A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Egy csokorban Tokaj egész történelme

Dűlőtörténelmi könyv készül

2016-01-01 | Vinoport


Egy csokorban Tokaj egész történelme

Nagy Kornél a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa, az örmény történelem kutatója, mi borszeretők mégis elsősorban a dűlők legendájának elmesélőjeként, az azonos című könyv szerzőjeként tartjuk számon. Nagy Kornél újabb dűlős könyvvel készül.


 

Nagy Kornél, a Dűlők Legendája című könyv szerzője, mint Tokaj egyik nagy tisztelője, az elmúlt évben a Vinoporton publikálta Tokaj-Hegyalja történelemével kapcsolatos legfrissebb kutatási eredményeit. A történész jelenleg a következő dűlőtörténelmi könyvén dolgozik, ebben mintegy 120 Tokaj-hegyaljai terület történetét meséli majd el.

 

Ebben az első kötetben amelynek munkacíme Régi hegyaljai szőlőhegyek története  elsősorban a ma is létező első osztályú területekre koncentrál, de megjelennek majd a nagy múltú másod- és harmad osztályú földek is. Agyag, Forrás, Hangács, Disznókő, Virginás, Határi, Csontos, Meszes, Rány, Palota, Hasznos, Úrágya, Bányász, Mézpest, Zsadányi, Szárhegy, Csirkemál, Thurzó, Szarvas, Király, Megyer, Pajzos, Lőcse, Pendits, Holdvölgy, Vilmány, Kővágó, Oremus, Boda, Nyulas, Urbán ezekről biztosan olvashatunk majd.

 

 

"1749-ig viszem a történetet, mert udvari utasításra akkor nagy dűlőrekonstrukciót tartottak a borvidéken, amellyel aztán rengeteg területet megszüntettek vagy beolvasztottak" – mondta Nagy Kornél a Vinoportnak.

 

A könyv 2017/2018-ban jelenhet meg, de az olvasóknak nem telik unalmasan a várakozás ugyanis Nagy Kornél ígérete szerint jövőre is folytatja a sorozatát a Vinoport.hu-n. Az év zárásaként, a jó hír mellé egy csokorba gyűjtöttük a sorozat Vinoporton eddig megjelent részeit.

(Az egyes dűlőkről szóló cikkek azok nevére kattintva érhetők el.)

Tállya
Sárospatak
Erdőbénye
Sátoraljaújhely
Tokaj

 

(Nyitókép: Fortepan)Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!