A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Más szőlőművelési koncepcióra van szükség

A Tokaj Nyitány pezsgősora 2. rész

2014-07-15 | Tóth Adrienn


Más szőlőművelési koncepcióra van szükség

A Tokaj Nyitány „Tokaji Pezsgők” kóstolóján a Sauska egy 2012-es évjáratú pezsgőt mutatott be. Az alapbor a pincészet tokaji ültetvényeiről származott, a tételt a kóstoló előtt két hónappal degorzsálták. Az 5000 palackos pezsgőről, amelynek alapbora 90%-ban tartályban és 10%-ban hordóban érett, Rakaczki Gábor borászt kérdeztük.


Milyen fajtából készítitek ezt a pezsgőt? A jövőben változtatnátok ezen, vagy ehhez ragaszkodsz?

 

A 2012-es pezsgőnk alapborát 50% furmint, 25% hárslevelű és 25% chardonnay építi fel, jelenleg ez a tétel kóstolható. Még nincs több éves tapasztalatunk a pezsgők kapcsán, hiszen ez mindössze a második évjárat, amelyet letöltöttünk. Szerettük volna, hogy ha a tokaji szőlőfajták dominálnak, azok alkotják a pezsgő gerincét, a chardonnay-val pedig finomhangoltuk az elegancia és a harmónia tekintetében az alapbort.

 

Ez az arány 2013-ban sem változott, ami természetesen nem jelenti azt, hogy minden évben ez marad a fajták százalékos aránya; azért tartottunk ki, mert a három évjáratból már tapasztalatok, összefüggések szűrhetőek le a jövőre nézve.

 

Honnan származik az alapbor?

 

A területek egy részét már tudatosan használjuk az alapborok készítéséhez, de minden éven újabb, és újabb dűlőket is bevonunk, hogy tapasztaljuk a különbségeket. 2012-ben folytatni akartuk az előző évben elkezdett munkát, elsősorban a fajták arányával. A végső összeállítást a bor harmóniája és a jövőbe vetett képe határozta meg.

 

Hol zajlott a pezsgősítés?

 

A pezsgősítést Budafokon végeztük el, a Garamvári Birtokon. A teljes készletből folyamatosan fogunk degorzsálni, a Tokaj Nyitányon bemutatott tétel esetében 12 hónapos seprőn érlelés ment végbe.

 

A dosage különösen az első években extra brut, azaz 6 g/l maradékcukor-tartalmú. Úgy gondolom, hogy a pezsgő még túl fiatal ahhoz, hogy 0 dosage hozzáadásával kerüljön a piacra. Az a tapasztalatunk, hogy több érlelési évre van még szüksége a pezsgőnek, amikor bevállalható a zéró dosage.

 

 

Miben különbözik majd a következő, 2014-es évjáratból származó pezsgőtök a korábbiaktól?

 

Olyasmibe vágtunk, amiről még nagyon kevés tapasztalattal rendelkezünk Tokajban, de éppen ez a kihívás benne! Tervezzük a következő évjáratokat, és évről évre jobban elmélyülünk a pezsgőkészítés folyamatában.

 

Más szőlőművelési koncepcióra van szükség

 

Mint mindig, most is számítunk szakértőkre, sokat és célzottan kóstolunk, aztán a megszerzett tapasztalatokat rendszerezve, átbeszélve futunk neki az újabb szüretnek. Amit már most tudunk, hogy a szőlőművelésben másképp kell végeznünk az éves munkákat, és a szüret idejét rendkívül precízen kell ütemeznünk. A feldolgozás során is kipróbálunk újabb technológiákat, úgyhogy izgalmakkal teli szüretnek nézünk elébe!

 

Miért döntöttetek amellett, hogy részben fahordóban érlelitek az alapbort?

 

Úgy gondoltuk, hogy az alapbor, később pedig a pezsgő komplexitását tudjuk vele fokozni. Jelenleg a hordós érlelés arányát csökkenteni kívánjuk, amellyel már a saját stílusunk megalkotásán is dolgozunk.

 

Mit gondoltok, a közeli és távoli jövőben milyen szerepet tölthet be Tokajban a pezsgő?

 

Mi azok táborát kívánjuk erősíteni, akik áldoznak rá, és hisznek benne, hogy a pezsgőkészítés meghonosodhat a régióban. Mindez nyilvánvalóan a hazai pezsgőfogyasztásra is hatással lesz. Tokaj-Hegyalján a lehetőség adott, mi pedig élünk vele, mert hiszünk abban, hogy hittel és türelemmel kiváló pezsgőt tudunk itt készíteni. Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!