A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Már sütik a libatepertőt

Pinceszemle Bock Pince 2014

2014-10-17 | Tóth Adrienn


Már sütik a libatepertőt

Villányban a korai fajták borai már javában erjednek a pincékben, és a késői érésű kék szőlők szürete is zajlik. Ahogy azonban közeledik a november és vele a Márton-nap, a vendégfogadás szempontjából is felpezsdül a borvidék, amelyen valószínűleg a legnagyobb népszerűségnek örvendenek az újborok. Bock Valért az új Bock ’n’ Roll és az idei szüret mellett arról is faggattuk, mivel készülnek a Márton-nap alkalmából a pincénél.


 

Nemrégen mutattátok be a Bock ’n’ Roll új évjáratát. A 2012-es mely szőlőfajtákból áll, és milyen módon jelenik meg benne az évjárat karaktere?

 

A 2012-es Bock ’n’ Roll, amit házon belül egyébként csak BNR-nek rövidítünk, a már jól bevált syrah, kékfrankos és pinot noir egyenlő arányú házasításából áll. Azért egyenlő, mert 2010-ben ilyen elgondolás szerint házasítottam össze a fajtákat, és azóta is úgy gondolom, hogy bevált ez a recept.

 

Akinek egyébként a 2010-esből van még néhány palackkal, javaslom, hogy most kóstolja meg, mert szerintem mára tökéletesen összeérett, és egyedi ízvilágra tett szert. Az esősebb évjárat ellenére jól sikerült, hiszen a hideg időjárás kedvezett a pinot noirnak. Pont a napokban bontottunk fel egyet belőle, és meglepett, hogy másabb, mint amire emlékeztem.

 

Persze a 2012-évjáratban egyszerűbb volt jó bort készíteni, mint 2010-ben. Kimondottan meleg és száraz volt az idő, korán szüretelhettünk, már szeptember elején. Viszont az alkoholok így sem verdesték az eget, hál’ istennek.

 

Honnan származnak az alapborok?

 

A syrah-nk Kisharsány felett, a Bocor-dűlőben található, ahol optimálisak a körülmények ennek a fajtának. Mindig ragyogóan beérik, innentől kezdve a borász ízlésén múlik, hogy mi lesz belőle. Nálunk van olyan tétel, amelyet két évig új kis fahordókban érlelünk, ezt csak 5-6 év elteltével javasoljuk megkóstolni, más érlelési eljárás mellett ugyanakkor készíthető a fajtából jóval hamarabb fogyasztható, gyümölcsösebb vörösbor is.

 

Már sütik a libatepertőt

 

Az érlelés hossza azért a Bock ’n’ Roll esetében is másfél-két év, ezt az időtartamot jelentős mértékben nem lehet lerövidíteni. A pinot noirnál ugyanakkor egyértelműen hátrány a barrique túlzott jelenléte, így itt öreg hordókban érlelünk. 2012-ben könnyű dolgunk volt a pinot-val, az idei évre ezt sajnos nem mondhatom el.

 

Miért, milyen a pinot termés 2014-ben?

 

Az osztályozó szüretre nagy szükség volt, mivel az esőzések kellemetlen szürkerothadást hoztak magukkal. Persze a termés minősége azon is múlott, hogy hol húzódik az adott ültetvény, és melyik klónról beszélünk. 2014-ben volt azért lehetőségünk arra is, hogy teljesen egészséges pinot szőlőt szüreteljünk 20,5-ös magyar mustfokkal október 9-én. 

 

 

Vannak még csodák? Vagy a dűlő elhelyezkedése a meghatározó? 

 

Az utóbbi természetesen alapvetően fontos tényező, de csodák azért vannak! A hely fontosságát azonban már a nagy, francia pinot-készítők megmutatták nekünk; Burgundia meghatározó termőterületein: Vougeot-ban vagy Vosne Romanée-ban. A két területet mindössze egy 120 cm-es kőfal választja el egymástól, és az egyik termelőnél 400 euró a palackár, a másiknál pedig 40.

