A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Rekordot döntött Champagne – de hogyan tovább?

Komoly viták után indult meg augusztusban a szüret

2020-09-15 | Vinoport


Rekordot döntött Champagne – de hogyan tovább?

Több nehézség is sújtja a világ egyik leghíresebb borvidékét. Egy angol szaklap foglalta össze a legfontosabb tanulságokat.


Címlapkép: medium.com

 

Az illetékes bizottság, a Comité Champagne augusztus 17-re tűzte ki a Champagne-i szüret megkezdésének időpontját, a valóságban azonban már augusztus 13-án elkezdték szedni a szőlőt. A renitens a borvidék egyik legdélibb települése, Côte des Bars volt, az ottani gazdák egyúttal rekordot is döntöttek, ilyen korai szüret ugyanis még nem volt, mióta feljegyzések készülnek Champagne-ban.

 

 

Ez már a hatodik szüret a 21. században, ami augusztusban kezdődik, az eddigi rekordot 2018 tartotta augusztus 17-tel. Bár a hivatalos kezdési időpontot mind a 319 cru-n a Comité Champagne határozza meg, a gazdák az agrárminisztérium eredetvédelemért felelős részlegének engedélyével eltérhetnek ettől.

 

Az idei évet az egyébként lassan már „normálissá” váló extrém időjárás mellett a szőlőtermesztők és pezsgőházak között augusztusban kitört vita is nehezítette. A champagne készítők a járvány miatt lecsökkent keresletre hivatkozva a szokásos 100-110 helyett hektáronként 60-70 mázsánál akarták meghúzni a hozamhatárt. Végül – éppen a hivatalos szüret első napján, vagyis két hónappal később a megszokottnál – 80 mázsában egyeztek meg, így 2020 Champagne históriás könyvébe az egyik legkevesebb termést hozó évként fog bevonulni

 

Kompromisszumos megoldás jött létre, ami azonban rövidtávon főleg a szőlőtermesztőknek fájhat – írja Patrick Schmitt, a the drinks business szakértője elemzésében. „Ha a felvásárlási ár marad a tavalyi 6 és fél euró kilónként, akkor a termelőknek hektáronként 14 ezer euróval kevesebb bevételük lesz. Mivel egy gazda átlagosan 3 hektárral rendelkezik, ez 42 ezer euró veszteséget jelent a tavalyi évhez képest.”

 

Némi vigasz mindenkinek ezekben a nehéz időkben, hogy a szakértők szerint az évjárat minősége nagyon magas lesz, köszönhetően többek között a száraz, meleg nyárnak, ami különösen koncentrálttá tette a szőlőszemeket.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!