A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Brazília

2009-12-15 | Tóth Adrienn


A dél-amerikai ország új fiúnak számít a borfogyasztás szempontjából. A brazilok kedvelt itala még mindig a sör, és a rum helyi rokona, a cachaca. Egy országot azonban, amely a világ tizedik legnagyobb gazdasága, és ahol 200 millió ember él, nem lehet egyszerűen beskatulyázni.


A két nagyváros, Rio de Janeiro és Sao Paulo lakosságának fiatal tagjai egyre több érdeklődést mutatnak a nemes európai szőlőkből készített borok iránt. A rendszeres borfogyasztók többsége férfi, 25 és 44 éves kor között mozog. Tízből nyolc palack általuk elfogyasztott bor vörös, azonban növekszik a figyelem a pezsgők iránt is.

A legkedveltebb szőlőfajták: a cabernet sauvignon, a merlot és a malbec, a fehérek közül pedig a chardonnay és a sauvignon blanc a jellemző.

 

Az ország hat kisebb borvidéke a legdélebbi pontra koncentrálódik, ezek az uruguay-i határ mentén, Rio de Janierótól 1300 km-re találhatóak.

 

 

Serra Gaûcha: a „kis Olaszországként” is emlegetett vidék az egyetlen brazil eredetvédett terület, itt születnek a Vale dos Vinhedos borok. A 450-750 méter magasságban, bazalttal borított termőföldeken hagyományos palackérlelésű pezsgők is készülnek (Pinto Bandeira). Itt leginkább a bordói fajták érzik jól magukat, hála az évi 22 fokos átlaghőmérsékletnek és az enyhe éjszakáknak.

 

Campanha Gaûcha: Az uruguay-i határhoz legközelebb lévő, legújabb terület 200-450 méterrel van a tengerszint felett, talaja főként meszköves, gránitos. A borok itt tökéletesen beérnek, legszebb formájukat a cabernet sauvignon, a tannat, a touriga nacional, és a tempranillo fajták hozzák, de a fehérborok közül a chardonnay, sauvignon blanc és pinot gris is egyre szebb arcukat mutatják.

 

Serra do Sudeste: Campanha Gaûcha felett és az óceánhoz közelebb fekvő terület ez, mely természeti adottságaiban Campanhahoz nagyon hasonló. Az óceán hűsítő hatása révén komplex és egyensúlyos borok érkeznek erről a borvidékről, főként ancelota, alicante bouschet, barbera, gamay, malbec, marselan, syrah és touriga nacional, illetve rizling fajtákból.

 

Campos de Cima de Serra: Az alacsonyabb hőmérsékletnek és szinte állandó szélnek köszönhetően az itteni borok kiváló alapot kapnak a hosszan érlelhetőséghez, és magas minőséghez. A vörösborok roppant tartalmasak, de a fehérek is aromaanyagokban gazdagok. Az eddig Serra Gaûcha árnyékában lévő apró borvidék még csak most kezdi bontogatni szárnyait.

 

Planalto Catarinense: a Serra do Sudeste régiótól északabbra fekvő területen már 900-1400 méter magasban nő a szőlő. Ez az egyik leghűvösebb terület, ahol legjobban a cabernet, merlot, pinot noir, illetve chardonnay és sauvignon blanc fajták adják a legszebb, legropogósabb borokat - és pezsgőket.

 

Vale do São Francisco: Serra Gaûcha-tól majdnem 5000 km-re északabbra fekvő terület az egyetlen, ahol öntözéssel kénytelenek táplálni a szőlőtőkéket, és az éghajlatnak köszönhetően évente kétszer is szüretelnek. A forróságot a syrah, tempranillo, touriga nacional és cabernet sauvignon, chardonnay, chenin blanc, malvasia valamint moscato fajták tűrik a legjobban, így itt leginkább ezeket érdemes kóstolni.

A brazil ételekről és a hozzájuk passzoló borokról a Winelovers blogon olvashat>>


Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!