A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kirándulás Champagne-ba

Tippek útra kelőknek

2013-01-15 | Varga Mónika


A 34 000 hektár területű borvidék Párizstól 150 kilométernyire keleten terül el, és Franciaország szőlőterületeinek mintegy 3,4%-át teszi ki. 1927 óta eredettvédettnek minősül (AOC megjelölésű), vagyis csak erről a területről származó, meghatározott szőlőfajtákból (chardonnay, pinot noir, pinot meunier) szigorú szabályok szerint készült pezsgőt lehet champagne-nak nevezni.


Vajon melyik borrajongó ne szeretné látni azt a régiót, ahonnan ez az ünnepekkor oly gyakran poharakba kerülő gyöngyöző csoda származik? Olyan különlegesen szép lenne a termőterület is, mint a nemes ital? Jelentem, igen! Champagne maga is lenyűgöző. Nem csupán pezsgőivel és hihetetlen szőlőterületeivel lopja be magát a szívünkbe, de építészete is igen figyelemreméltó.

Párizsba eljutni az olcsó jegyeket kínáló légitársaságoknak köszönhetően mára már nem pusztán a tehetősebbek kiváltsága. Reims pedig – a TGV-nek (francia gyorsvasút) hála – akár 45 perc alatt elérhető. A jegyárak igen változóak lehetnek, de időben foglalva (úgy 1 hónappal előre) akár egy 15 eurós jegyet is elcsíphetünk az odaútra. Én személy szerint 25 euróért jutottam el Reimsbe (első osztályon), ahol a legtöbb pincészet található. Az út igen kényelmes volt, a vonat nagyon tiszta, és ami még felemelő, hogy amikor hátradöntjük az ülés támláját, az ülés mozdul előre, így senki nem fogja az ölünkbe hajtani a háttámláját.

Az első TGV 9.45-re érkezik Reimsbe, ahonnan számos pincészetet gyalog is könnyedén elérhetünk. Ilyen például a Mumm és a Krug, vagy a jóval kisebb és fiatalabb pincészet, a Charles de Cazanove. A nagyobb pincészetekbe érdemes jó előre bejelentkezni, mert például a Krug túrái már egy hónappal korábban betelnek. A nagy pezsgőházaknál beszélnek idegen nyelveket, így angolul nyugodtan írhatunk nekik. Mindenhová be kell jelentkezni. Sajnos nem minden ház látogatható, de az itt felsoroltak igen.

Kirándulás Champagne-ba

A pincészetek jelentős része vasárnap nem nyit ki, a téli szezonban (novembertől márciusig) pedig szinte egyik sem, sőt a felújítási munkák miatt van, amelyik akár egész januárban zárva lehet. Az is változó, hogy mennyit és mennyiért lehet kóstolni. Látogatásunk előtt feltétlenül tájékozódjunk az interneten, és mindenképp kérjünk időpontot!

A helyi villamossal gyorsan eljuthatunk a pályaudvarról a belvárosba, ahol hangulatos kis utcák közt sétálgathatunk. Amit semmi esetre sem hagyhatunk ki, az a reimsi katedrális, a Notre Dame de Reims, ahol számos francia királyt koronáztak meg. Lélegzetelállítóan gyönyörű gótikus katedrális, mely az UNESCO Világörökség része 1991 óta.

Amennyiben időnkbe belefér, érdemes elmenni a központtól távolabb eső pincészetekbe mint például a Veuve Clicquot-ba vagy a Taittinger-be, melyeket gyalogosnan körülbelül negyven perc alatt érhetünk el a központi vonatállomástól.

Reimsből óránként indulnak vonatok Épernay-be, ahová több okból is érdemes átugrani. Egyrészt nagyon hangulatos kis város, másrészt szépséges, dimbes-dombos, szőlőterületekkel szegélyezett úton haladhatunk végig Épernay központjáig, és nem utolsósorban mert a központtól mindössz tizenöt perces sétányira található a Moët & Chandon Pezsgőház.

Ez utóbbiba nekem egy héttel a látogatásom előtt is sikerült időpontot kapnom. A foglalásom visszaigazolásaként küldtek egy foglalási kódot, melyet a kasszánál kértek is, ahol befizettem a  belépőt, melynek ára 16,5 és 29,5 euró között változik annak függvényében, hogy a látogatás végén melyik pezsgőket szeretnénk megkóstolni.

Sajnos csak az általuk kínált csomagok közül választhatunk, arra nincs lehetőség, hogy két csomagot kombináljunk, vagy a maximum két pohár pezsgő helyett mind a négyet, amit kínálnak, megkóstoljuk (ha szeretnénk mindet megkóstolni, célszerű párban mennünk, így az egyikünk az alap rozét és a fehér pezsgőt tartalmazó csomagot, míg a másikunk az évjáratos csomagot fizetheti be).

Kirándulás Champagne-ba

Körülbelül 15 percenként indítanak egy-egy csoportot. Mindenképp megéri egy ilyen nagy múltú házhoz ellátogatni, mivel a túra nagyon jól kidolgozott: olyan, mintha időutazást tennénk a múltba. A Moët & Chandonnál nem kerülnek fahordóba a borok, melyekből a champagne-ok készülnek, mert a vevőkörüknek pont így tetszik a stílusuk, de nagy tisztelettel beszélnek azokról a házakról, ahol ezt a fahordós hagyományt követik.

A túra alatt azt is megtudtam, hogy a legnagyobb élményt a magnum palackos (1,5 literes) pezsgő nyújtja, ugyanis ebben a legideálisabb az élesztő és a bor aránya, így ez a legharmonikusabb, míg a 15 literes Nabukodonozor inkább csak a show kedvéért készül, és a kisebb palackokat öntik bele utólag ebbe a nagyba, melyet kizárólag megrendelésre készítenek. A legnagyobb palack, amiben pezsgőt érlelnek, a Jéroboam (3 literes). A túra végén természetesen vásárolhatunk is az igazán impozáns butikukban.

Épernay-ből vonattal 22,5 euróért másfél óra alatt átszállás nélkül eljuthatunk Párizsba, amennyiben viszont ragaszkodunk a TGV-hez, vissza kell térnünk Reimsbe az átszállás miatt, de így is összesen másfél órányi utazásra számíthatunk.

Amennyiben nem szeretnénk vonatozni, sem szervezkedni, úgy számos kis utazási iroda kínál egynapos buszos társasutakat a régióba akár már 100 euróért is (ami tartalmazza az utat és a belépőt valamelyik pincészetbe).

Akár egyénileg, akár csoportosan utazunk szívesebben, egy biztos: nagy élményben lesz részünk, ha ellátogatunk Champagne régióba, mely nem pusztán gasztronómiájával, de építészetével, természeti adottságaival és gazdag történelmével is belopja majd magát a szívünkbe.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!