 

A Bor és Piac magazin az Év Legszebb Szőlőbirtoka címet adta át az idei Villányi Vörösbor Fesztiválon a pincészetnek. Neked melyik a birtok legszebb része?

 

Ez egy jó kérdés. Olyan, mint ha azt kérdeznéd melyik a kedvenc borom, ami szintén nem egyszerűsíthető le három fajtára, mert ez hely, idő, alkalom, ember, kedv kérdése. Ugyanígy van ez a birtokkal is, mindig éppen ott a legjobb, ahova szólít a kötelesség. Egyébként nekem olyan a személyiségem, hogy nemcsak itthon, de mindenhol szeretek lenni, ahol érzem, hogy szeretnek.

 

Már sütik a libatepertőt

 

Úgy gondolom, hogy egy jó közösségben, ahol jó a kollegialitás és a csapatmunka, és nincsenek bomlasztó emberek, eredményesebben és hatékonyabban lehet dolgozni. Ilyen körülmények között szívesebben jár be mindenki a munkahelyre dolgozni. Persze ez nem azt jelenti, hogy várni kell a sült galambra, hogy beleszálljon a szánkba – majd ha a másik kedves lesz velem, akkor én is –, hanem tenni is kell érte. Fontosnak tartom a megfelelő munkahelyi légkört.

 

Milyen más borokból zajlott le mostanában vagy megy végbe az őszi-téli időszakban évjáratváltás?

 

Új tétel a 2011-es Cabernet Franc és az ugyanebből az évjáratból származó Merlot, valamint a birtokborainknál is lesz évjáratváltás, itt a 2012-esek érkeznek. November elsején kerül piacra a Capella legfrissebb évjárata is, a 2008-as. Újdonságnak számít még, hogy idén fehér fajtákból egy szőlőlevet is letöltöttünk, amit három literes bag-in-boxokban hozunk forgalomba. Ez egyelőre csak itt nálunk, a pincében lesz kapható. És persze nemsokára érkeznek a Márton-napi újboraink, a PortaGéza és PortaGéza Rosé.

 

Az év boros naptárja szempontjából a szüret utáni következő fontos esemény az imént említett Márton-nap. Milyen programokkal készültök ebből az alkalomból Villányban?

 

Ahhoz képest, amikor 1997-ben a Magyar Borkultúra Alapítvány Kht.-vel és a Corvinummal mi indítottuk a pincénkben a Márton-napozást, mára ez az esemény túllépett a kapuinkon, sőt a Villányi borvidék határain is, és országos eseménysorozattá fejlődött. Persze azért ez nem jelenti azt, hogy nálunk csökkenne a forgalom november elején, ezért már elkezdtük az előkészületeket, sül a libatepertő, készül a libakolbász.

 

Már sütik a libatepertőt

 

Idén november 7-8-ra esik nálunk a Márton-nap. Az idei programokból sem maradhat ki a szokásos újborszentelés és a borrendi avatás, de fellépnek többek között a Back 2 Black, a Budapest Bar, St. Martin, a Bartók Béla Férfikar, az Exit és a Brass Dance zenekarok. Természetesen most is, mint minden évben lesz libalakoma, tombolasorsolás, és ezeken túl interaktív főzőshow is.

 

Végül hadd kérdezzünk az idei évjáratról. Hol tartotok a szürettel, és milyenek az eredmények?

 

Az idei év, ahogy említettem, a sok eső miatt nem feltétlenül kedvezett a korai fajtáknak, de a kierjedt tételeket kóstolva kellemes meglepetéseket tartogat, hiszen jó ivású, gyümölcsös oportók születtek. A későbbi fajták még a tőkén vannak, ezek esetében korántsem vagyok olyan borúlátó, mint ahogy szeptember elején voltam. A cabernet franc-ok és merlot-k szépen érnek, és a jövő hét végéig szintén napsütést és 26 fokot jeleztek előre, igazi vénasszonyok nyara van, ami magas minőséggel kecsegtet.



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!