal előtte van ugyan a pezsgő világnapja, de saját nemzeti napja például nincs a champagne-nak Franciaországban. A jeles napon a 114 osztrák pezsgőgyártó többsége nyitott pincékkel várja az érdeklődőket. Hogy nem csak mennyiségben jók, azt mutatja a már említett Falstaff idei pezsgőtesztje, amelyen több osztrák pezsgőnek 94 pontot adtak. Kifejezetten jó vétel ezek közül a maga 24 eurós árával Hannes Harkamp 2013-as Brut Reserve-je.

 

...készít aszúbort?

 

A német neve Ausbruch, ami arra utal, hogy a túlérett nemespenészes szemek héjai kipattannak, kidurrannak. Ausbruchnak azt a botritiszes szőlőszemek felhasználásával készített bort lehet hívni, amelynek a mustja legalább 358 gramm/l cukrot tartalmaz. Ebből kierjedés után a borban nagyjából 150 gramm/l cukor marad, ami a mi hatputtonyos aszúnknak felel meg. Ausztriában az aszúbor készítéséhez a Fertő-tó körül adottak a feltételek, itt jelentős hagyománya van. Amikor például Ruszt 1681-ben a soproni birodalmi gyűlésen I. Lipót császártól szabad királyi városi rangot kapott, a polgárai 60 ezer forintot és 500 hordó fehér aszúbort fizettek az udvarnak. 2016 óta Ausbruch megjelöléssel már kizárólag Rusztból származhat a bor; a hasonló beltartalmú, de más származási helyű osztrák édesboroknak marad a Trockenbeerenauslese megnevezés. A ruszti „aszúkirály” a Feiler-Artinger pincészet.  2015-ös Gelber Muskateller Ausbruchja 97, 2007-es Ausbruch Essenz-e (356 gramm/l maradékcukor) 98 pontot kapott a Falstafftól. Szemben Tokajjal, Ausbruch kékszőlőből is készülhet, az említett pincészet 2013-ban például zweigelt eszenciát adott ki.

 

...direkttermő szőlőből készült borok forgalomba hozatalát is engedi?

 

Amíg Magyarországon törvény tiltja, így teljesen elképzelhetetlen, hogy egy palack othelloval vagy izabellával találkozzunk a boltok polcain, Ausztriában ez teljesen rendben van. Sőt! A direkttermő szőlőből készített, metilalkoholt jóval az egészségügyi küszöb alatt tartalmazó uhudler osztrák specialitás. Az előbb említett, itthon „tiltott” szőlőfajták mellett alapanyaga lehet a Noah, a Concord, a Delaware és a Clinton is. Az uhudler név eredete máig nem tisztázott. A legviccesebb magyarázat kétségkívül az, miszerint nevét onnan kapta, hogy a sok uhudlert fogyasztó embereknek másnap olyan karikásak a szemei, mint az uhu bagolynak. Ami viszont biztos, hogy uhudlerrel elsősorban Dél-Burgenlandban találkozni, az illata és ize pedig intenzív eper és feketeribizli.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!