A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tíz éve a magyar bor is jobb volt?

Régen minden jobb volt? Hát persze – válaszolja az emlékezetünk

2016-08-03 | Bánlaki D. Stella


Tíz éve a magyar bor is jobb volt?

Készülnek-e ma olyan jó borok Magyarországon, mint 10-15 évvel ezelőtt? – ezt a kérdést tette fel egy korábbi blogposztjában Jónás Csaba, azaz Alföldi Merlot, a Gault Millau szerzője. A Terroir Club csapata pedig kapott az alkalmon, hogy megkísérelje bebizonyítani: készülnek.


A Terroir Club külvárosi kereskedésében összeült egy szakmai csapat, hogy kiderítse: készülnek-e ma olyan jó borok Magyarországon, mint 10-15 évvel ezelőtt? Talán nem árulok el nagy titok, ha már a cikk elején kijelentem: nem kaptunk egyértelmű választ. (Én már csak azért sem, mert vagyok annyira fiatal, hogy fogalmam sincs, milyen volt a borkínálat 15, vagy akár tíz évvel ezelőtt.) Abban viszont minden kóstolótársam egyetértett, hogy általánosságban véve a hazai borok jobbak lettek az egy, vagy akár több évtizeddel ezelőttiekhez képest. 

 

Azt a vitaindító Jónás Csaba is előre leszögezte: biztosan változott a borokhoz való személyes hozzáállása az elmúlt évtizedben. Az ember ízlése is változik, az emlékezete kopik... Tehát a kérdésre a válasz hasonló keretek között biztosan nem kapható, a kóstolóval talán inkább csak 

felmértük az aktuális kínálatot.

Legalábbis annak egy szegmensét, hiszen a tesztalanyok kizárólag a Terra Hungarica természetes, spontán erjedt borai közül kerültek ki. Kató András, a kereskedés vezetője hét száraz fehér és hét vörös tételt választott ki a legutóbbi öt évjáratból (2011-2015). Ezek közül már nincs mindegyik forgalomban. Vakon kóstoltunk, a leírások és pontok elsősorban az én véleményemet tükrözik, a Vinoport Borbárjában is használatos pontozási elvek szerint. A borokat két órával a kóstolás előtt bontottuk. Vörössel kezdtünk.

Ráspi Kékfrankos 2004

Áttetsző grafitos szél, de még rubintos mag. Illata intenzív, tiszta. A korty azt adja vissza, amit az orrunk is mutat: cseresznye, meggy, ribizli, sok fűszer, intenzíven. Kis meggymagos jelleg, enyhén porózus a tannin, van harapása, kitölti a szájat. Szép savak. Csaba szerint ez a bor egy "kellemes meglepetés". 

7 pont

 

Tíz éve a magyar bor is jobb volt?

Maurer Oszkár Szerémi Mézes Fehér 2013

Halvány arany szín, visszafogott illat és aromák. Kis őszibarack, birs, nektarin, barackmag, kis cseresség. Lassan nyílik, ásványosság, termálosság tárulnak fel. Néhány gramm cukor kerekíti a szép savakat. Közepes test, arányos, a finish rövid, a textúra krémes. Fejlett, szép, 6 pont.

 

Kató András saját bevallása szerint nagyon szereti ezt a bort, összevetve a korábbi évjárataival is. A The Collective sorozatot Isabelle Legeron MW karolta fel, a borok nagyrészt külföldön keltek el. Itthon az Onyx, a Borkonyha, a Mák és a Bock Bisztró vásárolt be belőlük, tudtuk meg Andrástól.

Hollóvár (Takács Lajos) Furmint 2011

Színe citrom, illata az előzőnél valamivel intenzívebb, de még ezt is visszafogottnak mondanám. Érett őszi, virágok, hársas jegyek, ásványosság bontakoznak ki lassan. Egyre fejlettebb, fülledtebb, jön a terroir, a mandula. A kortyban a fehér húsú barack a meghatározó a gyümölcsök közül, az íz intenzív, bizserget. A bor teste a közepes fölött, krémes a korty. Érett, de még friss tétel, még hosszú élet vár rá. Megmutatja Somlót. 

7 pont

Meinklang Juhfark 2012

Színe halvány arany, illata közepesen intenzív: méhviasz, propolisz, hárs, rózsavíz, ásványosság. Fejlett, kenyérhéjas jelleg is megjelenik. A kortyban ismét Somló fedezhető fel. Kóstolva barack, sárgadinnye, mandula, sós ásványosság, pörkölt magvak és füst. Szép savak, szinte vibrálnak, az alkohol picit többnek tűnik a kelleténél. Szép.

6 pont

Meinklang Hárslevelű 2011

Arany szín, intenzív illat: megint a propolisz, a méhviasz, a hárs, a pörkölt jegyek... Visszafogott aromatikája fejlettséget mutat (kenyér). Sárga virágok pora, alma és barack a kortyban és méz, de érzetre száraz. Kitölti a szájat, szép a szerkezete, krémes. A közepesnél több sav. A lecsengés sós-ásványos-grapefruitos érzete hosszan ottmarad a szájban. Közepesnél nagyobb a test, lendületes. Pici CO2.

7 pont

 

Királyudvar Furmint Sec 2013

Színe halvány arany. Illata fejlett, fülledt, oxidált jegyeket mutat, benne birsalma, birsalma sajt, nyári alma. A kortyban vibrál a sok almás-citrusos sav, fanyar, ezt 7-8 gramm maradék cukor próbálja ellensúlyozni. A pince a stílusból azonnal felismerhető. Nézzük meg pár év múlva...

6 pont

Királyudvar Sec 2011

Színe halvány arany, illata fejlett, benne virágok, nyári alma, oxidált jegyek, kevés mandula. A szőlőfajta és a pince is felismerhető a kortyban. Szintén jelentős a savtartalom, de már jóval kifinomultabb, mint az előzőé. A maradékcukor itt is jelen van. Viaszos textúra, propolisz, mandula, ásványosság, alma. A korty hosszú.

7 pont

Bott Teleki 2015

Színe halvány citrom. Friss, fiatalos illat, benne sok gyümölcs és virág, gyógynövények. A korty citrusos, zölddiós, keserű mandulás, ásványos, finoman sós, szintén gyógynövényes. Kitölti a szájat, hosszú is, érett is, lendületes is. A szerkezete egyensúlyban, tudatosan elkészített, egyenes vonalú tétel. Egy ügyes borász, aki tudja, mit akar – ezt sugallja. A kóstoló legjobb fehér tétele, kár, hogy már el is fogyott – nagyrészt a Borkonyha és az Onyx vásárolta fel, bár eleve csak 360 palackkal készült.

8 pont

 

Tíz éve a magyar bor is jobb volt?

Maurer Nagy Krisztus dűlő Kadarka 2013

Színe halvány rubin, a pohárban pici üledék. Illata közepes intenzitású, benne sok meggy, meggymag, szilva, szegfűszeg. A kortyban inkább túlérett málna, eper, már fáradtságot mutat, de még gazdagon gyümölcsös, könnyed. Az egyensúly viszonylag jó, a sav valamivel több, mint a tannin. A szőlőfajta felismerhető.

6 pont

Wassmann Kékfrankos 2013

Színe közepesnél intenzívebb rubin. Illata friss érett meggy, szegfűszeg, némi alkoholos pszeudo-édesség megjelenik illatban és ízben is. A korty ezzel együtt telt, viszik az érett meggy és a keserű csokoládé és marcipán ízjegyei, a gyógynövények. Egészen hosszan kitart, beleértve a szép gyümölcsösséget és fűszerességet, a végén szép, kakaós tannin zár. Elegáns, van teste, de könnyű inni. A kóstolón osztatlan sikert arat.

7,5 pont

Ráspi Kékfrankos Gneisz 2012

Színe közepes rubin, kevésbé intenzív, mint az előző. Illata és íze is meggy, konyakos meggy, holland kakaó. Az egyensúly picit a tannin felé húz, megjelenik a cser, van harapása, de azért savakból sincs hiány. Friss érzetű, ízgazdag. A fajta és a borász stílusa is felismerhető. 

7 pont

Csobánci Bormanufaktúra Pinot Grande Várkút dűlő 2012

Színe halvány rubin, illata érett piros bogyós. Lendületes, de azért már érett, mérsékelt a gyümölcsösség (fáradt eper, ribizli lekvár, érett meggy), a szegfűszeg és a kakaópor jelleg dominál. Kis csoki, menta és medvecukor is. Nagyon szép a hordó, szép a tannin, a szőlőfajta kidomborodik. A teste telt, kitölti a szájat, intenzív. A legjobb magyar pinot? – hangzik a kérdés. Kiváló bor, abban megegyezünk.

8 pont

Karner Gábor Vitézek Földje Kékfrankos 2012

Színe mélybíbor, a pohár falán megjelennek a haranglábak. Illata visszafogott, benne meggy, fekete cseresznye, asztalt szilva, picit az alkohol kilóg illatban. A korty harmonikus, fanyarkás, étcsokoládés, érett meggyes, elegáns hordófűszerekkel. A textúra bársonyos, krémes, a test nagy, sűrű. Hosszú, szép savak, simulékony, vastag tanninok.

7,5 pont

Wassmann Cabernet Franc 2013

Színe közepes intenzitású rubin. Illata közepesen intenzív, vajas-joghurtos, gazdadgon érett erdei gyümölcsös, friss. A kortytól szintén ezt kapjuk: lédús piros és fekete gyümölcsök, kevés csokival, hosszan, intenzíven. Pici harapása ennek is van, kemény, szikár, a tannin vastag. Ismét egy tudatosan, jól elkészített bor, tiszta. Még fiatal, pedig már el is fogyott...

8 pontMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!