Egyre inkább érdemes spanyol borokkal ismerkedni
WSET felsőfok, 9. óra, Spanyolország
2016-03-21 | VinoportAhogy Olaszországról, úgy Spanyolországról is elmondható, hogy borkultúrájának, a szőlő- és bortermesztésének több évezredes gyökerei vannak, azonban egészen az Európai Unióhoz való 1986-os csatlakozásáig csak nagyon lassan fejlődött szőlő- és bortermelése. Azóta viszont mintha forgószél kapta volna fel.
A Vinoporton januártól több hónapon át, minden hétfőn este körbejárunk egy szakmai témát vagy egy borvidéket, éppen úgy, ahogy a Borkollégium hallgatói a Borkollégium WSET3 felsőfokú bortanfolyam esti kurzusain. A korábbi részekért ide kattintson>>
Ha nem szeretne lemaradni a további részekről, iratkozzon fel Egyperces kurzus hírlevelünkre>>
Spanyolország a világ egyik legnagyobb termelője és borexportőre. Az ország már csak kiterjedése miatt is változatos klimatikus és talajadottságokkal rendelkezik. Az akár ezer métert is megközelítő magasságokat leszámítva a területek jelentős részére jellemző a forró, száraz éghajlat – ez a két tulajdonság egyben a spanyol szőlőtermelők legádázabb ellensége és legnagyobb szerencséje. Ugyanis a játék a térállásokkal és a metszésmódokkal, az 1996 óta engedélyezett öntözés, továbbá a rengeteg magas hegy még a globális felmelegedés előrehaladtával is lehetővé teszi a jó minőségű borszőlő termelését. Plusz a bio művelésmódnak kifejezetten kedvez. Mindez egyre inkább növeli a spanyol borok jelentőségét a világpiacon, beleértve a csúcsgasztronómia területét is.
Borászati szemszögből az országot hat földrajzi régióra oszthatjuk: Felső-Ebro (pl. Rioja, Navarra), Katalónia (pl. Penedés, Priorat), Douro-völgy (pl. Ribera del Duero, Toro, Rueda), Észak-Nyugat Spanyolország (pl. Rías Baixas, Bierzo), Levante (pl. Valencia, Jumilla és Yecla), valamint Castilla-La Mancha (La Mancha, Valdepenas). A spanyol eredetvédelmi rendszer csúcsán a DOCa-k állnak, ilyenből pedig mindössze kettő van jelenleg: Rioja és Priorat. Az alattuk álló, DO minősítést elért régiók száma megközelíti a hetvenet. Az alsóbb szintek fontos feladata, hogy kevésbé szigorúbb szabályaikkal felzárkóztassák a fejlődő többi régiót. Az eredetvédelmi rendszerről a Borlexikonban olvashat bővebben>>
Fontosak, és a borcímkéken szintén feltűnhetnek a régiós szabályozáson felül álló, a minőségre és az érlelési időre utaló elnevezések is. Ezeket az alábbi táblázat magyarázza:
elnevezés / előírás |
min. hordós érlelés | min. palackos érlelés | min. érlelés összesen |
joven fehér | - | - | - |
joven vörös | - | - | - |
crianza fehér és rozé | - |
- |
18 hó |
crianza vörös | 6 hó | 12 hó | 24 hó |
reserva fehér és rozé | 6 hó | - | 18 hó |
reserva vörös | 12 hó | - | 36 hó |
gran reserva fehér és rozé | 6 hó | 12 hó | 48 hó |
gran reserva vörös | 18 hó | 24 hó | 60 hó |
Reserva borok csak a jobb évjáratokban készülnek, válogatott fürtökből, gran reservák pedig csak a legkiválóbb szüretek eredményei lehetnek. Sok pincészetben ma már francia tölgyfahordókat használnak a hagyományosan elterjedt amerikai hordók helyett, ugyanakkor a vaníliás, édes fűszeres hordóaromák még mindig nagy arányban jellemzik az érlelt spanyol borokat.
A helyi szőlőfajtákról
Tempranillo: egyértelműen kiemelkedő jelentőséggel bír, a vezető kékszőlőfajta (helyenként cencibelnek hívják). Tovább a Borlexikonhoz>>
Garnacha: vagyis grenache, amely sok spanyol rozé alapját adja. Tovább a Borlexikonhoz>>
Monastrell: vagy mourvédre. Nem véletlenül van itt: jól bírja a forróságot és a szárazságot. Tovább a Borlexikonhoz>>
Airén: tudta, hogy ez a világ legnagyobb területen megtalálható fehérszőlője? Nem gondolnánk, hiszen elterjedtsége viszont nem jelentős a világfajtákhoz viszonyítva. Ez a tény jól mutatja Spanyolország, azon belül is a legnagyobb DO, La Mancha méreteit. Tovább a Borlexikon szócikkére>>
A fehérszőlők közül fontos még a cava alapanyagául szolgáló parellada, illetve xarel-lo. A nemzetközi kék és fehér szőlőfajták is egyre elterjedtebbek, különösen északkeleten.
Tovább (a teljesség igénye nélkül) a Borlexikonban:
- Rioja DOCa, nemcsak Spanyolország, hanem az egész világ egyik legjelentősebb borvidéke
- Priorat DOCa, vagy inkább DOQ. Szőlőterülete tizedére csökkent, jelentősége ezzel ellentétben magasra ugrott
- Katalónia tartomány 59 ezer hektáros szőlőterületének felén a cava alapanyagául szolgáló szőlők teremnek
- Ribera del Duero DO, harminc éve még a neve sem létezett, húsz éve viszont már komoly szerepet játszott a minőségi borkészítés spanyolországi felfuttatásában
- Toro DO, szintén Duero-völgy, egy saját, egyedi szőlőklónnal
- Rias Baixas DO, az elmúlt harminc évben háromszorosára nőtt, a jó ár-érték arányú albarino otthona
És persze muszáj megemlítenünk a sherryt is, mint spanyol sajátosságot>>
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!