A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Milyen bort igyunk rántott halhoz?

Karácsonyra készülünk 3. rész

2014-12-12 | Tóth Adrienn


Milyen bort igyunk rántott halhoz?

Már közel a harmadik adventi vasárnap, lassan a legtöbb családban körvonalazódnak az ünnepi menü fogásai. A rántott hal nagy népszerűségnek örvend sok otthonban, többen évről évre helyet adnak neki december 24-én a vacsoraasztalon. A bundában sült halat kísérheti franciasaláta, zelleres vagy majonézes burgonyasaláta. Borkísérőként ez alkalommal olyan tételeket választottunk, amelyek súlyukat tekintve a könnyed borok felső vagy a közepes testű borok csoportjába sorolhatóak, és mentesek a hordós érlelés markáns aromáitól.


 

Parádés, 2013
Kerekes Szőlőbirtok és Pince

Milyen bort igyunk rántott halhoz?

A sárga mélyebb árnyalatát mutatja a bor színe. Az illat ennek megfelelő, magasabb koncentrációjú, jegyeiben sárgadinnyére, körtebefőttre és virágokra emlékeztet. Dús, vastag érzetű a korty is, amelyet a telt test mellett az olajos textúra támogat. Az alkohol mennyisége közepes, a savak beépültek a kompozícióba, a kevés maradék cukor kerekíti a szerkezetet. Az aszalt gyümölcsös, gyantás, teafüves, fűszeres aromatika kitart a hosszú utóízben. Tovább

 

Laposa Kéknyelű, 2013
Laposa Birtok

Milyen bort igyunk rántott halhoz?

Halványsárga színű a bor, amelynek közepes intenzitású illata fehér húsú gyümölcsöket tár elénk. A korty súlyának érzete a könnyed tetejére, a közepes aljára sorolja ezt a kompozíciót, amelyet lendületes, de a kevés maradék cukornak köszönhetően kerek textúrájú savak és mértéktartó alkohol kísérnek. Az illat aromatikája a kortyban is visszatér, citrusos asszociációkkal kiegészülve. Hosszú, ásványos lecsengéssel búcsúzó, életteli bor. Tovább

 

Tokaji Furmint, 2013
Béres Szőlőbirtok és Pincészet

Milyen bort igyunk rántott halhoz?

Sötét citromsárga színű a bor. Pörkölési jegyeket, benzolosságot, citrusokat, sárga húsú gyümölcsöket érzünk ebben az intenzíven fellépő, fiatal, de potenciált mutató illatvilágban. A korty egyenesen halad, ívét a savak rajzolják ki. A közepes test- és alkoholérzet mellett elegánsnak hat a kompozíció. Az aromatikában már az ásványosság dominál, a sárga húsú gyümölcsök a háttérbe húzódnak. Kifinomult, hosszú távú tétel. Tovább

 

 

Hilltop Art Olaszrizling, 2013
Hilltop Borászat

Milyen bort igyunk rántott halhoz?

Mélysárga színű bor van a poharunkban. Az illat dúsan, magabiztosan lép fel, telítve olyan gyümölcsökkel, mint a sárgadinnye, a kajszibarack és a marakuja. Kóstoláskor érezzük, hogy az íz követi az illat vonalát, itt is erőteljes és az alapanyag érettségére utaló a gyümölcsös aromatika, amelyet fűszeresség és mandulás kesernyésség egészít ki. A test közepes, a savérzet lágy karakterű, az alkohol átmelegíti a korty második felét. Tovább

 

Csáfordi Pintes, 2013
Vinum Veress Családi Borpince

Milyen bort igyunk rántott halhoz?

Szalmasárga színű a bor. Az illat intenzíven lép fel, benne az édes tónusú fehér és sárga húsú gyümölcsök nyújtják az első benyomást, majd ahogy több levegőt kap, egyre inkább egy gyógynövényes, virágos illatvilág válik meghatározóvá. A korty könnyed testre, alacsony alkoholtartalomra épül, a szerkezet szempontjából az élénk savak lépnek fel intenzíven. A korábban említett gyógynövényes asszociációk mellett az ízvilág citrusokkal és zöld fűszerekkel egészül ki. Tovább

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!