Mit isznak a bálozók idén?
A Magyar Borok Bála borsora
2014-01-08 | Tóth AdriennFebruár 22-én immár kilencedik alkalommal gyűlnek össze a borkedvelő bálozók, hogy a Magyar Borok Bálja keretében egy ötfogásos ültetett borvacsorán kapjanak ízelítőt egy vezető séf, a Gault & Millau Magyarország 2014-es étteremkalauza által az Év Konyhafőnökének választott Wolf András tudásából. Az ételeket az est során meghatározó magyar bortípusok kísérik annak érdekében, hogy a vendégek a gyakorlatban is megtapasztalhassák, mire képesek olaszrizlingjeink, furmintjaink, kékfrankosaink, cabernet franc-jaink és magas kategóriájú vörös házasításaink az exkluzív vacsoraasztalon. Előzetesként mi megízleltük az est borsorát; itt következnek az egyes tételekről készített jegyzeteink.
Aperitifként és a köszöntő falatok mellé:
Egri Csillag 2012
Gál Tibor Pincészet
A bor közepesnél intenzívebb illatában a virágos, gyógynövényes jegyek mézes aláfestést kapnak. A korty a közepes súlycsoportba sorolható, telt érzetéhez hozzájárul az ehhez illő alkoholtartalom, a lágy fellépésű savérzet és az érett, édes tónusú gyümölcsös aromatika. Az almára, körtére emlékeztető ízvilág határozottan az előtérbe lép, háttérbe utasítva a fűszeres zamatokat. Tovább
Vincent Tokaji Furmint Brut 2011
Garamvári Szőlőbirtok Vinárium
Amikor a pohárba szagolunk, érezzük, hogy érlelt illatvilággal van dolgunk, amely az almás, citrusos, narancshéjas, élesztős jegyektől teltté válik. A korty is inkább a közepes test és a krémes textúra adta tartalomra, valamint az ízvilág által létrehozott mélységre koncentrál, mindezt jegyeiben az illattal párhuzamos gyümölcsaromák, zöld alma és a gyömbér valósítja meg. A savak az ásványos ízekkel összeadódva teszik vastagsága mellett is izmossá a kompozíciót. Tovább
Vincent Evolution Rosé Extra Dry 2008
Garamvári Szőlőbirtok Vinárium
A pezsgőnek levegőre van szüksége, mire csipkebogyós jegyeket hordozó illata kifejlődik a pohárban. Műfaján belül az érettebb, tartalmasabb tételekhez tartozik; teste, alkoholérzete közepes, textúrája krémes, ízvilága előbb a meggyes, ribizlis asszociációkra épül, majd a lecsengésben az autolízises jegyek kerülnek előtérbe. A savak a buborékokkal együttműködve támasztják alá a szerkezetet. Tovább
A „zsályás nyúlpástétom gorbusa kaviárral és parajjal” fogás mellé:
Mád Furmint 2012
Szent Tamás Pincészet
Kifinomult illatvilág, amelyben szinte vibrálnak a sárga húsú gyümölcsök, a zöld alma és a méz. Mindegyik szippantásnál adott az alaphang, mégis mindig másik oldala kerül előtérbe. Az ízvilágot az illatban már megjelenő aromákat kiegészítő ásványosság mélyíti el. A korty szerkezete határozott kontúrokat rajzol ki: mértéktartó, közepes súlyú test, elegáns, a kompozíciót vezető, közepes erejű savgerinc, arányos alkohol. Egyenes vonalvezetésű, kevésbé a koncentrációra, inkább a zamatokra építő bor. Tovább
A „badacsonyi halderelye” fogás mellé:
Badacsonyi Olaszrizling 2012
Első Magyar Borház - Szeremley Birtok
A bor közepes intenzitású illatát sárga húsú gyümölcsök és virágok uralják. A korty kereksége az évjárat karakterét tükrözi, jellegében ugyanakkor könnyedséget hordoz, karakterét a gyümölcsös ízvilág határozza meg. Mindezt a kompozícióhoz illő közepes test és alkoholtartalom, valamint a lágyabb fellépésű, de a szerkezeti felépítésben szerepet vállaló savak teszik lehetővé. Aromatikáját az alma és a barack mellett gyógyfüvek és ásványosság alakítja ki. Vidám bor. Tovább
A „rózsaszín kacsamell kápiás polentával és illatos gombával” fogás mellé:
Egri Kékfrankos Selection 2008
Egri Korona Borház
A pohárba szagolva közepes intenzitásúnak érezzük a bogyós gyümölcsök, a fűszerek és a földes karakter megjelenését. Kóstoláskor erőteljesebb, kifejezőbb az aromatika: a fűszeres, cseresznyés, szilvás ízvilág édes tónust ölt magára. A bor felépítését üdítővé teszi, hogy a szerkezet az elegáns savakon alapul, a tanninérzet ehhez képest visszafogottabb, a test és az alkohol közepes erejű. Részleteiben egybecsiszolódó, gördülékeny kompozíció. Tovább
A „vaddisznógerincfilé burgonyás céklapitével, fahéjas aszalt meggyes jus-vel” fogás mellé:
Noblesse Cabernet Franc 2008
Malatinszky Kúria Organikus Szőlőbirtok
Az illatot fűszeres, valamint szedres és fekete ribizlis jegyek építik fel, amelyek azonban a palackos érlelésnek köszönhetően mézes, propoliszos tónust öltenek magukra. A korty gerincét a fűszeres ízek és a tanninstruktúra adja, a savak mára belekerekedtek a kortyba. A test és az alkoholtartalom teltsége jól mutat a főleg a lecsengésben teret nyerő csokoládés ízek mellett. Jelentős beltartalmú, ugyanakkor szikár, izmos fellépésű tétel, a háttérben szilvával, vadcseresznyével és enyhe alkoholmelegséggel. Tovább
A „mascarpone ropogós morzsával, csokoládés pestóval és fügével” fogás mellé
Liszkay Cuvée 2008
Liszkay Pincészet
Az áfonya, a szeder és a fekete ribizli hűvös tónusú gyümölcsösséget rajzol ki a bor illatában. Mindezeket fűszeres, bőrös, dohányos jegyek egészítik ki. A korty szerkezete arányos, elegáns, nincs benne nehézség vagy túlzás. A tannin és a savérzet már belesimult, belekerekedett a kompozícióba, egységet alkotva az ugyanúgy közepesnél nagyobb súlycsoportba tartozó testtel és alkoholtartalommal. Az ízvilág az illattal párhuzamos, lecsengése hosszú. Tovább
A Magyar Borok Bálja részleteiről tájékozódhat Programajánló rovatunkban.
Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!