A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

„Meglepetéssel készülünk”

Az elmúlt 20 év egyik legjobb évjáratáról számol be a Rizling Generáció

2017-11-13 | Vinoport


„Meglepetéssel készülünk”

Vadkár, verjus, egészséges és érett szőlő – ezek a szavak fordulnak elő a balatoni borászokat tömörítő Rizling Generáció Egyesületnek a 2017-es szüret után készített beszámolójában.


Túlnyomó többségben elismerően nyilatkoztak a Rizling Generáció borászai a 2017-es évről.

 

Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség:

A 2017-es  szüreten a gazdáknak az előző 3 évhez képest átlagban 20% terméskieséssel kellett számolniuk. Sajnos ez a tavalyi jégeső sújtotta ültetvényeknél 50-60 % kiesést is jelentett, a borvidék ültetvényeinek harmadán azonban nagyobb  termés volt prognosztizálható. Egyes bőtermő fajtáknál (kékfrankos, zweigelt, merlot, olaszrizling, szürkebarát) rendre nőtt a betakarított szőlő mennyisége. A savak megfelelően alakultak, cukorfokot 18,5 M/M alatt nem jelentettek, átlagban megállapítható a 19 M/M fok, az októberi szüretelésű szőlők pedig  20 M/M felettiek. Az szinte biztos, hogy az elmúlt évtized legegészségesebb termését szüretelhették a gazdák. A must erjedése több esetben vontatott volt, mert az élesztő törzsflóra a túlérett szőlők bogyóján gyérült. Sok esetben a korai szüret miatt elmaradt a seregélykár, ami így az elmúlt 5 év átlagában a legjelentéktelenebb volt. A vadkár viszont évről-évre egyre nagyobb kihívást jelent a szőlőtermelőknek. A hegyközség területeinek minden részéből jelentettek vadkárt, a legjelentősebb  kár a tihanyi szőlőket érte.

 

Balogh Pince (Balatonfüred-Csopak):

A tavaly júliusban jégveréssel sújtott Pécselyi-medence megmutatta, hogy ahol "csak" 30-50%-os volt a tavalyi jégkár, ott a szőlőtőkék óriási élni és termelni akarással és a kedvező időjárással csodát tudtak alkotni. Várakozáson felüli mennyiségi és minőségi termés lett Irsai Olivérből, merlot-ból, cabernet franc-ból, illetve a balatonfüredi Baricska dűlő újtelepítésű kékfrankosából. Az összképhez az is hozzátartozik, hogy amelyik terület tavaly "elesett", az évekig gyengén vagy talán egyáltalán fog nem teljesíteni. A szüretet szinte megszakítás nélkül tudtuk végezni a csodálatos kora őszi időben.

 

Dobosi (Balatonfüred-Csopak):

Igazán jó évet tudhatunk magunk mögött. Az elmúlt 5-6 éves átlagnak megfelelően ismét azt mondhatjuk, hogy a páratlan évek szárazak és melegek (a párosak pedig hűvösek és esősek). Ebből következik, hogy teltek, aromásak és gazdagok lesznek a borok, a savak pedig nem lesznek élesek. A szüret nálunk augusztus végén indult az illatos fajtákkal. Szeptember 14-én bejött egy esős hét, ekkor közel 100 mm eső esett, ami nem hiányzott. A legkedvesebb tétel a Juhfark lett, ami zamatgazdag, hosszú bornak ígérkezik. Már leszűrtük a rozét és a szürkebarátot, ezek alapján azt mondhatjuk, hogy a 2017-es év eddig beváltotta a hozzáfűzött reményeket. 

