A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mit tudnak a friss, könnyed vörösborok?

Portugieser du Monde 2014

2014-04-01 | Tóth Adrienn


Földrajzi fekvésünkből adódóan hazánkat inkább a fehérborok határozzák meg. Ennek ellenére a rendszeresen minőségi bort fogyasztók körében nagy a vörösbort kedvelők aránya. Ez a tény már hosszú ideje igaz a hazai borfogyasztásra. Ha azonban emellett még figyelembe vesszük azt a néhány éves trendet is, amely szerint egyre keresettebbek a könnyed, gyümölcsös tételek, rájövünk, hogy mekkora létjogosultsága van a Portugieser du Monde-nak. Hiszen ez a borverseny egy olyan, Magyarországon elterjedt szőlőfajtát állít a középpontba, amelynek legtöbb példát pont a mindennapokban történő fogyasztásra szánják készítői.


A Pécsi Borozó már második alkalommal szervezi meg a hagyományosan oportónak hívott szőlőfajta nemzetközi borversenyét, a Portugieser du Monde-ot. Az április 25-én lezajló megmérettetésen többségében külföldi zsűritagok bírálnak majd, akik idén Németországból, Lengyelországból, Olaszországból, Szlovéniából, Horvátországból és Szerbiából érkeznek Pécsre. A termelők április 10-ig jelentkezhetnek a mustrára, amelyet április 26-án egy közönségkóstoló követ majd Pécsett, a Zsolnay Negyedben. Az esemény kapcsán Győrffy Zoltán szervezőt kerestük meg.

Magyarországon milyen a portugieser eloszlása?

Ha Magyarországon portugiesert mondunk, azért elsősorban Villányra gondolunk, a teljes magyar területek (ami nagyjából másfél ezer hektárt tesz ki) körülbelül egynegyede, kicsivel több is itt található. Ezen kívül szinte minden borvidéken van belőle, jelentősebb területek még Egerben, Hajós-Baján, sőt Szekszárdon is vannak, de az alföldi részeken, Dél-Balatonon is előfordul. Villányban a területek közel húsz százaléka oportó, mi bízunk benne, hogy ez nem csökken már jelentősebben, hiszen a jó portugieser lehet Villány válasza a könnyebb, gyümölcsösebb vörösborokat igénylő közönség számára.

Voltak olyan tanulságok a tavalyi verseny kapcsán, amely miatt változattatok valamit a verseny szervezése, lebonyolítása kapcsán?

Egyrészt a zsűrit próbáljuk nemzetköziesíteni még jobban, mint tavaly, amikor a bírák fele érkezett külföldről, most legalább a kétharmada nem a hazai pályáról kóstol majd. Ez azért is van, mert volt érdeklődés külföldről, de mi is szeretnénk, ha minél több helyre jutna el a portugieser híre. Nem hiszek abban, hogy csak nagy és drága borokkal érdemes megjelennünk a világ előtt, ha vannak a hétköznapokra szánt, de egyedi értékkel bíró boraink is; az oportó mellett gondolhatunk akár például a szekszárdi sillerre is.

Mit tudnak a friss, könnyed vörösborok?

A másik tapasztalatunk az volt, hogy kevés magyar nevező érkezett más borvidékről; ezt próbáljuk még felturbózni, hiszen fontos volna mindenkinek, aki foglalkozik ezzel a fajtával, hogy részt vegyen ebben a lényegében közösségi marketingakcióban, és emelje a saját borának rangját is. Nemcsak az aranyérem miatt érdemes nevezni, hanem azért is, mert minden nevező, minden résztvevő, aki eljön kóstoltatni a bemutatónkra, a portugiesert erősíti.

A portugieserek többsége a legfrissebb évjáratból van piacon. Milyen különbséget vársz a mezőny szempontjából a 2012-es és 2013-as, tehát a tavaly és az idén megmérettetésre kerülő borok között?

Tavaly egy nagyon erős évjárat volt a frissek mezőnyében, míg 2013 sok tekintetben kevésbé kedvezett a fajtának. Kíváncsi vagyok, ki mit tudott kihozni a tavalyi oportókból, kóstoltam már elég sokat. Voltak meglepetések minden irányban, persze azoknak örültem jobban, melyek egy gyengébb évjáratban is mutattak értékeket.

 Viszont éppen ezért érdekes lesz, hogy az évjáratos kategóriában a 2012-esek mennyire őrizték meg tavalyi bájukat – már akinek még van belőle, mert szerencsére ezek elég jól szerepeltek a piacon is. De nem kevésbé fontos a házasítások mezőnye sem, hiszen az oportó gyakran cuvée-alkotóelem, fontos így is gondolnunk rá.

Az indulók mekkora részét adják külföldi borok, várható-e ebből a szempontból változás idén?

Lényegében tavaly kezdtünk – tehát nem volt sok illúziónk, ráadásul szinte külső támogatásoktól függetlenül, önfinanszírozással próbáltuk megszervezni, szerencsére Pécs önkormányzata mellénk állt már tavaly is. Idén is nekik köszönhetjük, hogy lesz verseny, lesz nemzetközi zsűri, lesz bemutató. Bízunk benne, hogy külföldről is több nevezés érkezik majd, még nem zárult le a határidő, április 10-ig nevezhetnek a portugiesertermelők, egyelőre szerb, szlovén és most először szlovák oportósok is jelentkeztek már, természetesen a hazaiakon túl. Szeretném, ha összejönne legalább a tavalyi mintaszám, azaz hatvan fölötti bor kerülne a zsűri elé. A külföldi borok aránya tavaly tizenöt százalék körül volt, idén egy picivel e fölé szeretnénk kerülni.

Mit tudnak a friss, könnyed vörösborok?

Abban is reménykedünk, hogy előbb-utóbb többen felismerik majd, hogy ezeket a helyi értékeket érdemes támogatni, érdemes melléjük állni, és akkor lehet majd még több, még nagyobb a Portugieser du Monde.

Miért lesz érdemes ellátogatni idén a közönségkóstolóra?

A közönségkóstoló az egyik legjobb hangulatú ilyen típusú rendezvény, hiszen tavaly is húsz portugiesertermelő jött el, állított ki, kóstoltatta a borait. A hangsúly természetesen a portugiesereken van, de szinte mindenki hoz még egy újdonságot, van idő beszélgetni, remek jazz szól élőben a háttérben, és idén is készülünk gasztronómiai meglepetésekkel. Mindezt pedig nagyjából egy palack portugieser áráért kapja a vendég…

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!