A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tokaj Nyitány 2010

Új koncepció

2010-04-28 | Tóth Adrienn


A Tokaj Reneszánsz Egyesület szokásos évjáratbemutatója idén megjelenésében és kísérőprogramjaiban is megújult. A legfrissebb aszúk a háttérbe vonultak, azokat kizárólag egy ültetett kóstoló keretein belül ismerhették meg az érdeklődők. Nagy hangsúlyt kapott azonban a gasztronómia: a bor és ételpárosító mesterkurzus mellett bloggerek kínáltak tokaji borokhoz illő falatkákat. A rendezvény külső stíluselemei és zenei kínálata pedig idén először a fiatal borfogyasztókat célozta meg.


A rendezvény során a szervezők két ültetett mesterkurzus segítségével biztosítottak lehetőséget arra, hogy az érdeklődők nyugodt körülmények között merüljenek el a tokaji borok és ételek párosításának új irányzatában, valamint a legújabb, 2006-os évjárat aszúiban.

Körömpörkölt a hat puttonyos aszúhoz

A mesterkurzus folyamán Mészáros László, a Disznókő birtokigazgatója által bemutatott tokaji borokhoz öt fogást tálaltak, amelyeket két séf és egy kézműves csokoládékészítő mutatott be. László a masterclass kezdetén bevallotta a résztvevőknek, hogy bár sok borvacsorán részt vett már, néhány itt következő páros kételyeket ébresztett benne, azonban az előkóstoláson megnyugodott, és rájött, hogy mind a száraz, mind az édes tokaji borokhoz komponált ételpárosítási lehetőségekben sokkal nagyobb potenciál van, mint legtöbben gondolnánk.

\"\"

Christophe Deparday, a Pierrot Étterem séfje, aki 2009-ben megnyerte a TV Paprika tehetségkutató versenyét, elmondta, mindig kihívásnak érzi, ha egy olyan kész anyagot, mint a bort kell kulináris keretek között feldolgoznia, azaz megfelelő ételt készíteni hozzá. Első fogásként palacsintát füstölt kecsegével és creme fraiche-sel töltött meg, és egy karamellizált birsalmakockákkal gazdagított macskap. paprikából készített emulzióban tálalta. Az ételhez egy 2007-es Füleky Furmintot kínáltak, amelynek gyümölcsös és sós aromái, valamint savai jól illettek a hasonló jegyekkel bíró halfogáshoz.

Litauszki Zsolt, a 2010-es Michelin Guide-tól BIB Gourmand minősítést kapó 21 Magyar Vendéglő séfje okozta kétségtelenül a legnagyobb meglepetést a Disznókő 1993-as 5 Puttonyos Aszújához megálmodott ételkísérőjével. Egy olyan hagyományos magyar fogást, mint a körömpörkölt alakított át úgy, hogy az érlelt aszúban megjelenő fűszeraromákat egyszerűen hozzáadta az ételhez. Ázsiai ihletésűnek is felfogható így az aszúra illesztett körömpörkölt, amelyet római köménnyel, mandarinhéjjal, kardamommal, csillagánizzsal, fahéjjal, szegfűszeggel és gyömbérrel ízesített készítője.

\"\"

Szántó Tibor, a végtelenül változatos, mégis szigorúan megválogatott alapanyagokkal dolgozó csokoládékészítő a kóstoló végére egy aszúszemmel, aszalt sárgabarackkal, bourbon vaníliával gazdagított, pirított mandulában megforgatott fehércsokoládé bonbonnal tette fel a pontot az i-re, amelyhez a Sauska Tokaj 2003-as 6 Puttonyos Aszúja került a poharakba. Tibortól megtudhattuk, hogy a kakaóvajból készített fehércsokoládéhoz bizonyos típusú aszúk illenek a legjobban. A viszonylag visszafogott aromákhoz így legszívesebben azt az aszút választja, amely éppen abban az átmeneti fázisban van, amikor a primer gyümölcsösséget elkezdik felülírni az érlelt aromák.

Boldogok, akik 2006-ban születtek

A 2006-os évjárat aszúiból egy előkóstolót követően a szervezők kilencet választottak ki. A hat puttonyos aszúk mellett egy öt puttonyos és két aszúeszencia is bemutatásra került. A sort a Royal, a Degenfeld, a Tokaj Classic, a Patricius, a Dereszla, a Dobogó, a Nobilis, az Alana és a Pendits borai alkották.

Az évjáratról Molnár Pétertől, a Tokaj Reneszánsz elnökétől megtudhattuk, hogy a hideg tél után meglehetősen lassan kelt életre a természet, a meleg májusban azonban a szőlők behozták lemaradásuk egy részét. A virágzásra a szokásosnál még így is később, de ideális körülmények között került sor.

Az őszre a helyi termelők úgy emlékeznek, mint az utóbbi évek egyik legmelegebb és legszárazabb szüreti időszakára, így a bizonyos páratartalmat igénylő nemesrothadás csak korlátozott mértékben indult el a fürtökön. A korai érésű zétáról már szeptember közepén el lehetett kezdeni az aszúszemek gyűjtését. A késői érésű furmint esetében október elejéig várni kellett az aszúzás megkezdésével, és azt a november eleji fagyokig folytathatták a termelők. Az ősz végi hideg idő további töppedést okozott a még kint levő szőlőbogyókban.

\"\"

És hogy miért boldogok, akik 2006-ban születtek, és borértő szüleik egy hűvös pincében vagy bortrezorban félretesznek nekik néhány palack, születésük évét hordozó aszúbort? Mert úgy néz ki, hogy az egyébként is hosszú életűnek tartott aszúk között, különösen szép és tartós élet vár a 2006-os borokra, tekintettel azok élénk savtartalmára és koncentrációjára.

A kóstolón bemutatott sor elemei a megszokottnál több hasonlóságot mutatottak. Kifejezetten kiegyenlített volt az aszúk mezőnye, és bár egyelőre illatvilágukban kevés mutatkozott meg teljes szépségében, a kortyban már érezni lehetett az általánosan jellemző élénk savtartalom mellett az aromák töménységét, a borok vastagságát. A 2006-os évjárat aszúi közül még egyik sincs piacon, a borok a pincében érnek, a savak további kerekedése, az aromák harmonizálása érdekében.

A rendezvény e kóstolók mellett persze még számtalan érdekes részletet tartogatott: a tizenhét Tokaj Reneszánsz pincészet lounge zene mellett kóstoltatta aktuális borait, a Chili &Vanília, a Fűszer és lélek és a Malackaraj írói apró falatkákat kínáltak tokaji borokra hangolva, az estet pedig Kelemen Angelika és Nemjuci koncertjei zárták.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!