A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A Kína és Ausztrália közötti borháború ránk is hatással lehet

Mi köze az 5G-nek a borokhoz?

2020-12-04 | Vinoport


A Kína és Ausztrália közötti borháború ránk is hatással lehet

Ausztrália pozícióinak gyengülésével megnyílhat az út az európai borok előtt – állítja a szakértő.


Címlapfotó: www.apnews.com

 

Nemcsak az Európai Unió és az USA között zajlik vámháború (amiben egyébként Joe Biden demokrata párti elnök beiktatásával a szakértők egy része fordulatot vár), hanem hazánktól jóval messzebb is, ami azonban mégis hatással lehet az itteni borpiacra.

 

A Kína és Ausztrália között zajló „meccs” legújabb fejezeteként az ázsiai ország múlt héten 107-ről 212 százalékra növelte az ausztrál import borok vámját. A „szenvedő fél” kereskedelmi minisztere hatalmas csapásként értékelte a lépést, elmondása szerint sok pincészetet az ellehetlenülés fenyeget, hiszen mostanáig minden negyedik(!) palack ausztrál bor Kínában talált gazdára.

Ráadásul egyáltalán nem a legolcsóbbak, sőt! A legnagyobb forgalmat bonyolító partnerek közül Szingapúr után Kínába érkeznek a legdrágább ausztrál borok, az értékük átlagosan közel 7 dollár palackonként, a harmadik helyezett Kanadánál ez a szám nem éri el a 2,5-et.

 

 

Az új vámtarifának globális hatásai lesznek – írja wine-searcher.com-on publikált írásában W. Blake Gray. Egyrészt az európai borászatok megpróbálnak benyomulni a kínai piacra, hogy elfoglalják a prémium szegmensben így keletkező űrt. Másrészt az ausztrálok világszerte akarják majd teríteni az eddig Ázsiába szánt boraikat, komoly konkurenciát jelentve elsősorban az argentinoknak és a chileieknek. „Az eddigi egy nagy piac helyett több kisebben próbálják majd értékesíteni a készletet, valószínűleg Japán és Dél-Korea felé fognak nyitni” – magyarázza a már említett cikkben  Mike Veseth közgazdász.

 

Egyes értelmezések szerint Ausztrália kiszorításával szeretné Kína versenyképesebbé tenni a saját felsőbb kategóriás borait (az alsó polcaikat elfoglaló chilei borokat például nem sújtják ekkora adókkal). Valószínűbb azonban, hogy az ausztrál borok csak beleestek a szórásba, a két ország között zajló vámháború sokkal inkább az 5G hálózatépítésről, Hong Kongról, nyersanyagok kereskedelméről, vagyis fajsúlyosabb dolgokról szól.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!