A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Eddig jó formájukat mutatják Hegyalja főbb szőlői

Mintavétel

2016-08-25 | Tarcal Kutató


Eddig jó formájukat mutatják Hegyalja főbb szőlői

Elindult a fő fajta, a furmint és a hárslevelű próbaszürete, a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet másodszor vett mintát, a már évek óta megszokott helyszíneken. Mondják, mit láttak.


Éppen egy napja esett nagy mennyiségű csapadék, ezért a szőlőszemek kissé duzzadtak, és a valós értéknél kisebb cukortartalmat mutat a felhígított must. Kell vagy 3 nap, mire a víztartalom visszacsökken a normális szintre. Ehhez meg van minden esély, mert a következő hétre kifejezetten meleg, száraz időt jósolnak. Aki már a muskotály szüretének a gondolatával foglalkozik, mindenképpen várjon pár napot a fölös víztartalom elvesztésére, de nem csak a töményedés miatt lesz édesebb a szőlő, hanem mert eközben újabb cukor is asszimilálódik. Tehát hirtelen cukorugrásra lehet számítani a hétvégére.

 

Eddig jó formájukat mutatják Hegyalja főbb szőlői

A sárgamuskotály cukorfoka 15,0 és 19,2 magyar mustfok között változik (153-207 g/l). Ilyen kora augusztusi próbaszüreti adatokkal csak 2015-ből rendelkezünk. A Bakonyi-dűlő adatait összehasonlítva az előző évivel, azt tapasztaljuk, hogy mára egy kicsivel magasabb a cukortartalom, mint tavaly, de a 2013-as évitől jelentősebben elmarad a muskotály. A savtartalom kissé alacsonyabb, mint tavaly, sőt tendenciájában úgy tűnik, hogy az elmúlt 4 évitől is alacsonyabb lehet szüretre. 

Eddig jó formájukat mutatják Hegyalja főbb szőlői

Ha az öt helyen szedett próbaszüreti mintát nézzük, nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az idén augusztus 23-án édesebb vagy sem a muskotály, mint 2015-ben, nagyon hasonló.

 

A kémhatást vizsgálva viszont minden egyes mintánál - az elmúlt hetivel szemben - idén alacsonyabb pH-t mértünk, ami több savat jelent. Ezért fontos megnézni nem csak a titrálható savtartalmat, hanem a szőlő pH-ját is, mert kötött formában is van sav, amit a PH jobban tükröz.

 

A muskotály egyelőre szép. Sajnos, ahol jeget kapott az ültetvény, ott fakórothadást és ecetes rothadást is megfigyeltünk. A tömör fürtöknél nem ritka a botritiszes rothadás.

Furmint

Elkezdtük a furmint próbaszüreti mintázását is. Az első adatok azt mutatják, hogy mindenhol alacsonyabb a szőlő cukortartalma 20-30 g/l-el, mint tavaly ilyenkor. A savtartalom azonban magasabb, amit a 3 alatti pH értékek is jól jeleznek. Vagyis még jócskán a zsendülés stádiumában vagyunk.

 

Eddig jó formájukat mutatják Hegyalja főbb szőlői

Intézetünkben a 7575-ös klónt kiemelten figyeljük. Az idén is ennél kezdődött meg leghamarabb a cukorgyűjtés. Az előző évek eredményeivel összehasonlítva a cukortartalom a 2012-es 2013-as évihez hasonló, de jó jel, hogy a savtartalom magas, a 2012-es évihez közelít.

Eddig jó formájukat mutatják Hegyalja főbb szőlői

Hárslevelű

Két helyen végeztünk próbaszüretet hárslevelű esetében. A tavalyi cukortartalomhoz képest itt is némi elmaradást tapasztaltunk, de az kisebb, mint a furmint esetében.

 

Eddig jó formájukat mutatják Hegyalja főbb szőlői

Most a meteorológiai előrejelzésben egy hosszabb száraz periódust ígérnek, ami nagyon pozitívan érintheti a szőlők érését.

 

Az első mintavétel eredményeit és a módszertant itt olvashatja el>>

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!