A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tíz karakter, akit ismerni kell Tokaj-Hegyaljáról

Nevek és boraik, első rész

2015-10-12 | Vinoport


Tíz karakter, akit ismerni kell Tokaj-Hegyaljáról

Vannak borászok és vannak borok. Találkozunk velük, aztán elfelejtjük őket. És vannak egyéniségek, karakterek, akiket ha szerencsénk van megismerni, többé nem mennek ki a fejünkből – újra és újra találkozni akarunk velük. Az idei őszi szezonban tíz karakteres személyt és tíz bort mutatunk be Tokaj-Hegyaljáról. Első rész, öt név, öt bor.


Tokaj dűlőit a Land Rover Discoveryvel jártuk be (lásd nyitókép). Az autóra nemcsak mi, hanem a borászok is elismerően bólogattak: ebbe a kocsiba nem lehet belekötni.

 

Szponzorált tartalom.

1. Radics Barni és Pionír Blend 2013

Radics Barninak - ahogy barátai hívják - nemcsak a bora, ő maga is pionír Tokaj-Hegyalján. Palettájában nem a szokásos helyi fajtákkal játszik, szerencsi dűlőiben furmint és hárslevelű mellett irsai olivér, rajnai rizling, sauvignon blanc és syrah érik. Meghökkentő, karakán vállalkozás? Pont ilyen a borász is: határozott és szókimondó.

 

Saját bevallása szerint ő nem akarja felvenni a versenyt Máddal és híres dűlőivel. Én nem a dűlőimet akarom bemutatni, hanem jó ivású borokat akarok készíteni, amelyekből bármikor jól esik meginni egy palackkal."

 

Tíz karakter, akit ismerni kell Tokaj-Hegyaljáról

Radics Barni a szüret utolsó perceiben

 

Ilyen a Pionír Blend is, amely egy furmint, hárslevelű, sauvignon blanc és tramini cuvée. A tokaji fajták újfahordóban erjedtek és értek, a világfajták tartályban. Az egyetlen OFJ bor, amely tavaly bekerült a Borkiválóságok könyvébe. Illatában és ízében is a sauvignon blanc dominál, hozza a fajtajegyeket, mellette citrusok jelennek meg. A kis grapefruitos kesernyét némi maradékcukor teszi kerekké. Száraz, 14-es alkohollal.

2. Angyal Borászat: Teremtés Cuvée 2013

"Amikor nagyapám, Angyal Ernő megengedte, hogy ráncba szedjem az öreg pincét, már biztosan sejtett valamit. Szerelem volt nekem az első pillantásra, ő pedig hagyományt teremtett általam" – mondja Dr. Ináncsy Ernő, az Angyal Borászat tulajdonosa, majd hozzáteszi: 

az Angyal a pozitív gondolkodású, boldog emberek bora.

 

Az Angyal borászati feladatait 2005 óta Radics Barna végzi. A tulajdonos és a borász együtt dolgoznak azon, hogy szikárra szelektált, csontszárazra erjesztett tételek helyett bájosak kerüljenek a szárnyas palackokba. Radics Barna szerint az Angyal szerencs-ondi dűlőiben egyébként is "angyaliak" a savak.

 

Tíz karakter, akit ismerni kell Tokaj-HegyaljárólAz Angyal egyben wellness szállás is, ahol jacuzziból gyönyörködhetünk a tájban

 

 
Az Angyal Borászat két tételt palackoz tokaji-antik üvegbe. A Teremtés Cuvée és az Üzenet Furmint Top Selection boraik művészi, elegáns címkét is kaptak. Előbbi a kiemelkedő 2013-as évjáratban hárslevelű-hangsúlyos, a pincétől megszokott savakkal, szerencsi bájjal. A bor jól megválasztott fahordós érleléssel teljesedett ki.

3. Demetervin: Király Furmint 2012

Demeter Endre sem az a "körző-vonalzó" borász, aki már télen tudja, milyen borokat palackoz majd ősszel, évjárattól függetlenül. (Vagy pezsgőket, vagy párlatokat, mert hogy ilyenben is gondolkodik.) Szigorúan terméskorlátoz, kézzel présel, spontán erjeszt. És ahogy a borai, ő maga sem az az ember, akit el lehetne felejteni egy személyes találkozó után.

