A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A világ legnépszerűbb borvidéke is problémás

WSET felsőfok, 5. óra, Bordeaux

2016-02-08 | Bánlaki D. Stella


A világ legnépszerűbb borvidéke is problémás

Bordeaux a világ egyik legfelkapottabb borvidéke, de ez nem újhullám, ez mindig is így volt. A nagy vörösbor házasítások úttörője, Franciaország legnagyobb borvidéke (mind területileg, mind a megtermelt bor mennyiségét tekintve), és a világ néhány legismertebb pincészetének otthona. Mégis számos problémával küzd.


A Vinoporton januártól több hónapon át, minden hétfőn este körbejárunk egy szakmai témát vagy egy borvidéket, éppen úgy, ahogy a Borkollégium hallgatói a Borkollégium WSET3 felsőfokú bortanfolyam esti kurzusain. A korábbi részekért ide kattintson>>

Ha nem szeretne lemaradni a további részekről, iratkozzon fel Egyperces kurzus hírlevelünkre>>

 

Előadó: Dr. Fiáth Attila, Master of Wine aspiráns, egyetemi docens, a Corvinus Egyetem oktatója

 

A WSET vizsgákra készülve Bordeaux klímáját, talajait és jellemző szőlőfajtáit borzasztóan könnyű megjegyezni. Az Atlanti-óceán partján óceáni az éghajlat, a meleget a Golf-áramlat szállítja. A terület tagoltságát okozó nagy folyói mentén hordalékos a talaj, párás az idő, és nagyjából háromszor annyi eső esik itt, mint egy átlagos évben Londonban. Tehát ez egy morcos, sokszor felhős, borult, párás vidék (vagyis a penész, a rothadás itt igazi mumus), éppen ezért legelterjedtebb kékszőlői, a Bordeaux által kiteljesedett cabernet sauvignon, franc és a merlot csak a napfényt visszaverni képes kavicsos talajokon érnek be könnyedén.

 

A világ legnépszerűbb borvidéke is problémás

Grand Hotel Bordeaux

 

Az egész évben várható záporok már a virágzást és a gyümölcsképződést is megakaszthatják, de az eltérő ütemben beérő (vagy be nem érő) fürtök is sok problémát, szüretkor pedig sokkal több munkát jelentenek. Így jöttek létre a nagy vörös házasítások: a különböző szőlőfajták különböző időpontokban érnek be, és más területeket igényelnek, így pedig még egy rossz évjáratban is kicsi az esélye annak, hogy minden termés tönkremegy. Mégis, a fent leírtak miattaz évjáratoknak rendkívül nagy a szerepe Bordeaux-ban.

(A bordeaux.com ennek megfelelően össze is rakott egy remek táblázatot, ahol nemcsak az évjáratokról kapunk információt egyetlen pillanat alatt, hanem rögtön az adott évjáratból származó borok vélhető aktuális állapotáról is.)

 

Részben kivétel persze Tokaj riválisa, Sauternes alrégió, ahol a vékony héjú fehérszőlők egész évben csak a folyó felől érkező párát és a botritiszt várják, hogy aztán nagy, hordós érlelésű, komplex édes borok készülhessenek belőlük, a nemespenész és az érleltség jegyeivel. 

 

A legfontosabb területeket, jellemző szőlőfajtáikkal, boraikkal, most nem részletezzük, viszont rendszerezzük az alábbi táblázatban:

 

A világ legnépszerűbb borvidéke is problémás

A táblázat ide kattintva nagyítva is elérhető>>

 

Egy palack, többszázezerért

Dr. Fiáth Attila óráját egy érdekes játékkal kezdte. Két palack bor képét vetítette a hallgatók elé, első ránézésre annyi volt egyértelmű, hogy mindkettő francia. Aztán kiolvashattuk a címkékről: Chateau Mouton Rothschild 2009 és Chateau Pedesclaux 2009, tehát azonos évjárat borai azonos területről (Pauillac), nagy bordói házasítások. Amit viszont nem tudtunk leolvasni: a Rothschild palackjának áráért 3 karton Pedesclaux-t vehetünk. És a csattanó csak ezután jön: a Rothschild 96 pontot kapott 2012-ben a Decantertől, a Pedesclaux ugyanazon a kóstolón 95-öt. 

