A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A boros oktatás jövője az interneten van

Szükségből erényt: ötletes online kezdeményezések

2020-04-03 | Geri Ádám


A boros oktatás jövője az interneten van

A koronavírus nyomán elrendelt karantén miatt gombamód szaporodnak az online boros szolgáltatások. A mostani kezdeményezések többsége a járvány után is jelentős szerepet fog játszani, alapvetően megváltoztatva az ágazat működését.


„A koronavírus egy impulzus, amire már szüksége volt az ágazatnak, hogy felrázza és átlökje a fejlődése egy olyan új szakaszába, ahol hasznot tud húzni a pillanat illékonyságából és a kereslet ingadozásából. A boripar 100 éve stagnál, ugyanabba a többlépcsős elosztási rendszerbe van belecsontosodva. Mi most egy olyan modellt akarunk megalkotni, amivel sokkal közelebb kerülünk a fogyasztóhoz, kihasználva a különböző platformokat és a tényt, hogy az emberek úgy vágynak utazásra, hogy közben nem hagyják el otthonukat. Ezeket a változtatásokat a koronavírus utáni világban is értékelni fogják” – vázolt fel egy lehetséges jövőképet a minap Michael Baum a burgundiai Chateau Pommard tulajdonosa. Szavaira azért érdemes odafigyelni, mert Baum „főállásban” a Szilikon-völgy egyik sikeres vállalkozója, többek között a másfél milliárd dolláros éves forgalmat bonyolító Splunk big data szoftvertechnológiát fejlesztő cég alapítója és igazgatója.

 

 

Az átrendeződés tulajdonképpen már elkezdődött, a karanténnak egyenes következménye lett, hogy világszerte felfutott az online borboltok forgalma. Első pillantásra nehezebbnek tűnik a boros (és egyéb italokat magába foglaló) oktatás internetre költözése, ám a kialakult helyzet hatására már az elmúlt pár hétben számos előre mutató ötlet született.

 

Március 24-én jelentette be a világ legkiterjedtebb boros oktatási hálózatával rendelkező Wine and Spirit Educational Trust (WSET), hogy a Pernord Ricard italgyártó támogatásával négyhetes ingyenes online kurzust indít 2000 Nagy-Britanniában élő bártender részére. A Pernod Ricard vállalta, hogy a részt vevőknek kiszállítja azt a 8 italból álló csomagját, aminek segítségével elsajátíthatják a koktélkeverési ismereteket.

 

Tanuljon a borról a Borkollégium WSET által akkreditált tanfolyamain!

 

Számos hasonló elven működő egyedi kezdeményezés is megjelent: Magyarországon is van olyan borászat, amelyik heti rendszerességgel online kóstolókat tart (legutóbb például a Hilltop indított egyet) sokuk ehhez speciálisan erre az alkalomra összeállított borválogatásokat kínál webshopjában. „Ezekkel a módszerekkel a kicsik is megtalálják a számításukat, ez ugyanis egy olyan intim, személyes kapcsolatot hoz létre eladó és vevő között, amire a nagyobb boltok nem lennének képesek” – nyilatkozta Emilie Steckenborn, a China Easter Airlines tanácsadója a kínai viszonylatban kicsinek számító Cheers Wines online borbolt akciójára utalva. Ők a tőlük vásárló minden egyes ügyféllel készek kapcsolatba lépni, hogy információt nyújtsanak a megrendelt tételekről.

 

Sok helyen maguk a munkáltatók generálják a keresletet,

akik a legváltozatosabb módokon kívánják az alkalmazottaik bezártságban töltött napjait elviselhetőbbé tenni (és ily módon persze a home office hatékonyságát fokozni). A CNBC egy cikkében a munkaidőn kívül nyújtott szolgáltatások változatos sorát szedte össze. Az online fitneszedzés és pszichológus mellett népszerűek a munkáltató által szervezett közös borkóstolások is. A cég gondoskodik a borokról és a kóstolást vezető szakértőről, sőt olyan is akad, ahol komplett bor-étel párosításokat szállítanak ki.

 

Vannak olyan boros programok, amikhez még a házi borkészlet kiigazítása sem szükséges. Shakera Jones amerikai blogger/influenszer 18 nemes szőlőfajta címen indította el vasárnaponként jelentkező előadássorozatát, amiben minden héten egy szőlőfajtát mutat be – írja az ilyen és ehhez hasonló kurzusokból tekintélyes listát összeszedő Huffpost. A műsor ajánlása szerint „nem feltétlenül kell hozzá bor, bár nem árt, ha van otthon egy palackkal az adott fajtából”. A szintén amerikai #Winewednesday Happy Hour kezdeményezés keretében minden héten másik borász mutatkozik be a követőknek, Burgundia pedig magához a borvidékhez szeretne kedvet csinálni a karantén utáni időkre gondolva ingyenessé tett videós „tanfolyamával”.

 

A kényszer, illetve az arra adott, az előbbiekben felsorolt ad hoc válaszok még jobban ráirányítják a figyelmet a digitalizáció egyébként már régebben elkezdődött folyamatára. A már említett WSET-nél pár kivételtől eltekintve gyakorlatilag az összes képzés elvégezhető a virtuális tanteremben (online classroom). Aki ezt választja, a tananyagtól kezdve a teszteken át az e-mailen elérhető oktatóig mindent megkap elektronikusan, az „osztály” számára létrehozott közös fórumon további a tudásmegosztás zajlik. Igény esetén még a kóstolás is megoldható otthonról (van egy lista a beszerzendő tételekről, a beküldött jegyzeteket a tanár „kijavítja”), bár fizikai kóstolásra is biztosít alkalmakat az iskola (és akkor nem kell megvenni egy egész üveggel). A rendszer nagy előnye, hogy flexibilis, bizonyos keretek között a hallgató maga határozza meg a tanulási tempóját. A WSET-nél létezik egyfajta hibrid változat is (ilyen például a diplomakurzus), ahol vannak ugyan tanórák, de a vizsgára közvetlen felkészülést már a távolból segítik többek között heti esszétémák kijelölésével, illetve a beadott írásművek kiértékelésével.

 

Tudjon meg többet WSET képzési rendszeréről, vizsgarendszeréről!

 

Apropó vizsgák. A WSET e tekintetben még konzervatív nézeteket vall, éppen a napokban halasztották el a járvány miatt az eredetileg májusban esedékes hagyományos vizsgákat októberre. A szakma legrangosabbjaként számon tartott Master of Wine cím esetében a kóstolással egybekötött beugró „felmérő” egy ötletes megoldásnak köszönhetően már otthonról zajlik. Hasonló a helyzet a Wine Scholar Guildnél. Ha az ember úgy érzi, készen áll, jelentkezik a megmérettetésre. Ekkor kijelölnek számára egy felügyelőt, aki megad egy fix időpontot a vizsgára. A vizsga napján a hallgató meg kell ossza a képernyőjét a felügyelővel (hogy végig ellenőrizhessék, nem guglizik-e), valamint a webkameráját a helyiségben körbehordva meg kell mutatnia, hogy senki más tartózkodik körülötte. Ezután kezdődhet csak a teszt kitöltése.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!