A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Németország

2016-02-17 | Vinoport


Németország a sajátos talajadottságoknak, a kitettségnek, a folyóknak, a Golf-áramlat melegítő hatásának, a dombok-hegyek biztosította helyi klímának köszönheti világszínvonalú fehérborait (pl. rizling, müller-thurgau) és édes borait. Hűvös klímája a friss savú fehérboroknak kedvez, de vannak hagyományai a vörösbor kultúrának is.


Németországban 102 ezer hektáron tizenhárom borvidék található, s ennek megfelelően borkínálata igen gazdag. A német borok – a fehérek és a vörösek egyaránt – a sajátos éghajlati és talajviszonyokból adódóan általában könnyűek, aromatikusak, frissek és gyümölcsösek.

 

Németország a világ egyik legészakibb szőlőtermesztő országa, a Golf-áramlat meleg-nedves hatásának köszönheti, hogy egyáltalán beérik a szőlő. A német borrégiók – a keleten fekvő Sachsen és Saale-Unstrut vidékeket leszámítva – Németország délnyugati és déli részén találhatók. 

 

Hosszú vegetációs időszak és mérsékelt nyári hőség jellemző, kevesebb a napsütéses órák száma, és viszonylag rövid a fagyveszélyes időszak. Nyáron több a csapadék, mint a délebbi borvidékeken, de a nyár vége felé már nemigen akad. Ezáltal általában friss, elegáns, gyümölcsös borok születnek, viszonylag alacsony alkoholtartalommal. A késői szüret és a fenti viszonyok miatt a szőlő a sav szintjének megtartása mellett viszonylag sok cukrot gyűjthet.

Az országban közel 140 fajta szőlőt találhatunk. A legfontosabb fehérszőlő fajták a rizling, a szilváni és a rivanernek is nevezett müller-thurgau, valamint a kékszőlők közül a pinot noir (errefelé Spätburgunder), és a helyi nemesítésű Dornfelder.

 

Felhasznált irodalom: Borászportál, Mészáros Gabriella - Sánta Zoltán: Bortankönyv 1. – a világ borai 185-211. o.

 

Bővebben a német bortörvény adta szabályozásról és a borok címkéjén látható kifejezések jelentéséről itt>>

 

Borvidékek

 1. Ahr
 2. Baden
 3. Franken
 4. Bergstraße
 5. Mittelrhein
 6. Mosel
 7. Nahe
 8. Pfalz
 9. Rheingau
 10. Rheinhessen
 11. Saale-Unstrut
 12. Sachsen
 13. Württemberg

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!