Teljesült Garamvári Vencel álma
Domus Propria, Domus Optima
2016-07-21 | Ferenczi Csilla
Teljesült Garamvári Vencel álma. A 26 éves balatonlellei Garamvári Szőlőbirtok teljes területét végre minden oldalról saját szőlő veszi körül, ráadásul a bor- és pezsgőspalackok megjelenése is megújult. Egyértelmű: a Garamvári borok a hazai piacon intenzívebb jelenlétet követelnek maguknak, és mostantól hangsúlyozzák a saját termelésbe vetett hitet is, amely a magas minőség alapja.
Idén a kora tavaszi fagyok ellenére a 80 hektárból mindössze 3,5 hektár szőlő károsodott a Garamvári Szőlőbirtokon, tavaly pedig olyan bőtermő évet zárhattak, amilyet merlot szempontjából – a vesszőéréstől a metszésig – régen tapasztaltak.
De nem csak ezért mondhatjuk, hogy teljesült Garamvári Vencel álma. A 26 éves balatonlellei Garamvári Szőlőbirtok teljes területét végre, idén először minden oldalról saját szőlő veszi körül: 16 hektárnyi kadarka, királyleányka, irsai olivér és merlot. Folyamatosan telepítenek új szőlőt a birtokon, a 80 hektáros területből tavaly 4, idén pedig 2,5 hektár újult meg, jövőre további 3,5-et terveznek frissíteni a legjobb klónokkal.
"Rendszerint augusztus elején dől el, hogy mi lesz a szőlőkből, csendes bor vagy pezsgő" – mondta Bari István, a birtok növényorvosa, amikor a balatoni Kerülőutak közben körbevezetett minket. István végigkísért minket az újjászülető birtokon, rámutatva a fiatal és életteli chardonnay és pinot noir szőlőtőkékre. Természetesen, ahogy Champagne-ban is, úgy a Balatonlellén is ezekből a fajtákból válhat majd igazán magas színvonalú buborékos ital.
Persze, hogy megkérdeztük: mitől függ, hogy augusztusban a pezsgő vagy borkészítés mellett teszik le a voksukat?
Pezsgő alapbort készíteni nagyon nehéz. Ha a szőlő savtartalma elég magas (6-7 gramm) és a cukortartalma sem több 18 foknál, akkor alkalmas erre a feladatra" – tudtuk meg Istvántól. Ilyen esetben augusztusi permetezés már szóba sem jöhet, és az irsai után egyből a pezsgőnek szánt chardonnay-t is leszüretelik. "A blanc de noir-hoz például hét napon át szüretelünk, aprólékosan, kézzel" – mondta a szőlész.
Csakis a legjobb dűlők – mint a Kokashegy, Sínai-tető, vagy Bothné dűlő – legjobb termései kerülnek a pezsgőspalackokba, majd a budafoki pezsgőpincébe. A chardonnay összesen 8 hektáron terem náluk, további 3 hektárról jön a pinot noir és egy kevés pinot blanc is. Chardonnay-ból a pezsgőn kívül készül náluk friss, reduktív bor, testesebb, hordóban érlelt tétel és késői szüretelésű bor is.
A pincészet idén nem csak a szőlőtelepítésekkel dolgozott sokat, hanem a palackokat is új címkékbe, arculatba öltöztette. A Garamvári pezsgő tavaly óta a korábbinál is elegánsabb, a Kócsagos borcsalád tagjai is letisztult, diszkrét bájjal hirdetik a balatoni csendes borok minőségét. Próbálunk alkalmazkodni az állandóan változó piaci elvárásokhoz az új címkékkel, új dizájnnal" – mondta a növényorvos. A szőlőbirtokról egyébként a palackok több mint fele külföldre megy, tudtuk meg, amikor észrevettük, hogy a megújult Kócsagos Merlot-n angol nyelvű a felirat. Főként az USA-ba és Kanadába szállítanak, és nemcsak merlot-t, de kadarkát is. Utóbbi már két hektáron terem kifejezetten a tengerentúli piac számára.
"Koncepció nélkül van ez a Dél-Balaton..."
Mielőtt nekiálltunk megkóstolni néhány borukat, megkérdeztük, milyen szőlőkre és borstílusra érdemes fókuszálni manapság – hiszen a piachoz nem csak arculatban érdemes idomulni. A Balatonboglári borvidéken korábban sokan az illatos fajtákat, főleg a fehéreket akarták megmutatni a közönségnek, István szerint viszonta déli parton inkább a világfajtákra érdemes koncentrálni, főleg a merlot-ra vagy a cabernet franc-ra.
(Ezzel egyébként a déli part más borászai is egyetértenek.)
István vezénylésével végigkóstolhattuk a megjelenésében megújult Garamvári borcsalád néhány tételét.
Balatonlellei Irsai Olivér 2015
A tavalyi évben szépen beérett, az íz ezért jól hozza a muskotályos illatot. Visszafogott savainak köszönhetően finoman lágy bor, ennek ellenére fogyasztása üdítő, frissítő.
Lellei Pinot Gris 2015 (Bothné dűlő)
Hordós tétel keveredik a reduktívval, a hordós íz csak enyhén érződik. A Bothné dűlő szép, hosszú bora a zöldfűszeres, lédús almás, mandulás jegyeit is mutatta.
Balatonlellei Sauvignon Blanc 2015
Klasszikusan csalános, zöldalmás aromák jönnek a 70%-ban kora szeptemberi szüretelésű és 30%-ban érettebb szőlő boraiból. Feszes kortyok, közepesen hosszú lecsengéssel. a 70%-ban kora szeptemberi szüretelésű és 30%-ban érettebb szőlő boraiból.
Domus Propria, Domus Optima – olvashattuk a balatonlellei Chardonnay címkéjén, ami nagyjából ezt jelenti: Saját ház a legjobb ház. Ez jól összecsengett látogatásunk tanulságával, vagyis hogy a Garamvári borok mostantól hangsúlyozzák a saját termelésbe vetett hitet is, amely a magas minőség alapja.
Lellei Chardonnay 2015
A chardonnay modern arca, teljesen reduktív bor. Egy friss, trópusi gyümölcsbomba, ami üde és egészen telt egyszerre, klasszikusan nyári bor.
Balatonlellei Chardonnay 2015
Prémium tételük a 2 hektáros Tóthegy-dűlőről. Késői, reduktív és sima hordós chardonnay keveredik benne, élénk, gömbölyű kortyok, és egyensúly jellemzi.
Lellei Pinot Noir 2015
Sok cseresznye, finom savak és könnyed test. A vártnál visszafogottabb, de kerek, egész és elegáns bor.
Balatonlellei Syrah 2012
"Sok szőlőt hoz, és könnyű vele dolgozni. Csak nagy esőnél könnyen elrohad" – mondta István. A jó évjáratnak hála fűszeres, telt, bársonyos, a megszokottnál könnyedebb bor, gyönyörű bíbor színnel.
Esti-Kék 2009 (cabernet sauvignon és merlot) – csúcsboruk
Cabernet sauvignon-tól zöldpaprika, merlot-tól melegség, és még több meggy, cseresznye a kortyban. Kis vanília is a hordótól, fűszeres illat, nem túl magas alkohol. Színe erőteljes rubinba fordult, hosszan érlelhető tétel.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek

Új vámok fenyegetik az európai borászokat?

Generációs kérdésekkel, vulkanikus és bioborokkal érkezik a 13. Borkonferencia

Ausztria mércét állít a környezettudatos szőlőtermesztésben

Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!