A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Természeti kincsek egy logisztikai raktár mélyéről

Terra Hungarica kóstoló

2016-11-04 | Füle Lídia


Természeti kincsek egy logisztikai raktár mélyéről

Nyitókép: Mitiszol Fesztivál 2015

 

Nem vagyok sem borász, sem szőlész – mindössze egy multi közgazdásza, aki a letett sommelier vizsgákra alapozva megszállottan ered a több ezer éves kultúrát, tudományt, értéket őrző borok nyomába. Ennek tudatában nem volt kétség, hogy az amerikai kollégákkal szervezett telekonferenciát egy másik időpontra tettem át, és végtelen örömmel tettem eleget a Terra Hungarica/ Terroir Club meghívásának. Már a helyszín is izgalmakat ígért: a Terroir Club külvárosi boltjában a termelők és viszonteladók mind-mind ismerős arcokként üdvözölték egymást, és én is néhány perc után otthon éreztem magam a Kárpát-medencénk eme kicsi közösségének vendégszeretetében. A teljesség igénye nélkül ezen az estén a saját képzeletbeli dobogóm három fokára az alábbi gyöngyszemek érkeztek.

 

 

Ittam szavait a magyar hon kötelezően ajánlott borvidékének fővárosából, Mádról érkezett Szarka Dénes borásznak. "Gino, garázsborászunk" lelkesen magyarázta a vendégeknek az 1613 óta jegyzett az abaújszántói Sátor-hegytől a sátoraljaújhelyi Sátor-hegyig tartó Tokaj borvidék hozamkorlátozás és a területklasszifikációs besorolás összefüggéseit. A piramis alján a 140 q/ha hozamkorlátozás szerint termett szőlőből készült bor a régió nevét, a 70 q/ha a település, a 40q/ha pedig a dűlő nevét reprezentálhatja.

 

A 2015-ösök közül számomra a Juharos Hárslevelű lett a legkedvesebb. A Juharos talajszerkezete egy kvarcos kovasavban gazdag riolit, ami eredményezi, hogy a lágyan sós, elegánsan szikár borai határozottabb savérzetet adnak. Az 1956-os, 72-es és 88-as telepítésű 0,6 hektáros egy kg-os tőketerheléssel bíró ültetvényről érkező bor lassú spontán erjedést követően 3 hónapot 7-8 éves hordókban érlelődött. A fajtára jellemző illatmámor helyett mind illatában, mind ízében kajszis, ringlószilvás érett gyümölcsökre asszociáltam, amit a határozott sav-só páros maradandó élménnyé tesz.

 

Természeti kincsek egy logisztikai raktár mélyéről

Ralph és Susann Wassmann (Kép: Terra Hungarica)

 

Ralph és Susann Wassmann 1998-ban érkezett Villányba, hogy utána járjon a legendának: Vajon Villányban készül a világ legjobb portugieser? A válasz olyannyira visszaigazolásra talált, hogy az italtechnológus férj, és a jogász feleség Heidelbergből Pécsdevecserre költözött, és a borvidéken egy sváb parasztházat vásárolt.

 

A Wassmann stílus elsősorban a gazdag színvilág, újvilágra emlékeztető kirobbanó gyümölcsösséggel. Tudatosan minimalizálják a hordónak köszönhető sült sonka, mogyoró vagy épp nyomokban megtalálható kávés jegyeket, amelynek érdekében többször használt burgundiai hordókkal dolgoznak. A cél érdekében a virágzást követően a fürtzónában kiemelt figyelmet fordítanak a canopy managementre (lombozatkezelés). A szőlőt a kezdetektől intenzíven éri napfény, amely vastagabb héjat, érett tannint, és intenzív színt eredményez. Kicsit olyan, mint, amikor az ember bőre pigmentet termel az erős napsugárzás ellen. Ez a technológia biztosítja a Wassmann Cabernet Sauvignon érett tanninszerkezetét is, elkerülve a zöld paprikás jegyek megjelenését.

 

Susann olyan gondoskodással mesélt a két kedvenc szőlőfajtájáról, mint ha épp két gyermekének személyiségbeli különbségéből adódó csínytevésekről beszélne. "Mindkét esetben nagyon kemény a zöldmunkát végzünk, de amíg a kékfrankos délceg legény módjára óriás levelekkel felfelé ágaskodik, addig cabernet sauvignon kistestvére kis levelekkel ágas-bogas módon tőről burjánozva hajt ki." A poharamban a 2013-as testvérek, vagyis a Kékfrankos és a Cabernet Sauvignon fajtabor nem hoztak szégyent "édesanyjukra".

 

Természeti kincsek egy logisztikai raktár mélyéről

Bencze István (Kép: Photo Virágh)

 

A Bencze Birtok 2011-ben kezdte életét egy 0.3 hektáros olaszrizling parcellával a Szent György-hegy déli lejtőin, amely mára 20 hektárral büszkélkedhet. 2013-ban műveltek először egy átvett 0.5 hektáros ültetvényt, amelyben piros- és kék bakator tőkék vannak. A bakator egy nőivarú fajta, aminek termesztéséhez egy porzó fajtára van szükség. A fürtök megjelenésekor derült ki, hogy a borvidéken ritkán fellelhető pinot blanc ültetvénnyel van dolgunk. Innen kapta a fantázianevét a 2015-ös pinot blanc-ból készült Talált SzőlőA 14 C fokon spontán erjedt 6 g savval, 4 g maradék cukorral egy légies könnyű bort kiválóan hozza a fajtára jellemző visszafogott almás- és hintőporos jegyeket, némi dió és mandula kíséretében. A 18 éves ültetvényt előzőekben csak porzónak használták, de a pinot-k családjából, mint a legjobb savgyűjtő a borvidék büszke fehér burgundiaija fajtaborként is tündököl.

A Terra Hungarica többi tagjával november 12-én, a Mitiszol Fesztiválon folytatjuk! Csatlakozz hozzánk!

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!