„A következő generációnak is marad feladata, csak a borvidék is megmaradjon hozzá”
Demeter Zoltán betekintést engedett a pincéjébe és a gondolataiba
2020-09-30 | VinoportA BorÉRT egyesület munkatársai a tokaji borásznál jártak, az általuk készített anyagból válogattuk ki a legérdekesebb gondolatokat.
Demeter Zoltánhoz nem kikapcsolódni megy a borszerető, hanem feltöltődni. Hozzá nem lehet egy pohár borra betérni. Nem is volt könnyű dolgunk Zolival időpontot egyeztetni: egy családi vállalkozásban ilyenkor a szüret mindent visz – kezdődik a BorÉRT Egyesület beszámolója a Demeter Zoltánnál tett látogatás kapcsán (a teljes cikk itt olvasható el). Szerencsére a találkozás végül összejött és a tokaji borász a tőle megszokott barátsággal és nyitottsággal fogadta a vendégeit. Ennek eredménye az az izgalmas beszélgetés, amiből az alábbiakban a legérdekesebb részeket gyűjtöttük össze:
- Zoli a pezsgőt is komolyan veszi. Nem is csoda, hogy jelenleg az ő pezsgője a legdrágább magyar pezsgő.
- A Tokaji borvidéken a pezsgőnek is megtalálhatók a gyökerei. Egy 1829-es leírás szerint a pezsgőkészítés első lépéseit a borvidék már akkor megtette. Felmérték a termőhelyi lehetőségeket, a pezsgő alapbornak való fajtákat. A Tokaji borvidék alkalmas a legmagasabb minőségű pezsgők elkészítésére.
- Zoli számára a borkészítés nem az eredmény, hanem az eszköz, amelyen keresztül megtalálhatja saját önkifejezését, amelyben integrálhatja a múltat, a jelent és a jövőt. Ha szőlőtermesztés, vagy borkészítés, akkor nem lehet megalkudni. A legjobbat kell megkeresni és elkészíteni. Ehhez vissza kell térni a több száz éves tokaji klasszifikációs rendszerhez, a borvidék minden szereplőjének fel kell vállalnia és képviselnie.
- Zoli szenvedéllyel mondta el, hogy szerinte Tokaj a világ egyik legfontosabb borvidéke, Magyarország egyetlen értelmezhető márkája határainkon túl.
- Jelen pillanatban az irány nem jó és biztos, hogy megfontolt és eltökélt állami beavatkozás nélkül nem is lehet olyan irányba mozgatni, ami belátható időn belül megélhető eredményt tudna létrehozni a borvidéken.
- Napjainkban 60-80 Ft egy kiló szőlő ára, bruttó 300 forintért palackozott Tokaji eredet-megjelölésű bort lehet vásárolni kiskereskedelmi egységekben és 750 hektár Furmint szőlőt szedtek le a gazdák a földre ez év júliusában.
- „Régiónkban és talán az egész országban is, oly mértékű a vállalkozói türelmetlenség és a feszültség, hogy a folyamatos szabályváltoztatások és az adminisztratív vontatottság nem adják meg az alapját ennek a kiszámítható nyugalomnak. Az is tény, hogy még mindig erőlködve vetkőzzük le a velünk hozott és velünk élő automatizmusokat, azokat a kommunizmusból hozott termelési, kereskedelmi és marketing mozdulatokat, melyek még mindig nehezítik a helyzetbekerülést.”
- „A következő generációnak is marad feladata, csak a borvidék is megmaradjon hozzá”
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Mi történik ősszel egy biodinamikus szőlőben?
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!