 

Endre szerzett jogi diplomát, dolgozott újságíróként, szakmai példaképei mégis Szepsy István és Áts Károly. Mindennapjait tornacipőben, a szőlőben vagy a pincében tölti, feltűrt pólóban, hogy a tetoválásai is látszódnak. Ezt az egyszerre komoly, mégis laza karaktert egy-egy borában, a Demetervin neve alatt is egyesíti.

 

Tíz karakter, akit ismerni kell Tokaj-Hegyaljáról

A borász tetoválását Ipacs Géza álmodta palackra

 

Mint például a 2012-es Király Furmintban: körtés és tropikális illat, az érett gyümölcsök a kortyban is megjelennek. A hordó krémességet ad, de hagyja érvényesülni a mineralitást. Magas szerkezet, jelentős sav és alkohol, tömör, egyensúlyos. Új telepítésű tőkékről, agyagos-zeolitos talajról. Szerencsére ezt is egyre több étteremben megtaláljuk, ahogy a Demetervin egyéb tételeit is.

4. Obzidian: Száraz szamorodni, 2007

Dr. Kovács Péter igazi polihisztor. Ügyvéd (a baráti körében csak "Doktor Úr"), de jól menő budapesti éttermet, sőt, egykor az Újpest FC-t is igazgatta. Tíz éves hobbija egy Tokaj-hegyaljai borászat, amelyet egyre komolyabban vesz.

 

Tíz karakter, akit ismerni kell Tokaj-Hegyaljáról

Dr. Kovács Péter most a borra koncentrál

 

Az ObzidianGomboshegyi Pincesoron található, nevét a területen gyakran előforduló féldrágakőről kapta. 0,8 hektár örökségből nőtt 7 hektárosra, de a birtokos nem szeretne 10-nél kevesebb hektárnál megállni.   Kovács célja a magyar fogyasztók ízlését formálni, 8 év múlva egy szuper konyakkal előrukkolni, és addig is remek szamorodnikat készíteni.

 

Száraz szamorodni, 2007: a műfaj szerelmeseinek kötelező. Elegáns. Almás-marcipános, zöldfűszerekkel, élesztősséggel. Kevés citrusos kesernyével a korty végén. Jó szerkezet, remek savak, telt, hosszú, izgalmas.

5. Babits: Kövérszőlő Aszú 4 puttonyos 2008

Babits László általában azzal reklámozza a pincéjét, hogy az övé a legmélyebb Hegyalján. Pedig sokkal inkább saját magával kellene eladnia. Babits is egy őszinte embertípus, a tulajdonság jó értelmében. Igazi vendéglátó, aki természetességgel szán rá vendégeire egy egész napot, és ha az idő engedi, a borkóstolást vízisízésbe, vicces családi sztorizásba, vagy a mini magán-bormúzeumában tárolt több évtizedes kuriózumok kóstoltatásába fullasztja. Pedig a saját szőlőivel vagy boraival kapcsolatban sincs mit takargatnia.

 

Tíz karakter, akit ismerni kell Tokaj-Hegyaljáról

Ifjabb Babits László a mini privát bormúzeum kapujában

 

Legkülönlegesebb tétele egy kizárólag Kövérszőlőből készült aszú. Illatában méz, kajszi, kis füge, kóstolva egész szájat betöltő, krémes, mézes jegyek, szép sav-cukor egyensúly. Izgalmas, egyedi, amit az iparművész által tervezett címke is mutat. Pechünkre ez egyedi tétel, amelyből egyetlen évjárat készült, és a teljes készletet azonnal fel is vásárolta egy ázsiai befektető. De amilyen jószívű a borász, talán nem csak nekünk sikerül kikunyerálnunk tőle néhány palackkal.

 

Ahogy utunkat a Discovery-vel, úgy hamarosan a karakteres tokaji borászok sorával is folytatjuk.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!