A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Melyek most a világ legdivatosabb szőlőfajtái?

Egy diktátor keze nyoma is alaposan rajta van a listán

2018-01-15 | Vinoport


Melyek most a világ legdivatosabb szőlőfajtái?

Az elmúlt negyed évszázadban a feje tetejére állt a legnagyobb termőterülettel rendelkező borszőlőfajták toplistája. Szőlőfajták vannak visszaszorulóban, miközben az ismeretlenségből előtűnők kúsznak egyre felfelé. A globális felmelegedés pedig további változásokat hoz. Helyzetkép.


Ha valakinek Magyarországon nem mond sokat az airén szőlő neve, az érthető. Még akkor is, ha tudjuk, hogy egészen a közelmúltig évtizedeken át toronymagasan a legnagyobb területen termelt szőlőfajta volt a világon. Ez ugyanis Spanyolország saját fajtája (5 további neve van a spanyolban: aidén, lairén, manchega, valdepeñera, forcayat), és fénykorában a spanyol szőlőterületek majd harmadán termett. Felfutása és az első helye tulajdonképpen Franco 1939-től 1975-ig tartó diktatúrájának köszönhető. Akkoriban elég nagy szegénység sújtotta Spanyolországot, a franciák pedig úgy próbáltak könnyíteni a szomszéd lakosságának gondjain, hogy vállalták, felvásárolják az általuk előállított brandy-t. Az airén nagy ellenállósága és jó cukorgyűjtő képessége miatt kiváló brandy alapanyag, így nem volt kérdés, hogy csatasorba állítják. A borpárlatok visszaszorulásával és szűk esztendők elmúlásával aztán hátrébb szorult, 2000 után alig 15 év alatt majdnem a felére csökkent a területe - régebben testes oxidatív borok készültek belőle, ma egyre több tartályos, friss tétellel is találkozni. (Aki többet szeretne megtudni Spanyolország borászatainak jelenleg zajló útkereséséről, ebben az átfogó cikkben olvashat róla.) 

 

 

Emiatt 2010 környékén a világban is átadta vezető helyét és visszacsúszott a harmadik helyre. Amíg az airén területe megfeleződött, addig a vezető cabernet sauvignon területe a másfélszeresére nőtt és a 8. helyről az elsőre ugrott: ma 340 ezer hektáron termesztik a világban. Még ennél is nagyobb növekedést könyvelhetett el a tempranillo, amely a 2000-es 93 ezer hektárról 2015-re 230 ezer hektárra bővült (nagyrészt éppen az airén helyére ültették Spanyolországban). Ma már a 4. legelterjedtebb borszőlőfajta a világban. Szintén nagy növekedést ért el ezen időszakban a shiraz, amelynek összterülete a világban 100 ezerről 190 ezer hektárra bővült.

 

Íme a két lista 2000 és 2010 legnagyobb nyerteseiről és veszteseiről:

 

2000 és 2010 között a világban a legnagyobb termőterület-növekedést elérő szőlőfajták (hektár)

Melyek most a világ legdivatosabb szőlőfajtái?

Forrás: Which Winegrape Variaties are Grown Where? (Kym Anderson - University of Adelaide Press)

 

2000 és 2010 között a világban a legnagyobb termőterület-csökkenést jegyző szőlőfajták (hektár)

Melyek most a világ legdivatosabb szőlőfajtái?

Forrás: Which Winegrape Variaties are Grown Where? (Kym Anderson - University of Adelaide Press)

 

 

A lista a jelenlegi top 10-ről:

 
A világban a legnagyobb termőterülettel rendelkező borszőlőfajták (hektár)
Szőlőfajta Hektár
Cabernet sauvignon 340 000
Sultanina 300 000
Merlot 266 000
Tempranillo 231 000
Airén 218 000
Chardonnay 211 000
Syrah 190 000
Grenache noir (Garnacha tinta) 163 000
Sauvignon blanc 121 000
Pinot noir 115 000
Trebbiano toscano (ugni blanc) 111 000

 

Forrás: Vine Varieties Distribution In The World (OIV Focus 2017)

 

 

Mi a helyzet Magyarországon?

 

Magyarországon is őrségváltás történt az elmúlt években. A fehérszőlőknél a sokáig éllovas olaszrizling visszaszorult a 3. helyre, helyét átvette a a jó ellenállóképességű, bőtermő bianca, amit elsősorban a Kunságban termesztenek (az olaszrizling hazai helyzetéről itt lehet bővebben olvasni). A kékszőlőknél a kékfrankos első helye továbbra is megkérdőjelezhetetlen. (Mindeközben a világfajták is egyre jelentősebb szerepet töltenek be itthon és például remek bordeaux-i házasítások készülnek.)

 

Magyarországon a legnagyobb területen termesztett fehér- és kékszőlőfajták

 

Melyek most a világ legdivatosabb szőlőfajtái?

 

Forrás: Magyarország szőlészetének és borászatának helyzete (HNT)Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!