A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ausztria másik arca

Élet a zöld veltelinin túl

2021-05-24 | Vinoholic


Ausztria másik arca

Ausztria borai hallatán a legtöbb embernek a Grüner Veltliner (zöld veltelini), Blaufränkisch (kékfrankos), esetleg a Zweigelt vagy Sankt Laurent (szentlőrinci) jut eszébe. Rejtőzik azonban néhány egyéb, ritkán emlegetett érdekesség is az osztrák pincékben, melyeket mindenképpen érdemes megkóstolni.


Címlapfotó: www.cntraveler.com

 

NEUBURGER

 

Ha a Grüner Veltliner az osztrákok sauvignon blanc-ja, akkor a Neuburger a chardonnay-juk, legalábbis az ízvilágot illetően. A Neuburger meglehetősen testes, kevésbé savas borokat ad visszafogott virágos-fűszeres-körtés ízvilággal, ami idővel mogyorós tónusokat vehet fel. Nagyon jó tükre a termőhelynek, kifejezetten izgalmasak az aromái a száraz meszes, illetve a kevésbé termékeny talajokon. Rövidebb idejű hordós illetve palackos érlelésre kiválóan alkalmas. Szépsége ellenére a szőlészek rémálma, mivel nem fagytűrő, nagyon érzékeny a lisztharmatra, a peronoszpórára és a szürkerothadásra. Neuburgerrel leginkább csak Thermenregion és Burgenland területein találkozhatunk, a teljes osztrák termőterületek mindössze 1,5%-án termesztett szőlőfajta.

 

MARKUS ALTENBURGER, NEUBURGER 2017

Tipikus narancsbor, héjon erjesztve, betontojásokban érlelve szűrés és derítés nélkül. Kiegyensúlyozott bor intenzív szőlőmust, kerti virág és narancshéj aromákkal. A Neuburger természetes oldala Joisból. (85 pont, 2021 április)

 

FRANZ PASLER, NEUBURGER 2016

Nagy örömömre szolgált, hogy ezt a tételt egyenesen a hordóból kóstolhattam szűrés és palackozás előtti kénezés nélkül. Körte és ananász illat jellemzi egy kis tölggyel fűszerezve. Ahogy a hőmérséklet emelkedik, a bor veszít erejéből egy rövid időre, de aztán feléled, majd citrusba mártott, vajjal leöntött körte formájában tér vissza. Vibráló ízek jól definiált savas köntösben, ami nagyon jól integrálja a zöld körte, citrus és keserűmandula ízeket. Akár olaszrizling és zöld veltelini házassága is lehetne. