A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Teljesült Garamvári Vencel álma

Domus Propria, Domus Optima

2016-07-21 | Ferenczi Csilla


Teljesült Garamvári Vencel álma

Teljesült Garamvári Vencel álma. A 26 éves balatonlellei Garamvári Szőlőbirtok teljes területét végre minden oldalról saját szőlő veszi körül, ráadásul a bor- és pezsgőspalackok megjelenése is megújult. Egyértelmű: a Garamvári borok a hazai piacon intenzívebb jelenlétet követelnek maguknak, és mostantól hangsúlyozzák a saját termelésbe vetett hitet is, amely a magas minőség alapja.


Idén a kora tavaszi fagyok ellenére a 80 hektárból mindössze 3,5 hektár szőlő károsodott a Garamvári Szőlőbirtokon, tavaly pedig olyan bőtermő évet zárhattak, amilyet merlot szempontjából – a vesszőéréstől a metszésig – régen tapasztaltak.

 

De nem csak ezért mondhatjuk, hogy teljesült Garamvári Vencel álma. A 26 éves balatonlellei Garamvári Szőlőbirtok teljes területét végre, idén először minden oldalról saját szőlő veszi körül: 16 hektárnyi kadarka, királyleányka, irsai olivér és merlot. Folyamatosan telepítenek új szőlőt a birtokon, a 80 hektáros területből tavaly 4, idén pedig 2,5 hektár újult meg, jövőre további 3,5-et terveznek frissíteni a legjobb klónokkal. 

 

"Rendszerint augusztus elején dől el, hogy mi lesz a szőlőkből, csendes bor vagy pezsgő" – mondta Bari István, a birtok növényorvosa, amikor a balatoni Kerülőutak közben körbevezetett minket. István végigkísért minket az újjászülető birtokon, rámutatva a fiatal és életteli chardonnay és pinot noir szőlőtőkékre. Természetesen, ahogy Champagne-ban is, úgy a Balatonlellén is ezekből a fajtákból válhat majd igazán magas színvonalú buborékos ital.

 

Teljesült Garamvári Vencel álma

 

Persze, hogy megkérdeztük: mitől függ, hogy augusztusban a pezsgő vagy borkészítés mellett teszik le a voksukat?

 

Pezsgő alapbort készíteni nagyon nehéz. Ha a szőlő savtartalma elég magas (6-7 gramm) és a cukortartalma sem több 18 foknál, akkor alkalmas erre a feladatra" tudtuk meg Istvántól. Ilyen esetben augusztusi permetezés már szóba sem jöhet, és az irsai után egyből a pezsgőnek szánt chardonnay-t is leszüretelik. "A blanc de noir-hoz például hét napon át szüretelünk, aprólékosan, kézzel" mondta a szőlész. 

 

Csakis a legjobb dűlők  mint a Kokashegy, Sínai-tető, vagy Bothné dűlő  legjobb termései kerülnek a pezsgőspalackokba, majd a budafoki pezsgőpincébe. A chardonnay összesen 8 hektáron terem náluk, további 3 hektárról jön a pinot noir és egy kevés pinot blanc is. Chardonnay-ból a pezsgőn kívül készül náluk friss, reduktív bor, testesebb, hordóban érlelt tétel és késői szüretelésű bor is.

 

 

 

Teljesült Garamvári Vencel álma

 

A pincészet idén nem csak a szőlőtelepítésekkel dolgozott sokat, hanem a palackokat is új címkékbe, arculatba öltöztette. A Garamvári pezsgő tavaly óta a korábbinál is elegánsabb, a Kócsagos borcsalád tagjai is letisztult, diszkrét bájjal hirdetik a balatoni csendes borok minőségét. Próbálunk alkalmazkodni az állandóan változó piaci elvárásokhoz az új címkékkel, új dizájnnal" – mondta a növényorvos. A szőlőbirtokról egyébként a palackok több mint fele külföldre megy, tudtuk meg, amikor észrevettük, hogy a megújult Kócsagos Merlot-n angol nyelvű a felirat. Főként az USA-ba és Kanadába szállítanak, és nemcsak merlot-t, de kadarkát is. Utóbbi már két hektáron terem kifejezetten a tengerentúli piac számára.

"Koncepció nélkül van ez a Dél-Balaton..."

Mielőtt nekiálltunk megkóstolni néhány borukat, megkérdeztük, milyen szőlőkre és borstílusra érdemes fókuszálni manapság hiszen a piachoz nem csak arculatban érdemes idomulni. A Balatonboglári borvidéken korábban sokan az illatos fajtákat, főleg a fehéreket akarták megmutatni a közönségnek, István szerint viszonta déli parton inkább a világfajtákra érdemes koncentrálni, főleg a merlot-ra vagy a cabernet franc-ra. 

(Ezzel egyébként a déli part más borászai is egyetértenek.)

 

Teljesült Garamvári Vencel álma

 

István vezénylésével végigkóstolhattuk a megjelenésében megújult Garamvári borcsalád néhány tételét. 

 

Balatonlellei Irsai Olivér 2015 

A tavalyi évben szépen beérett, az íz ezért jól hozza a muskotályos illatot. Visszafogott savainak köszönhetően finoman lágy bor, ennek ellenére fogyasztása üdítő, frissítő.

 

Lellei Pinot Gris 2015 (Bothné dűlő)

Hordós tétel keveredik a reduktívval, a hordós íz csak enyhén érződik. A Bothné dűlő szép, hosszú bora a zöldfűszeres, lédús almás, mandulás jegyeit is mutatta.

 

Balatonlellei Sauvignon Blanc 2015

Klasszikusan csalános, zöldalmás aromák jönnek a 70%-ban kora szeptemberi szüretelésű és 30%-ban érettebb szőlő boraiból. Feszes kortyok, közepesen hosszú lecsengéssel. a 70%-ban kora szeptemberi szüretelésű és 30%-ban érettebb szőlő boraiból. 

 

Domus Propria, Domus Optima – olvashattuk a balatonlellei Chardonnay címkéjén, ami nagyjából ezt jelenti: Saját ház a legjobb ház. Ez jól összecsengett látogatásunk tanulságával, vagyis hogy a Garamvári borok mostantól hangsúlyozzák a saját termelésbe vetett hitet is, amely a magas minőség alapja.

 

Lellei Chardonnay 2015

A chardonnay modern arca, teljesen reduktív bor. Egy friss, trópusi gyümölcsbomba, ami üde és egészen telt egyszerre, klasszikusan nyári bor.

 

Balatonlellei Chardonnay 2015

Prémium tételük a 2 hektáros Tóthegy-dűlőről. Késői, reduktív és sima hordós chardonnay keveredik benne, élénk, gömbölyű kortyok, és egyensúly jellemzi.

 

Teljesült Garamvári Vencel álma

 

Lellei Pinot Noir 2015

Sok cseresznye, finom savak és könnyed test. A vártnál visszafogottabb, de kerek, egész és elegáns bor.

 

Balatonlellei Syrah 2012 

"Sok szőlőt hoz, és könnyű vele dolgozni. Csak nagy esőnél könnyen elrohad" – mondta István. A jó évjáratnak hála fűszeres, telt, bársonyos, a megszokottnál könnyedebb bor, gyönyörű bíbor színnel.

 

Esti-Kék 2009 (cabernet sauvignon és merlot) – csúcsboruk

Cabernet sauvignon-tól zöldpaprika, merlot-tól melegség, és még több meggy, cseresznye a kortyban. Kis vanília is a hordótól, fűszeres illat, nem túl magas alkohol. Színe erőteljes rubinba fordult, hosszan érlelhető tétel. Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!