A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Serházból lett Bormúzeum Tokajban

Elkészült a Kultúrnegyed

2015-11-11 | Vinoport


Serházból lett Bormúzeum Tokajban

Egy régi, romos serház épületét alakították át Világörökségi Bormúzeummá Tokajban, összesen több mint 600 millió forintból. A költségeket hazai és uniós forrásokból fedezte a város.


 

A Bormúzeum átadása egy hosszabb megújulási folyamat, egy egész Kultúrnegyed kialakításának a része. Ennek első lépéseként Kulturális és Konferenciaközponttá alakították az egykori zsinagógát, a második a zöldmezős beruházásként megépült Paulay Ede Színház a Serház utcában (címlapképünkön). A harmadik ütem a Világörökségi Bormúzeum, erre a három épületre több mint 2 milliárd forintot költhetett a város a magyar állam és európai uniós források felhasználásával írja a Hegyalja.info.

 

Tokaj-Hegyalján eddig nem volt a világörökségi területeket bemutató tárlat, most négy szinten tekinthetnek meg kiállításokat az érdeklődők. A hagyományos tárlatok mellett olyan újításokat is alkalmaztak, mint a kerékpáros- vagy az autós Hegyalja-túra, vagy a léghajózás Tokaj fölött.

 

 

Korábban írtuk: a felújítási folyamathoz, Tokaj kulturális megújulásához és az értékmegőrzéshez a Tokaj Alapítvány is csatlakozott. A Tokaj Alapítványt azzal a szándékkal hozta létre Demeter Zoltán 2014-ben, hogy tagjai a tokaji borvidéket egy egészként értelmezve, annak történelmi múltját és értékeit gondozva építsék tovább kulturális és szakmai jövőjét a kortársi környezet bevonásával. Ennek első és legfontosabb gyakorlati lépése egy szoborpark létrehozása Tokaj belvárosában.

 

Serházból lett Bormúzeum Tokajban

 

"Szeretnénk a helyi embereknek és az idelátogatóknak a figyelmét felhívni arra, hogy a borvidék elmúlt 500 évének kik voltak a meghatározó gondolkodói, szellemi és gyakorlati építői. Ennek érdekében az alapítvány emlékparkot hoz létre a borvidék fővárosában, Tokajban. Terveink szerint az emlékparkba szobrokat és domborműveket fogunk felállítani, minden évben egyet-egyet" – mondta Demeter az első szoboravató ünnepségen.


Az emlékparkban elsőként annak a Dr. Szabó Józsefnek a mellszobrát avatták fel 2015. szeptember 18-án a tokaji Paulay Ede Színház udvarán, aki 150 évvel ezelőtt megrajzolta Tokaj-Hegyalja első földtani térképét, mely térkép az 1867-ben négy nyelven megjelent Tokaj-Hegyaljai Album mellékleteként szolgált.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!