 

Oktatónk tehát remekül mutatta be már az óra elején Bordeaux saját, a bal part, azon belül is elsősorban Medoc apellációs rendszeren kívül eső klasszifikációs rendszerét. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy néhány kritikus igazságtalannak véli ezt a rendszert. Kérdéseket mindenképpen felvet, alapját ugyanis egy éppen az idén 160 éves besorolás adja. Ekkor ár és presztízs alapján minősítették az egyes chateau-k borait, a médoci vörös- és a sauternes-i fehérborokra sütött billog nem a területeket, hanem a chateau-ket minősítette. Médoc 61 chateau-jét öt kategóriába sorolták, ezek élén máig a Chateau Lafite, Latour, Margaux, Haut-Brion és a Mouton áll. Sauternes 3 minőségi kategóriájának csúcsán a Chateau d'Yquem áll.

 

 

Az utóbbi százhatvan évben persze sok pincészet adott el vagy vásárolt új területeket, sok váltott gazdát és ezzel együtt minőséget, az osztályba sorolás azonban lényegében változatlan maradt. Egyetlen változást érdemes csak megemlíteni: hosszas lobbizás után a fent említett Mouton Rothschild 1973-ban, egy szintet feljebb lépve a First Growths kategóriába került.

 

A megkövült rendszer vélt vagy valós igazságtalanságait Médocban az 1932-es Cru Bourgeois klasszifikáció próbálta meg orvosolni, de a 2000 és 2003 között végrehajtott reformokba ez is belebukott. A 444 minősített chateau közül ugyanis 247-et minősítettek vissza – ezek szinte magától értetődően vitték perre az ügyet. A bíróság által 2007-ben eltörölt rendszer 2008-ban formálisan éledt újjá.

És hogy mennyibe kerül valójában a Chateau Mouton Rothschild 2009 és a Chateau Pedesclaux 2009?

Induljunk ki abból, hogy Bordeaux-ban egyetlen palack bor előállítási ára 1-6 ezer forint között ingadozhat (még ha figyelembe is vesszük a gyakori újfahordós érlelést és a szüretkor gyakran szükséges többszöri kézi átválogatást). Előbbi bor forgalmi ára átlagosan 12 ezer forint körül mozog a winesearcher.com szerint, utóbbi ma is elérhető Magyarországon 320 ezerért.

 

A világ legnépszerűbb borvidéke is problémásChateau Mouton-Rothschild

 

Fontos, hogy véletlenül se gondoljuk azt, hogy Bordeaux egy marketinggel jól támogatott, hatalmasra fújt lufi. Számos bora ugyanis vitathatatlanul a világ legjobbjai közé tartozik, és az már csak természetes, hogy mindennek ára van. A besorolás pedig hagyomány. 

 

De azt talán levonhatjuk tanulságként: Franciaországban megéri perelni és lobbizni. Arra ugyanakkor számos szakember felhívta a figyelmet a közelmúltban, hogy a nem kizárólag a csúcs chateau-kből álló Bordeaux-nak borvidéki szinten lassan fel kell ismernie: ma már az egész világ a konkurencia, és ha nem mérséklik az árakat, az emberek többsége máshonnan fogja beszerezni a jó vörösborokat. 

 

Milyen borokat? Itt megnézheti, milyen borokat kóstoltunk a Borkollégiumban!
Addig olvassa el a témába vágó, az idei évet prognosztizáló cikkünket>>
Olvassa el a 2015-ös Bordó Blend Nagykóstoló előtt készült, kétrészes elemző cikkünket>>

Aki egy felsőfokú WSET tanfolyamba nem vágna bele, de kíváncsi Bordeaux-ra, most jelentkezhet a Borkollégium Bordeaux mesterkurzusára>>Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!