 

„Meglepetéssel készülünk”

Fodorvin (Balatonfüred-Csopak, Balaton-felvidék):

A szüret az eddigi évekhez képest egy héttel korábban, augusztus 14-én indult az Irsai Olivér fajtával. A meleg nyár, sok napsütés következtében a szőlőfajták érése előbbre tolódott. Kiemelt figyelmet kellett fordítani a megfelelő titrálható savtartalom megőrzésére, különösen a rövid tenyészidejű, illatos fajtáknál. Emiatt többször végeztünk próbaszüretet, hogy optimális időben tudjuk ezeket a fajtákat szüretelni. Összességében azt lehet mondani, hogy kiváló, egészséges alapanyagokat tudtunk szedni. A reduktívnak szánt tételek esetében mindent elkövettünk, hogy a megfelelő borászati technológia alkalmazásával, az élesztőknek optimális környezetet teremtve, kimagasló minőségű borokat készíthessünk. Egy-egy dűlő-szelektált tétel esetében vadélesztővel is próbálkoztunk, ezen boroknál az erjedés vége már fahordóban történik.

 

Gyukli (Balatonfüred-Csopak):

Szőlészeti szempontból 2017 számunkra az elmúlt 20 év egyik legkiemelkedőbb évjárata. A szőlő vegetációs periódusában megfelelő hőösszeg, kielégítő mennyiségű és eloszlású csapadék állt a növény rendelkezésre, valamint elkerültek bennünket a gombás fertőzések is. Az idei évben kizárólag 100%-ban egészséges megfelelő mennyiségű és minőségű termést takarítottunk be. Az évjáratot kihasználva idén a nagytestű, komplex fehér és a hosszan eltartható vörösborokra helyeztük a hangsúlyt a szüreti időpont megválasztásánál és a borkészítés minden fázisában. Érdekesség, hogy az olaszrizlingből idén először készítettünk egy verjus-t, amit az éretlen szőlő zöld levének kipréselésével nyertünk.

 

Martinus (Balatonfüred-Csopak):

Szőlőtermesztés szempontjából igazán  szerencsés és időjárási szélsőségektől mentes évet tudhatunk magunk mögött. A forró augusztus miatt a korán érő fajtákat sokkal hamarabb szedtük, mint az várható volt. Szerencsére egészséges és nagy mennyiségű szőlőt tudtunk a pincébe bevinni. A gombás betegségek elkerültek bennünket is, így gazdag, szép tételek és jó egyensúlyú borok várhatóak. A Martinus tételeinek száma immár 7-re duzzadt, mivel a fiatal telepítésekből egyre több fordul termőre.

 

Pántlika (Balatonfüred-Csopak):

A meglepően hideg telünk a szőlőültetvények áttelelését nem zavarta (a dörgicsei félmedencében -15 ˚C volt a legalacsonyabb hőmérséklet), de a kártevőket kellően megtizedelte. Tavasszal és nyáron gondot okozott a szárazság illetve hogy a csapadék rosszkor, például virágzáskor, érkezett. Jelentős volt a vadkár is. Az ősz jól kezdődött, a savcsökkenés prognosztizálható volt, így egyes fajtáknál (olaszrizling, szürkebarát) két szüretünk is volt. A fehérboraink és a rozé tételek már erjednek.

 

„Meglepetéssel készülünk”

Reitner (Balaton-felvidék):

Az idei szüreten nagyon jó alapanyagot sikerült szedni és feldolgozni. A pár napos esőzés miatt gyorsan kellett szüretelni az olaszrizlinget, mert nagyon elvékonyodott a héja, ezt nehéz volt leszervezni az idénymunkások hiánya és leterheltsége miatt. Idén már saját alapanyagból készülnek a vörös-, és a rozé boraink is, miután termőre fordultak a fiatal ültetvényeink. Seregélyből nem volt hiány, nagyon oda kellett figyelni az őrzésre. Hagytunk egy kis jégbornak valót is a tőkéken, amit leválogattunk, és lehálóztunk. Nagyon jó lenne, ha minden szüret így alakulna, mint az idei.

