A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mi újság Egerben?

Egri Borok az Akadémián 3. rész

2011-03-04 | Tóth Adrienn


Mi újság Egerben?

Immár hagyomány, hogy február végén a Magyar Tudományos Akadémia termeiben az egri borok iránt érdeklődők megkóstolhatják a borvidék legfontosabb pincészetének bikavéreit és más borait. Van azonban egy ennél is régebbre visszanyúló hagyomány. Idén, július második hétvégéjén immár tizenötödik alkalommal rendezik meg a Bikavérünnepet a Dobó téren.


A rendezvény nemcsak azért különleges, mert a borvidéken található, így felkeresése összeköthető néhány pincelátogatással, de azért is, mert ilyenkor a helyi borászok a város éttermeseivel fognak össze, hogy az egyes borászatok bikavérei a legmegfelelőbb kulináris társat kapják maguk mellé. Háromrészes egri összefoglalónk befejező részében négy pincészet kapcsán is összefoglaltuk a legfrissebb információkat.

A cikk első részének olvasásához kattintson IDE!
A cikk második részének olvasásához kattintson IDE!

Gál Lajosék egri csillagot telepítenek

Gál Pétertől megtudtuk, hamarosan piacra kerülnek a 2009-es évjárat dűlős tételei, a Kántor tag, a Pajados Bikavér és a Pajados Kadarka bemutatkozása nyár elején-végén várható. Ezeken túl persze hamarosan a polcokra kerülnek a 2010-es évjárat első tételei is, a korábban Nyakra-Főre nevet viselő házasítás most Egri Csillaggá lépett elő, de koncepciójában komolyabban nem változik.

2009-hez képest a mézes kiesik belőle, így a házasítás végül a következőképpen áll össze: 36% olaszrizling, 25,5% királyleányka, 25,5% chardonnay és 13% cserszegi. Az alapot jelentő olaszrizling új fahordóban erjedt, míg a chardonnay másodtöltésű barrique-ban, a királyleányka pedig használt hordóba került. A felvásárolt cserszegi ezekkel szemben reduktív körülmények között készült el.

Péter szerencsésnek tartja ezt a fajtaösszetételt, nemcsak itt, hanem hosszútávon is. Ezt bizonyítja, hogy körülbelül hasonló arányokkal készülnek idén telepítésre másfél hektáron az egerszóláti Kamra-dűlőben. Mondhatjuk úgy is, egri csillagot telepítenek. Persze a terület túlnyomó részét adó olaszrizling nem csak ebbe a cuvée-be kerül majd, hanem dűlőszelektált és válogatás olaszrizlingekbe is. 2010-ből az Egri Csillagon kívül két másik fehérbor, egy siller és egy bikavér várható.

Bikavérekről beszélve, a fiatal borász jelentős elvárásokkal tekint a 2009-es évjárat termése felé, az alap Bikavér mellett megjelenő Bikavér Superior szerinte felnő majd a 2006-oshoz. A szintén 2009-es Pajados Bikavér pedig Péter szerint bent van a pincészet által valaha készített három legjobb borban. Ebből az évjáratból ugyancsak elkészül majd Péter és András bora, előbbi kékfrankos alapú, de emellett menoirt és pinot noirt is tartalmaz. Névadója szerint ez a tétel szikárabb lesz, mint a 2004-es, de ez tudatos döntés eredménye. Az András bora ezzel szemben egy erősen merlot alapú házasítás.

Lőrincz György a többszintű egri csillagról

A St. Andreától egy-két hónap múlva várható a 2010-es Egri Csillag piacra kerülése, amely náluk többek között hárslevelűből, leánykából, chardonnay-ból, pinot blanc-ból áll. Lőrincz György úgy fogalmazott a borral kapcsolatban, hogy ez számára egy nagyon személyes bor, amely Egerhez köthető. Úgy véli, sok újdonságot mutathatnak általa, hiszen egy különleges nézőpontból világítja meg a borvidéket.

Az egri borász elmondta, a kategória létrehozása nem volt könnyű, sok eltérő szempontot kellett figyelembe venni. A szituációt úgy oldották meg, hogy egy többszintű rendszert hoztak létre, hasonlóan a többi eredetvédett egri borhoz. A házasítás koncepciójának lényege Lőrincz György szerint az, hogy a borvidék erejét a fehérborok terén is megmutathassák a fogyasztóknak, amely bortípusnak egyébként régi hagyományai vannak errefelé.A St. Andrea Pincészet borásza szerint az egri csillag alkalmas arra, hogy a tavasz kezdetén megjelenjen, és gyümölcsös, aromás világával egy könnyen felismerhető illetve szerethető borstílussá váljon. A bor alapját természetesen a kárpát-medencei fajták adják, ezek azok a fehér szőlőfajták is, amelyek majd termőhelyi jelleget és hosszú érlelhetőséget adnak az egri csillag superior változatának is.

A pincészettel kapcsolatos újdonság most éppen a három 2008-as évjáratú dűlőszelektált pinot noir megjelenése. A Hangács, a Paptag és a Ferenchegyről származó gyümölcs külön-külön került lepalackozásra 1000-2000-es nagyságrendben.

Lőrincz György arról is beszámolt nekünk, hogy amire most nagyon várnak, az a nagy-egedi ültetvényük termőre fordulása. A borász elmondta, már évek óta szeretné megkóstolni, mit is tud ez a dűlő az ő értelmezésükben.

