A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Sarah Jane Evans MW Budapesten

A borvilág fejlődése a pinot gris-től a sherry-ig

2011-05-05 | Szántó Tibor


Sarah Jane Evans MW-t, a Masters of Wine Intézet alelnökét interjúvoltam meg idén márciusban, amikor a VinCE előadásai miatt érkezett Budapestre. Igazi szakterülete a sherry, mindamellett a szakma elismert gasztronómiai újságírója, és nem utolsó sorban csokoládé szakértő is.


Elsőként azt kérdeztem, hogy érezte magát Budapesten?

Csodálatos látogatás volt, Budapest az egyik legnagyszerűbb európai város.

Hogyan került a borszakmába, és hogyan lett Masters of Wine?

A Cambridge-i egyetemen folytatott tanulmányaim után (politikai és társadalomtudományok szakon végeztem) hozzáláttam dolgozni egy könyvkiadóban, akkoriban kezdtem érdeklődni a borok iránt. Azután újságíró lettem, a BBC Good Food magazinnál, Nagy-Britannia legolvasottabb gasztronómiai magazinjánál.

Ezalatt tanulmányokba kezdtem a WSET képzés rendszerében, amelyet nagyon élveztem, hiszen megértettem a terroir fogalmát: milyen hatást gyakorol a talaj, a klíma és az ember a bor stílusára. Miután megszereztem a WSET diplomát, természetes volt, hogy továbbképzem magam a Masters of Wine Intézetben. Abban az időben nem volt ilyen szakterületű újságíró hallgató az iskolában, így nem volt, akitől tájékozódhattam volna, milyen nehéz is lesz.

Ez a néhány év komoly kihívást jelentett. Mindemellett egy nagyszerű társaság jött össze a világ minden tájáról, élmény volt velük tanulni, továbbá nagy rálátást adott arra, hogy mi történik a bor világában. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a MW oktatási struktúrája nem heti rendszerességgel folyik. A rendszer inkább az otthoni munkára, az egyéni kutatásra és a borvidékek látogatására épül.

A vizsgák nagyon nehezek voltak, és sok energiát igényeltek, de ez a munka végül megtérült, amikor 2006-ban MW lettem. Jelenleg az intézet alelnöke vagyok, az elnök Lynne Sherriff MW, Pepi Schuller MW leköszönő elnök friss utóda.

A VinCE-n több mesterkurzuson is tartott előadást: kóstolás-technika és sherry borok kóstolója címén. Mi volt a legfontosabb téma és üzenet ezeken az előadásokon?

A sherry kóstoló abból adódik, hogy szeretem a Jerez-i borokat. Az MW vizsgán a disszertációmat ebből a témából írtam, egyben ez a régió a szakterületem.
Nagyon hálás vagyok a nyitott hallgatóságnak, akik közül néhányan először kóstolták ezt a különleges bortípust. Igazán jól lehet használni a sherryket a gasztronómiában és az éttermekben, ezért úgy gondolom, a magyar szakembereknek is érdekes volt a téma.

A másik előadáson be szerettem volna mutatni két olyan szőlőfajtát, amelyek jelenleg divatosak. Ezeket a borokat fel kell ismernie egy MW-nek vakteszten is. Mi ez alkalommal a pinot gris/grigio (szürkebarát) szőlőfajtát választottuk, hogy miért? Az alacsony árkategóriában a tömegborok tekintetében, és a prémium kategóriában is nagyon népszerűek. A magyar termelőknek is van néhány remek pinot gris-jük, szerettük volna ezeket is megkóstolni.

A másik, jelenleg divatos fajta tekintetében a grenachera/garnachara esett a választás. Nemrég egy konferencián is, ahol a dél-francia régiót népszerűsítették, a fajtán keresztül tették ezt, nem véletlen, rengeteg szó esik róla manapság. Három bort választottunk: Spanyolországból egy skót MW munkáját (Norrel Robertson), ami mellé egy francia és ausztrál tétel került.

A borfogyasztási szokások folyamatosan változnak. Mit gondol, a pinot gris lehet-e a következő divatfajta?

A pinot gris jelenleg nagyon populáris, mert egy fiatalos, friss stílus, tölgy nélkül. Mindemellett nagyon komoly struktúrájú borok is születnek belőle. Új-Zélandon számos termelő pinor gris-t is termel, hogy a sauvignon blanc mellett legyen alternatív választási lehetőség. Ezek a borok egy kicsit érdekesebbek, mint az elzászi borok.

Az egyik szakterülete a sherry. Mi a helyzet a Jerez régióban és a sherry borok piacával?

A sherry fogyasztás az elmúlt 30-40 évben folyamatosan csökken. Pedig ez egy csodálatos és egyedi bor, és rengeteg különböző típusa van. Az elmúlt években a borok minősége javult, új válogatások kerültek piacra, illetve megjelent egy új stílus: az "En Rama", amely a Manzanilla és Fino kategóriából kerül ki, fahordós érlelés és finomszűrés nélkül. Ezek a borok gyors fogyasztásra készültek és ebben az érettségi fokukban is élvezhetőek.

A könnyedebb stílus nagyon közkedvelté teszi a sherryt, jól párosítható spanyol ételekkel, és tapas bárokban is népszerű. Mindemellett nem kérdés, hogy ezt az ízt tanulni kell, de sokan szeretik a stílust, és szívesen fogyasztják ezeket a borokat.

Mit gondol, a tokaji édes borok piacképesek az édes sherry borok mellett a világpiacon?

A tokaji talán a világ leghíresebb édes bora, ugyanúgy, mint a sherry. A tokaji egy csodálatos, egyedi bor nagy történelmi múlttal, néhány kivételes termelővel. Szeretem az alkohol, cukor és savak egyensúlyát és nagyon jellegzetes ízvilágát. Azt hiszem, hogy marketing szempontból a világpiacon nagy előnyt jelent az egyedi palack és megjelenés. A sherry és tokaji sajnos nagyon alulárazott a befektetett munka arányában. Mindemellett a tokaji nagy előnye, hogy letisztult édes ízek jellemzik, ezzel szemben a sherryben megjelenik egy "sós" jelleg is, amelyet szokni kell.

A BBC Good Food magazinnál újságíróként is dolgozik, mi a kedvenc témája?

Több mint egy évtizede társszerkesztője vagyok a Good Food magazinnak, a fő érdeklődési területem az élelmiszer politikán belül az, hogy az adott termék hol és hogyan készül. Egy időben komolyan érdekeltek a kézműves sajtok is, illetve írtam egy könyvet a teákról és kávékról.

Ma szabadúszó szakújságíró vagyok. Többek között szakértőként dolgozom a BBC Good Foodnak és más hasonló témájú gasztro magazinoknak. A Decanter UK-ben és számos bormagazinban szintén publikálok. A fő szakterületem Spanyolország sherry-je, a világ édes és erősített borai a boros újságokban.

Hogy tetszett a magyar konyha?

Nagyon, bárcsak maradhattam volna hosszabb ideig, hogy többet végig tudjak kóstolni.

Mely bor volt a legemlékezetesebb az itt tartózkodása alatt?

Tisztességtelen lenne egy bort kiemelni. Kóstoltam néhány remek pinot noir-t és néhány nagyon elegáns chardonnay-t és sauvignon blanc-t is. Természetesen a tokaji borok is nagyon tetszettek

A cikk folytatódik….

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!