A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Újabb olasz borvidék lehet a világörökség része

2017-02-21 | Vinoport


Újabb olasz borvidék lehet a világörökség része

Több mint ötven világörökségi területével Olaszország a legtöbb UNESCO területet felsorakoztató ország. Prosecco borvidékével bővülhet a lista. De biztos, hogy ez jó hír?


 

Hivatalos: UNESCO, azaz világörökségi címre pályázik az olaszországi Prosecco borvidéke. A pályázatot nem a borvidék, hanem a Olaszország nyújtotta be az ENSZ-szervezetnél. Maga a borvidék 2008-ban jelentkezett a cím megszerzéséért, és 2010-ben került fel az olasz "feltételes listára". Hét év várakozás után most felgyorsulhat a státusz elnyerésének folyamata.


"A pályázat elnyerése új értékeket adhat a terület szépségéhez, amely évszázadokon át bizonyította potenciálját számos területen - mindenekelőtt a szőlőkultúra területén, de a borászati fejlesztések terén szintén, akárcsak a művészetekben vagy az építészetben" - mondta Innocente Nardi, a Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG, azaz a területi konzorcium elnöke. 

 

51 világörökségi területével Olaszország a legtöbb UNESCO területet felsorakoztató ország. A borvidékek közül Barolo és Pantelleria is UNESCO státuszt élveznek. "Ahhoz, hogy egy vidék megszerezze a világörökségi státuszt, számos követelménynek meg kell felenie" - emlékeztet a téma kapcsán a decanter.com.

 

Nem csak előnyei vannak

A francia borvidékek közül Burgundia és Champagne 2015-ben nyerte el a kitüntetést, viszont a bordeaux-i klasszifikáció pályázatát tavaly elutasították

 

A cím nemcsak extra anyagi támogatást, hanem akár húsz százalékkal megnövekedett turistaforgalmat is hozhat a vidékeknek. Ráadásul a cím általában a korábbiaknál magasabb elvárásokkal rendelkező, magasabb átlagkeresetű turistákat hoz, habár a francia vidéken ez a hatás talán kevésbé érezhető. Mindez természetesen a helyi földek és ingatlanok felértékelődésével is jár. Hogy a fokozott forgalom és emelkedő árak jó hírnek számítanak-e, az nyilván minden vidék esetében nézőpont kérdése.

 

Tokaj-Hegyalja 2002 óta élvez világörökségi státuszt, az eredménynak azonban hazánkban sem örült mindenki. Sokan hátrányként tekintenek erre, hiszen a világörökségi területeken tilos gyárakat, erőműveket, olyan létesítményeket építeni, melyek megváltoztatják vagy károsítják a világörökség területét és környezetét. Az ipari területek nagysága korlátozott, miközben néhány környékbeli, erősen hátrányos helyzetű település lakóit nem tartja el a mezőgazdaság, a borászat vagy az idegenforgalom. A szigorúbb szabályok elriaszthatnak néhány befektetőt, és magasabb elvárásokat támasztanak az önkormányzatokkal szemben is, miközben azok ugyanolyan feltételekkel indulnak a támogatásokat célzó pályázatokon.

 

Olvassa el kapcsolódó cikkünket! Sánta Zoltán: Világörökség-esélyes szőlőhegyeken jártamMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!