Lezárásképp itt is a bikavérről érdeklődtünk. Megtudtuk, az összeállításnál a kékfrankosnak szánják a legnagyobb szerepet, de hogy annak fajtakaraktere végül mennyire dominál a végső borban, már nagyon évjáratfüggő kérdés. Akárcsak sok más egri, György is abban hisz, hogy a minél több szőlőfajta jelenléte a házasításban fokozza annak összetettségét.

A borkészítés azonban nem ér véget az arányok összeállításával és a palackozással, a St. Andreánál legalább egy, ideális esetben másfél év palackos érlelést tartanának szükségesnek ahhoz, hogy a lehető legjobb formáját hozza a bor. A 2008-as Hangácsban a kékfrankos dominál, emellett merlot, pinot noir, cabernet franc és menoir került bele. A bor 16 hónapot töltött tölgyfahordóban.

Dula Bence szerint illatos fehérek hitelesítik 2010-et

Dula Bence a 2010-es évjáratot a fehérek frontján az illatok miatt jónak tartja, nála ennél a bortípusnál nem a nagy test a cél, inkább az intenzív illatvilág, hiszen véleménye szerint ez illeszthető bele legjobban a gasztronómiába is.

Dula Bence portfóliójának csúcsát általában is az érett borok adják, ennek megfelelő, hogy most kerülnek piacra tőle a 2006-os borok. A jövő tervei közé tartozik még egy kisfahordós érlelésű merlot és egy dűlőszelektált házasítás elkészítése. A pincészetnél most újabb lendületet vett a pinceépítés, a jelenlegi 40 000-ről a jövőben tovább szeretnének növekedni.A borászról egyébként valószínűleg sokan nem tudják még, hogy a negyvenkét hektár egri ültetvény mellett a Tokaji borvidéken, Tolcsván és Erdőbényén is gondoz három hektárnyi szőlőt. Ennek oka, hogy apai ágon innen származik a család. Dula név alatt egyelőre csak aszú kerül forgalomba Tokajból, de a borász később szívesen bővítené édes borkínálatát fordítással, máslással, esetleg szamorodnival is.

Jelenleg aktuális, 2005-ös Egri Hegybíró Bora Bikavére blauburger, cabernet sauvignon, portugieser és pinot noir házasításából készült, és nagyhordóban érett négy éven keresztül, majd tizennyolc hónapig volt palackban, mielőtt piacra került volna. Ez a pincészet ötödik bikavére, és azért viseli az Egri Hegybíró Bora elnevezést, mert a helyi szabályozásnak megfelelően az aktuális hegybíró minden évjáratból készíthet 6500 palack bikavért, amelyet ezzel a névvel lát el.

Kovács Nimródnak tervei vannak a furminttal és a kékfrankossal

A Kovács Nimród Pincészet immár második éve viseli a tulajdonos nevét, az eredetileg Pók-Polonyi, majd Monarchia borászat átkeresztezésével koncepcióváltás is járt. A cél egy Egerhez hű stílus kialakítása volt, amelyet a világ borfogyasztói is megérthetnek. Ehhez elsőként a korábban széles portfóliót redukálták tíz alá, majd egy háromszintes termékpiramist alakítottak ki.

A kínálat bázisát az Egri sorozat jelenti, amely 1000-1500 forintos árkategóriájával a mindennapokra kíván alternatívát nyújtani, és amelyek helyet kapnak a hipermarketek kínálatában is. E fölé kerülnek a birtokborok, a chardonnay, a pinot noir, a syrah, a kékfrankos, valamint a Rhapsody. A csúcsot pedig a nagy-egedi dűlőszelektált tételek jelentik.

A borújdonságok közé a 2009-es NJK tartozik, amely termését főleg a Nagy-Egedről szüretelik. A bor egy kékfrankos és syrah alapra épülő házasítás, amelyet cabernet franc és merlot egészít ki. A pincészetnél egyébként viszonylag elenyésző a cuvée-k száma, mert kereskedelmi tapasztalataik szerint a fajtaborok jobban értékesíthetők.Ugyancsak 2009-es volt a mára kifutott Furmint, amelynek első, piacra kerülő évjárata a maga 480 palackjával hamar kifutott a pincéből. A különlegességek kedvelőinek a Nagy-Eged tetejéről származó Kékfrankos jelenti majd a következő érdekességet. A 2008-as Battonage Chardonnay is mostanában kerül a polcokra, a bor a hűvösebb évjárat okán a korábbinál szikárabb, elegánsabb Kovács Nimród szerint.

Bikavérről szólva a KNW-nél egy művésznevet adtak ennek a vörös házasításnak, mégpedig a Rhapsody formájában. A pincészet ezt tekinti bikavérnek, és ezt deklarálja is a hátcímkén, valamint a nyakszalagon. A bor azért fontos a kínálaton belül, mert jelentős mértékben exportálják az Egyesült Államokba, ahol 15 dollárért árulják. A tulajdonos szerint ez a jó ár-érték arány szükséges ahhoz, hogy külföldön is megszeressék ezt a klasszikus hazai bortípust.

A borból 10-15 000 palack készül évente, és a kékfrankos, cabernet franc, merlot jelentette alapot, egy kevés kadarka és pinot noir egészíti ki. A bikavérből jelenleg a 2006-os évjárat termése fut, amelyet beválasztottak a magyar elnökségi borválogatásba is.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!