A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A bioság fénykorát éljük

Junibor Organikus Bormustra

2016-03-24 | Bánlaki D. Stella, Nemes Mercédesz


A bioság fénykorát éljük

"Csomóan vagyunk, akik nem használunk vegyszereket, de a biogazdálkodás nem csak ebből áll – és ezt nagyon sok borszerető még nem is tudja" – mondja Hernyák Tomi, a Junibor Egyesület elnöke. Ezért rukkol elő idén is egy újdonsággal.


A juniborászok március 30-án tartják a DiVino & Junibor Organic Special – Organikus bormustrát. Nyolc borász és 16 tétel mesél majd organikusan művelt szőlőből készült borokról, organikus gazdálkodásról. Kóstoljunk és beszélgessünk személyesen Hernyák Tomival, Kis Tamással, Pfneiszl Katrinnal, Demeter Endrével, Wille Baumkauff Stefánnal, Franz Weningerrel, Gere Andreával vagy Árvay Szabolccsal! 

 

A Földünket nem tudjuk kicserélni, és az nem működik, hogy mindig csak elveszünk tőle. Valamit vissza is kell adnunk neki, gondolva a következő generációkra" – mondja a közismerten bio Tokaj Pendits borásza, Wille-Baumkauff Stefan. Ő egyébként annyira környezetbarát, hogy még a szántást is két lovával végzi (részben persze azért, mert a teraszos részeken a traktor nem olyan hatékony, mint a paripák). A DiVino Gozsdu kóstolójára a lovakat nem, de a 2013-as Secco-t és a 2012-es Krakó Furmintot magával hozza, továbbá fotókat és könyveket, sőt, kőzeteket is mutat az érdeklődőknek. "Nem azért, mert bányászattal is foglalkozom – bár ezt is kérdezték már –, hanem hogy szemléletesen mesélhessek a biogazdálkodásról."

 

A bioság fénykorát éljük

 

De lesznek olyanok is, akikről talán nem is gondolta a közönség, hogy biók: a Gere címkén egyelőre nincs bio megjelölés, de nem kizárt, hogy a jövőben lesz. Gere Andi szerint a bioság fénykorát éljük, a társadalom egy adott rétege módszeresen keresi a bio termékeket. Azonban a borokkal más a helyzet. Kezdetben sok nem túl jó minőségű biobor került forgalomba, ezért szerinte a társadalom már fenntartással kezeli az ilyen termékeket. A borászok elsősorban nem a marketing miatt tartják fontosnak a bio művelést, hanem a szőlőterület megvédése céljából. 

 

Fekete Járdovány már önmagában is kuriózumnak számít, ráadásul a 2014-es tételt bio kiadásban most először kóstolhatjuk Gere Andi jóvoltából.

 

 

"Szuper, szerencsés, száraz" – így jellemzi Endre a 2015-ös évet. A kiváló időjárás miatt nagyszerű száraz borok születtek; a palackozás még mindig folyik, de remélhetőleg kóstolhatjuk már az új Délceget a bormustrán. A nagybetűs Élvezetet is Demeter Endre hozza el nekünk az organikus bormustrára: ez egy késői szüretelésű furmint és hárslevelű házasítás, kifejezetten a fiatalok számára készített koncepció.

 

Arról, hogy valóban van-e érzékelhető különbség az organikus és nem organikus borok között a Somlói Vándor Pince borászát, Kis Tomit kérdeztük. Szerinte a különbség tagadhatatlan:

Többrétegűek, egyensúlyosak, és sokkal egyedibbek a vegyszermentes borok." Tőle egy 2015-ös Olaszrizlinget és Hárslevelűt kóstolhatunk majd. Tomi tökéletesen megragadta az organikus vonalat képviselő juniborászok hitvallását: "A mi generációnk sokkal inkább látja ennek a fontosságát. A mi feladatunk az, hogy ezt tökéletesre fejlesszük szőlőben és borban, meg kell mutatnunk, hogy mennyivel tud többet egy organikus bor."

2016 lehet a tökéletes évjárat

A jövő is reményeket tartogat a Juniborászok szerint: "2016 lehet a tökéletes évjárat." A téli csapadék segített a tavalyi szárazság enyhítésére. A lelkesedés töretlen, az időjárás nagyszerű, így a jövő évet is kellő izgalommal várhatjuk. De erről bővebben március 30-án, személyesen faggatózunk.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!