A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Új szabályozás a sherryknél

Sokat remélnek a lazítástól

2019-08-30 | Vinoport


Új szabályozás a sherryknél

A változás következtében egyes régiókban a jövőben nem erősített borokat is lehet készíteni.


Címlapfotó: www.seriouseats.com

 

Az andalúziai Jerez de la Frontera városhoz és környékéhez köthető Jerez-Xérès-Sherry a legrégebbi DO (Denominaciones de Origen) eredetvédelemmel ellátott spanyol bor, egyben a világ egyik leghíresebb erősített bora, akárcsak a Manzanilla.

 

 

Mindkettő ital, illetve az azokat készítő régiók hamarosan jelentős változáson mehetnek keresztül. Az andalúz illetékesek után az Európai Bizottságnál is átment a javaslat, miszerint a jövőben nem erősített borok is készülhetnek sherry és DO jelölés alatt. A feltétel, hogy a kierjedt bor alkoholtartalma a Fino és Manzanilla esetében a 15%-ot, az Amontillado, Palo Cortado és Oloroso esetében pedig a 17%-ot elérje. (Hogy mi az az erősített bor, és mik az itt felsorolt kategóriák, illetve elnevezések, arról egy korábbi cikkben írtunk bővebben.)

 

Érdekesség, hogy bár a sherryket ma egyértelműen erősített borként tartjuk számon, az eljárás viszonylag új, az alkohol hozzáadásával történő „tartósításra” az újvilági szállítások miatt volt szükség. Vagyis a borászok – véleményük szerint – tulajdonképpen a gyökerekhez kívánnak most visszatérni. A magas cukortartalmat és az abból eredő magas alkoholt sokáig kései szürettel vagy asoleo (szárításos) eljárással érték el. Mai napig vannak, akik erősítés nélkül készítik a sherryt, ám ez kockázatosabb és drágább módszer. A kereskedelmi forgalomban kapható egyetlen „non fortified” sherryt előállító Bodegas Luis Péreznél például a megfelelő cukor- és savtartalom érdekében mind a 43 szőlőfajtájukat legalább 3 menetben szüretelik, ami nyilván sokkal munkaigényesebb (a La Barajuela nevű csúcsterméküknél egyenesen 15 szüret van). Meggyőződésük, hogy a természetes sherryknél sokkal jobban kijönnek az évjáratbeli, a talajbeli és a szőlőfajták közti különbségek.

 

Mint esett róla szó, jelenleg csak a Bodegas Luis Pérez hoz forgalomba nem erősített sherryt, mégsem ő lesz az új szabályozás egyetlen haszonélvezője. Szakemberek szerint hamarosan sokan követni fogják a példájukat. „A hipszter sherryzők rá vannak kattanva” – mondja Adam Rieger, a La Barajuela sherryket importáló New York-i cég márkamenedzsere. Arra számít, növekedni fog az érdeklődés Jerez iránt, vagyis

az egész régió profitálhat a módosításból.

Ez egybevág a jerezi termelők törekvéseivel, ők ugyanis egyre nagyobb szerepet szánnának magának a termőhelynek a fogyasztók kegyeiért folytatott küzdelemben. Az utóbbi években többen is megjelentek dűlőszelektált tételekkel, vagy kezdtek el dolgozni helyi ősi fajtákkal és klónokkal.

 

Nem mindenki ilyen derűlátó azonban. „Sok hűhó semmiért” – ezzel a Shakespeare-től vett idézettel hűti a kedélyeket Equipo Navazos, aki Florpower néven csendes flor borokat készít a térségben. Úgy véli, azért csökken a kereslet a sherry iránt a világban, mert egész egyszerűen nem elég kívánatos ital manapság, és igazából a közösségüknek is sokkal többet kéne dolgoznia azon, hogy ez a tendencia megforduljon. Talán némi reménysugár, hogy az USA-ban mindeközben egyre több sherryt adnak el.

 

Az Amanda Barnes brit borszakíró által írt cikk angol nyelven teljes egészében elolvasható a daily.sevenfifty.com oldalon.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!