A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Hogy halad a szüret a középső és a nyugati országrészben?

Etyek-Buda, Mór, Sopron

2011-10-07 | Tóth Adrienn


Tokaj és a déli országrészek kapcsán már megosztottunk információkat arról, hogy áll a szüret, most pedig Etyek-Buda, Mór és Sopron következik. Ahogy haladunk az időben, már egyre több bor erjed a pincékben, és egyre kevesebb szőlő maradt még kint a tőkéken, hiszen a hosszú, meleg indián nyár után ki tudja, meddig tart majd a most kezdődő esős időszak. A 2011-es szüretről Hernyák Tomit, Kamocsay Ákost és Iváncsics Zoltánt kérdeztük.


Szekszárdi, Villányi, Dél-Balatoni szüreti jelentésünkhöz kattints IDE!
Tokaji helyzetjelentésünkhöz pedig IDE.

Hernyák Tomi – Etyek

Egy egészen extrém nyáron vagyunk túl, az augusztus és a szeptember is kifejezetten meleg és csapadékmentes volt, így régóta készültünk arra, hogy korábban érik majd be a termés. Emlékszem, már az év elején tippelgettünk, mennyivel előbb kezdődik majd idén a szüret, volt, aki két hetet mondott, volt, aki többet. Végül az utóbbiaknak lett igazuk, mi legalábbis egy hónappal előbb indultunk el. Míg általában október elején kezdjük a szüretet, mert inkább a túlérésben lévő termést részesítjük előnyben, addig most már szeptember elején belevágtunk.

Ebben az évben a szüretre jobban oda kellett figyelni, mint valaha. A borok mellett már pezsgőt is készítünk, ennél pedig különösen kritikus az időzítés kérdése, hiszen itt magasabb savakra és alacsonyabb alkoholra van szükség, mint a boroknál, így korábban kell szednünk a pezsgő-alapbornak szánt szőlőt.

Azonban a többi bornál is vigyázni kellett 2011-ben, ugyanis könnyen bele lehetett csúszni a túl magas alkoholtartalom okozta hibába. Szerintem az évjárat sajátossága is ez lesz majd: lágyabb savak, magasabb alkohol és több esetben maradékcukor is jelen lesz a borokban. Az alacsony savtartalom veszélye valószínűleg az északra fekvő vagy meszes talajú borvidékeket sújtja kevésbé, és mi itt, Etyeken azért is vagyunk szerencsések, mert mindkét kritérium adott.

Hogy halad a szüret a középső és a nyugati országrészben?

Úgy gondolom, hogy az évjárat adottságaiból különösen sokat profitálnak majd az északi borvidékek vörösborai, érettek lesznek, megfelelően selymes tanninokkal. Utóbbi szempont, vagyis tulajdonképpen pont annak hiánya számomra különösen fontos. A vörösek mellett persze a komolyabb fehéreket sem féltem, viszont az illatos fajtákból készült reduktív borokra kíváncsi leszek, mert bár valószínűleg teltek, komplexek lesznek, kérdéses parfümösségük, szőlőből eredő aromáik intenzitása.

Ijfabb Kamocsay Ákos – Mór

Jó évjáratnak ítélem 2011-et, mert bár az átlagosnál alacsonyabbak lesznek a savak, de nem lágyultak le a szőlők. A szüret nálunk két hete tart, a chardonnay-t két részletben szedtük, és már a pincében van a rajnai rizling, a tramini, valamint az ezerjó egy része is. Utóbbi fajtából még tegnap is szedtünk, de így is maradt kint késői szüretre szánva.

Ennek sorsát persze az idő dönti majd el, rizikót vállalunk vele, hiszen addig marad kint, amíg az idő megengedi: ha túl sok lesz az eső, és ezt nem bírja már a szőlő, előfordulhat, hogy hamar le kell majd kapnunk.

Hogy halad a szüret a középső és a nyugati országrészben?

Most még az erjedés zajlik, így egyelőre nem sokat látunk, de abban biztosak lehetünk, hogy egészséges, szép alapanyag került a pincébe, a borok alakulását pedig majd később meglátjuk.

Iváncsics Zoltán – Sopron

A szürettel jól állunk. Augusztus végén az irsaival kezdtünk, utána jött a pinot, a zweigelt, a zöldveltelini. Épp most fejeztük be a kékfrankos és a merlot szedését, ami nagy szerencse, mert ma reggel jelentős csapadék zúdult a borvidékre, nem örültem volna neki, ha ez még kint éri merlot-t.

A cabernet szüretét a jövő hét elejére tervezzük, nem is árt, hogy nyertünk vele egy kis időt, mert már most is minden kapacitásunk foglalt az erjesztés miatt. A késői szüretelésű zöldveltelini alapanyagát pedig a terveink szerint decemberig kint hagyjuk a tőkéken.

Hogy halad a szüret a középső és a nyugati országrészben?

A mustfokokkal elégedett vagyok, általában 18 és 22,5 között állnak. A rozénak szánt merlot például 19,5, míg ugyanennek a fajtának a vörösbornak szánt változata 22-22,5 mustfok között áll.

A mennyiség jó közepes lesz, és ez nagyon rá is fér Sopronra, hiszen azon túl, hogy tavaly országosan kevesebb terméssel lehetett számolni, a borvidéken tavaly előtt sem volt rózsás a helyzet, köszönhetően egy, a magasabb minőségű ültetvényeknek otthon adó Fertő-tó partján pusztító jégesőnek. Idén azonban az Iváncsics Pincészetnél meglesz a 60-70 mázsás átlag hektáronként.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!