A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Chartát adott ki a Tokaj Reneszánsz

A 2008-as aszúk évjárat-bemutatóján

2012-05-02 | Tóth Adrienn


Chartát adott ki a Tokaj Reneszánsz

Áprilisi évjárat-bemutatóján - amelynek szervezésében a Borjour csapata működött közre - mutatta be a Tokaj Reneszánsz új Chartáját. A nyilatkozat segítségével szavakba öntötték azokat a feltételeket, amelyek a tokaji borászokat tömörítő szervezet tagjai szerint lehetővé teszik a minőségi tokaji bor megszületését. A rendezvény ugyancsak alkalmat szolgáltatott az aktuális, 2008-as aszúk bemutatására.


A Charta

A helyhez kötődő hagyományoknak, mint a dokumentum kiindulópontjának, Tokajban több, a mai napig erősen ható megjelenési formája van. Gondoljunk csak a helyi szőlőfajták kis csoportjára, azokra a szüretelési és borkészítési eljárásokra, amelyek az aszúhoz, szamorodnihoz vagy eszenciához vezetnek, vagy a ma is gyakran emlegetett, értékelt, új kontextusba helyezett dűlő besorolási rendszerre, amely a világon az első volt.

A szőlőművelés terén minőségi tokaji borok készítőjeként az egyesület tagjai kizárólag a borvidék különleges adottságú dűlőiben gondolkozhatnak, a törvény által meghatározott és itt régóta honos szőlőfajtákat, furmintot, hárslevelűt, sárgamuskotályt, kövérszőlőt, zétát és kabart telepítve rájuk. A terméskorlátozást elengedhetetlennek tartják, a szüretelést kézzel végzik, szigorú válogatást alkalmazva.

A borkészítéskor elzárkóznak a cukortartalom növelésére alkalmas, mesterséges eljárásoktól valamint a borok ízét befolyásoló adalékanyagoktól. A tagok a palackozásig minden munkafolyamatot saját borászatukban végeznek el. A borok, amelyek lehetnek dűlőszelektáltak vagy több dűlő házasításának eredményei, már csak üvegpalackba töltve léphetik át a borvidék határát.

A Tokaj Reneszánsz a borvidék borait három nagyobb csoportba sorolja. A piramis tetején a hagyományoknak megfelelően elkészített Tokaji Aszú és Tokaji Eszencia foglal helyet. A második szintet a Tokaji Szamorodni és a Késői Szüretelésű borok teszik ki, míg a következő lépcsőfok a termőhelyek bemutatása terén az utóbbi években jelentős érdemeket szerző száraz boroké.

A Charta, a minőség fogalmát a tokaji borokra vonatkozóan, a következőképpen fogalmazza meg: „Az önként vállalt szigorú termesztési feltételek célja az egyes termőhelyek értékeit és az évjárat sajátosságait tükröző, különleges finomságot és az érlelésre való rendkívüli képességet egyesítő, kivételes személyiségjegyekkel rendelkező borok készítése és ezek piaci és eszmei értékének növelése.

Chartát adott ki a Tokaj Reneszánsz

Tokaji Aszú 2008

Mészáros László, a Disznókő birtokigazgatója az évjárat aszúvonatkozásait foglalta össze a kóstoló kapcsán. Elmondása szerint egy enyhe téllel indult, majd az érést segítő, forró, párás nyárral folytatódott az esztendő.

Az évjárat minősége szempontjából mindig kritikus érési időszak az aszúknál jellemzően hosszabb, mint amit a borok világában általában megszoktunk. Így az időjárást több hónapon keresztül is meg kell figyelnünk, ha valóban meg akarjuk érteni, miért lettek épp olyanok az évjárat aszú, mint amilyeneket kóstolunk.

2008-ban a szeptember elejét kánikula jellemezte, majd egy szokatlanul hűvös, csapadékos időszak köszöntött be, hogy a hónap végére újra visszatérjen a jó idő, a tokaji boroknál különösen is fontos vénasszonyok nyara.

Az aszú, a szamorodni és a botritiszt igénylő többi bor azért is különleges, mert míg a száraz vörös- és fehérborok esetében általában kellemetlen dolog az őszi esőzés, addig itt a gomba terjedéséhez alapvetően szükséges. Így a szeptember eleji csapadék az aszúk szempontjából kifejezetten hasznos volt, hiszen beindította a botritisz munkáját. A párásság később sem szűnt meg, az októberi és november eleji napsütés mellett folyamatosan esett egy keveset, így újabb és újabb hullámban borította be a nemes penész a bogyókat.

Aszúszem és aszúszem között persze akad különbség. Mészáros László szerint 2008-ban a botritizálódott bogyókat gazdag, szép ízek jellemezték, hiszen a szemeket a gomba erőteljesen átszőtte. Külön érdekesség volt, hogy az ősszel folyamatosan terjedő gomba miatt nagy változatosságot mutattak a különböző időszakokban begyűjtött szemek. Összességében kivételes aromagazdagsággal bíró aszúk születtek, amelyek az elkövetkező években kerülnek majd piacra.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!