 

Skrabski (Balatonfüred-Csopak):

Az idén lettünk 10 évesek, ezért nagyon szerettük volna, hogy egy emlékezetes évjárattal jubiláljunk, ami szerintünk sikerült is. Furmintunkat ugyan nagyon szerették az őzek és a szarvasok, de minden egyéb természeti csapás elkerült bennünket, és a technika ördöge sem viccelt meg minket igazán. Az elmúlt évek nehézségei azt tanították nekünk, hogy semmit ne kiabáljunk el, várjuk meg, mire a termés hordókba vagy a tartályokba kerül. Most viszont már elmondhatjuk, hogy mind minőségi mind pedig mennyiségi szempontból tökéletesen zárult a szüret, rekord mennyiségű borunk lesz jövőre.

 

Söptei (Balatonfüred-Csopak):

Az idei szüretet nagyon korán, közvetlenül a Füredi Borhetek után kezdtük. Még be sem fejeződött a borheti pakolás, mikor kaptam a telefont, hogy másnap már állnak is rendelkezésre az szüreti munkások. Így ment ez végig, hisz a nagy meleg hatására mindenhol összeértek a szőlőfajták. A termés a saját pécselyi ültetvényünkön a tavalyi jégverésnek köszönhetően kevés lett. A kékszőlőink pedig óriási vadkárt szenvedtek. A 2017-es szüret nálunk szeptember 24-én befejeződött, október elejére minden tételünk kierjedt.

 

Tánczos (Balatonfüred-Csopak):

2017-ben is zöldszürettel kezdtünk és a szőlők tökéletes egészségi állapota lehetővé tette, hogy verjus-t is készítsünk. Az "igazi" szüret is minden eddiginél korábban kezdődött és minden szinte egyszerre érett, de a viszonylag kis területeinknek köszönhetően tudtuk tartani a tempot, így ideális állapotban dolgozhattuk fel a kicsattanóan egészséges szőlőket. Az erjedések szépen indultak és egyenletesen zajlanak, minden okunk megvan, hogy kimagasló tételeket reméljünk ez évtől. Az idén először vörösbort is készítünk és érdekességnek lesz egy héjon-áztatott szürkebarát "rosé" borunk is.

 

 

Thetis (Balatonfüred-Csopak):

Az idei termés szép és egészséges, magas cukortartalommal és kellemes savval. Az új fehérboraink zamatosak,  magas extrakt- és alkoholtartalommal rendelkeznek, a fajta és a tájjelleg szépen megmutatkozik, ígéretesnek tűnnek. A csodalatosan szép őszi időjárást kihasználva a Nektárból egy kései szüretelésű bort szeretnénk készíteni.

 

Vesztergom (Balatonfüred-Csopak):

A tavalyi évhez képest (tavaszi fagy, nyári jégverés) kedvező időjárásnak örülhettünk idén. A szüretelt szőlő tökéletes egészségi és érettségi állapotban került a pincébe, a mi legfontosabb feladatunk a szüret ideális időpontjának kiválasztása volt, szem előtt tartva a megfelelő sav-cukor egyensúlyt. Szeptember elején kezdtük a szüreteket, az illatos fajtáink (ottonel-muskotály, sauvignon blanc) szépen alakulnak, a rozé-rajongóknak kedvezve kékfrankossal bővült palettánk. Olaszrizling fronton meglepetéssel készülünk. Összességében az idei év mind az elegáns vörös, mind a szép fehér boroknak kedvezett, boraink várhatóan hozzák a tőlünk megszokott gyümölcsös frissességet.

 

Zelna (Balatonfüred-Csopak):

A Zelna területekről szüretelt termésről 2017-ben általánosan elmondható, hogy kevés, de jó minőségű alapanyagot szedtünk. A klasszik és egyes dűlős olaszrizlingjeink is már kierjedt állapotban vannak A balatonszőlősi pinot gris kiemelkedően szép mennyiségben és kifogástalan állapotban érkezett a pincénkbe. Idei termés közel feléből rozé illetve vörösbort fogunk készíteni. Az évjáratot jellemzi a közel 20-30% vadkár, amely az egész hegyközségről általánosan elmondható. A mennyiség ezért nem fogja elérni idén sem a 2015-ös évjáratot, de minőségben egyelőre többet várunk tőle!Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!