A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Új jelentést kapott a VSOP

Badacsonyhoz és a Balaton-felvidékhez kötődik

2012-11-30 | Tóth Adrienn


A VSOP legismertebb gasztronómiai jelentése a francia cognac és armagnac címkéin tűnik fel. A Very Special Old Pale egy érlelési fokozatot jelent e két borpárlat esetében. A négybetűs rövidítés azonban a közelmúltban új értelmet kapott négy hazai borász összefogása által, a VSOP tehát innentől a Villa Tolnay, a Sabar, az Orbán és a Pálffy pincészetek együttműködésére is utal. A csoport céljairól a négy borász nyilatkozott a Vinoportnak.


 

Hogyan jött létre a formáció?

Orbán Gergely: A kezdetekkor arra gondoltam, hogy egy asztalhoz kellene ültetni néhány kis pincészetet, és beszélgetni az együttműködés lehetőségéről, hiszen külön-külön nehéz eljutni nagyobb borfesztiválokra, és egyébként is egységben az erő. Így találtunk egymásra a köveskáli Pálffy Gyulával és Nagy Lacival a csobánci Villa Tolnayból, aki ráadásul Ádám Gáborral közösen viszi a Sabar Pincészetet is. Részükről megvolt a kellő nyitottság, és rögtön felismerték az összefogásban rejlő lehetőségeket. Így lettünk négyen a pincészetek kezdőbetűit felhasználva a VSOP.

Az elnevezés a négy pincére utal, e szerint nem tervezitek a bővülést a jövőben?

Ádám Gábor: A VSOP a négy pincészetet takarja, az együttműködésünk csak ez év tavaszán indult, így még nekünk is tapasztalatokat kell szereznünk. A bővüléstől nem zárkózunk el, sem a stratégiai együttműködéstől, amit például a Badacsonyi körrel tudnánk megvalósítani. Fontos hangsúlyozni, hogy nem szeretnénk nagy szerveződéssé válni, hiszen úgy már nem lenne könnyen átlátható a tevékenység, és nem kívánunk más, nagyobb szervezeteknek sem konkurenciát jelenteni.

Új jelentést kapott a VSOP

Mi köti össze a négy borászt a termőterületek szempontjából?

Pálffy Gyula: Az egyediség. Szakmai megközelítésünkben a terroir fontosságának hangsúlyozása áll. Szerencsések vagyunk, hogy páratlanul gazdag talajon és a Balaton közelségének köszönhetően egy speciális mikroklíma előnyeit élvezve dolgozhatunk. Az egyes területeket nem lehet összehasonlítani, mindegyik önálló arccal rendelkezik – sokszor egy dűlőn belül is –, és mi ezt az egyediséget szeretnénk megjeleníteni a borainkban. A Balaton-felvidék egy rendkívül színes mozaik, amelynek elemei mind önálló felfedezésre várnak borásztól és fogyasztótól egyaránt.

Új jelentést kapott a VSOP

Mit tapasztaltok, hogyan változott, ha változott az észak-balatoni borvidékek pozíciója az utóbbi években?

Nagy László: A Badacsonyi borvidék későn ébredt Villányhoz, Szekszárdhoz, Egerhez képest. Ehhez hozzájárult a balatoni tömegturizmus mindenevő-mindenivó öröksége, amely miatt sokkal nehezebben tudtak kifejlődni a magas minőséget kompromisszumok nélkül megcélzó borászatok. Másrészt a nyaralóépítési hullám által egekbe szökött ingatlanárak a mai napig rendkívüli módon gátat szabnak a szőlőbirtokok kialakulásának.

Fogyasztói oldalról vannak előrelépések, a borvidék kívülről kicsit jobban látható, mint a korábbi években. Több pincészet rendre megbízhatóan hozza a magas minőséget, és szerencsére feltűnnek tehetséges fiatalok is. Termékoldalról nézve széles a választék, a borvidéknek vannak saját fajtái, ami mindenképpen nagy előny; kérdés, hogy megmaradnak-e kuriózumoknak, vagy zászlósbor válik belőlük. Ezt nyilván a termelők, a piac és az egyre inkább fejlődő borkultúra együtt fogják eldönteni a következő évtizedekben.

Gondolom, ebben a folyamatban a VSOP-nak is szerepet szántok. Hogyan fogalmazható meg, mi a szervezet konkrét célja?

Orbán Gergely: Alapvető célunk, hogy hozzájáruljunk a Balaton-felvidék és a Badacsony borainak magasabb szintre emeléséhez minőségben, ismertségben és elismertségben. Úgy gondoljuk, hogy borvidékeink messze nincsenek azon a polcon, ahová azokat különleges adottságaik predesztinálják, úgy hazai, mint nemzetközi értelemben.

Új jelentést kapott a VSOP

A borfogyasztók számára közös rendezvényeinken olyan kínálattal tudunk megjelenni, amellyel átfogó képet tudunk adni az egyedi karakterrel rendelkező termőhelyekről. A működésünkben keressük azokat a szinergiákat, amelyek által költséghatékonyabban tudunk dolgozni. Marketingvonalon pedig olyan közös akciók megvalósítását tervezzük, amelyhez külön-külön anyagilag és emberi erőforrás tekintetében kevesek lennénk.

Milyen terveitek vannak a közeljövőre?

Ádám Gábor: A VSOP formáció borait első alkalommal mutatjuk be együtt a budapesti borkedvelő közönségnek egy nagyszabású borest keretében. A rendezvény december 6-án lesz a Muzikum Klubban. Minden borkedvelőt szeretettel várunk!

És a távolabbi jövőre?

Nagy László: A folyamatos szakmai tapasztalatcsere egy állandó bázis, amelyet akár közös tanulmányutak is követhetnek Európa meghatározó borvidékein. 

Új jelentést kapott a VSOP

Adnátok tippet egy bor és egy ünnepi fogás párosára?

Nagy László: A Villa Tolnay 2006-os kései szüretelésű Rajnai rizling válogatása, a Rhein Gold egy ünnepi bor különleges alkalmakra. Mivel diós bejgli sok családban kerül a karácsonyi ünnepi asztalra, úgy gondolom, hogy ez a desszert tökéletes párost alkotna a borral.

A december 6-i kóstolóról többet is megtudhat Programajánló rovatunkból.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!