A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A caprese és a bor

Mit igyunk hozzá?

2012-08-02 | Tóth Adrienn


A caprese és a bor

Az insalata caprese, azaz a caprese saláta receptje Olaszországból érkezett hozzánk, és mára elkészítési idejének rövidsége, valamint könnyed, mégis tápláló volta miatt elterjedté vált konyháinkban. Az eredeti receptúra a regionális tagoltságáról sokáig híres Itália Campania tartományából érkezett, fő alkotóelemei: a mozzarella, a paradicsom és a bazsalikom. Ismerd meg a fogás történetét, és válassz hozzá illő bort ajánlataink közül!


 

Ha belegondolunk, logikus, hogy ez egy ízig-vérig délolasz recept, hiszen a félsziget ezen részében érik legédesebbre a paradicsom. Az eredetileg bivalytejből készített mozzarella, azaz a mozzarella bufala ugyancsak főleg három déli tartományhoz kötődik, Campanián túl Lazióhoz és Pugliához. A harmadik kulcsfontosságú hozzávaló pedig a friss bazsalikom.

Bár itthon és a világ legtöbb éttermében az egymásra fektetett paradicsom- és mozzarellaszeletek formájú tálalás a legismertebb, egy nápolyi konyhában nem pepecselnek ennyit a nyári forróságban, kockákra vágják a legérettebb paradicsomokat, hozzáadják az akár kézzel darabokra szedett mozzarellát, majd a friss bazsalikomlevelek, az olívaolaj és só mellett néhány csepp balzsamecet és egy-két szem olajbogyó is kerülhet a tálba.

A mozzarella bufala itthon is kapható a nagyobb sajtkínálattal rendelkező üzletekben. Ízére jellemző egy édes hatás, amely nem jöhet létre tisztán tehéntejből készített mozzarella esetében.

A capresét mi, akárcsak az olaszok, előételként, azaz antipastóként fogyasztjuk, pedig Olaszországban a saláta inkább két fogást átkötő étel vagy húst kísérő köret, azaz contorno. A gasztronómiatörténet szerint ezt a tradicionális olasz receptet az egyiptomi uralkodó, I. Faruk hozta divatba, aki az 1950-es években találkozott vele, és később is szívesen fogyasztotta szendvicstöltelékként.

Mit igyunk az insalata capreséhez?

A caprese és a bor

Carla 2011

Kertész Családi Pincészet

Közepes intenzitású, vidám illat eperrel, nyári almával, fehér húsú őszibarackkal. A bor lendületét a savaknak és a hozzáadott szénsav által megszülető apró buborékoknak köszönheti, amelyek egyenesen tartják és meghatározzák a kortyot. Pont ez az üdítő felépítés az oka annak, hogy ízben a gyümölcsintenzitás egy fokot visszalép, cseresznyés jegyeknek adva át a terepet. Karcsú és elegáns. Egy garnélarákkal és cukkinivirággal gazdagított rizottót kínálnánk mellé. Tovább 

A caprese és a bor

Kékfrankos Rosé 2011

Dúzsi Tamás Pincéje

Jókedvűen, játékosan, intenzíven lépnek fel a ropogós gyümölcsillatok; a rozéban cseresznyét, málnát, csipkebogyót fedezünk fel. Az illathoz hasonlóan élénk ízeket szinte előrelökik a kellemes fellépésű savak, amelyek egészen a lecsengés végéig kitartanak. Frissessége mellett kerekség is jellemzi a bort a szerkezeti elemek jó aránya és a kompozíciót kitöltő, édes hangulatú gyümölcsösség miatt. Tovább 

A caprese és a bor

Cezar Cabernet Sauvignon Rose 2011

Cezar Winery

A bor illatát a fekete ribizli és egy szikárabb, fűszeresebb, borsos vonal határozza meg. Figyelmesen szagolva ez alatt egy málnás, meggyes bázis is feltűnik, amely gyümölcsös alapot biztosít a rozé figyelemreméltó illatának. A fűszeres és a gyümölcsös ízek játéka teszi izgalmassá a lágyabb struktúrájú kortyot, amely közepesen hosszú, lecsengésében finoman megjelenő tüzességgel. Készítsünk hozzá csirkesaslikot kaliforniai paprikával! Tovább

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!