A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Világbajnok és aszúsor dobbant Mádról

Decanter-díjat nyert a Holdvölgy 2011-es aszúja

2015-07-24 | Bánlaki D. Stella


Világbajnok és aszúsor dobbant Mádról

48 ország majdnem 16 ezer bora. Ebből emelkedett ki a mádi Holdvölgy Culture 2011-es 6 puttonyos Aszúja: a Decanter World Wine Awardson nyert aranyérmet, sőt regionális nagydíjat is. Gincsai Tamás borásznak mégsem ez a tétel kedvence. Hamarosan nekünk is lesz összehasonlítási alapunk.


A 2011-es év rendkívül meleg és száraz volt, a szeptemberi és októberi periódusban sem jött meg az aszúsodáshoz szükséges csapadékmennyiség. A Holdvölgy munkatársai három hónapon keresztül szinte folyamatosan válogatták az aszúszemeket a furmint, hárslevelű és zéta ültetvényekről. Utóbbi egyébként ritka, de könnyen aszúsodó szőlőfajta, ennek is köszönhető, hogy a Holdvölgy 2006 óta minden évjáratban kiemelkedő minőségű aszút produkált.

 

„A zéta nálunk a harmadik leggyakoribb szőlőfajta, a területeink 18 százalékán ez terem” – mondta a Vinoportnak Gincsai Tamás borász. Megjegyezte, hogy ez mentette meg például a 2012-es évjáratot is. A Holdvölgynél fontos, hogy mindig teljes legyen a portfólió, vagyis mindig készüljön aszú. A borász szerint ehhez az kell, hogy ahogy a zétával, a másik öt engedélyezett szőlőfajtával is foglalkozzanak; hogy több helyen, különböző dűlőkben legyenek területeik; és hogy jól ismerjék ezeket a területeket. Ezen kívül fontos a szőlőmunka, a szőlész, Hornyák László 41 szüret után már érzésre tudja, hogy melyik levél maradhat meg egy tőkén ahhoz, hogy az ablakolás nyomán nagyobb eséllyel induljon meg az aszúsodás.

Ilyen nüanszokon múlik.

 

Persze a technológiának is nagy szerepe van, és a Holdvölgynél ez is lélegzetelállító. Én például minden látogatásomkor megbámulom a feldolgozó közepén álló hatalmas Bucher prést. „Habár ez a prés nem kifejezetten aszúkészítésre lett fejlesztve, szerintem tökéletesen dolgozik” - ezen gyakorlatilag milliméter és másodperc pontossággal beállítható minden. És ha egy szőlőszedő egy óra alatt kb. egy kiló aszúszemet tud összegyűjteni, és ez kb. 2,5 palack bort jelent, sőt összesen csak 4200 palack készül egy évjáratban, akkor a préselésnél sem szabad spórolni az idővel. Az így elkészült bor évszázadokig fennmaradhat majd: a Holdvölgyben nemrég dugóztak újra 1912-es és 1915-ös évjáratú 5 illetve 6 puttonyos tételeket is.

 

 

A borász szerint a '11-es Culture

igazi aromabomba. Intenzív, egzotikus gyümölcsök koncentrációja finom hordó fűszerekkel keveredve, őszibarack-, sárgabarack-, méz- és eper- ízjegyek egészítik ki a botrytoses karaktert. A frissítő citrusosság és az ízében megjelenő krémesség teszi még teljesebbé, gazdagabbá a bort.

 

A Holdvölgy csak 6 puttonyos aszút készít, egy-egy ilyen darab megvásárlása valóságos befektetés. Gincsai Tamás szerint egy ilyen nemzetközi díj azonnal felkelti a vásárlók, befektetők érdeklődését, náluk is megcsörrentek a telefonok. Ennek eredménye egy vertikális aszúsor. Kevés pincénél lehet végigkóstolni hat egymást követő évből származó aszút, főleg úgy, hogy több Pannon Bormustra díjas, és most már Decanter díjas is szerepel közte. Idén ősszel mégis lesz lehetőségünk egy kartont vásárolni a 2011-es és az azt megelőző öt évjáratból. Ez persze csak egy limitált, átmeneti lehetőség, hiszen a 2011-es Culture-ra még 3-4 év palackos érlelés vár. (Előjegyzés, szállítás, árak és egyéb infók: contact@holdvolgy.com)

 

A Decanter díj ellenére a borásznak még mindig a 2010-es évjárat a kedvence. „Akkor nagyon nehéz volt jó aszút készíteni, hiszen magasak voltak a savak, és nagyon alaposan kellett válogatni a szemeket, mert bár sok aszúsnak tűnt, valójában ecetes volt.” Ennek az évjáratnak még legalább egy év pihenésre van szüksége, de valószínűleg a következő Decanter Awardsra ezt nevezik be.

 

Még több információ a Holdvölgyről a www.holdvolgy.com oldalon.

 

A Holdvölgy építészeti szempontból is egyedülálló épületéről szóló cikkünkért IDE kattintson.

 

A Gincsai Tamással korábban készített interjúnk pedig ITT olvasható.

 

A kép forrása a pincészet Facebook-oldala, a kép 2012-ben készült.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!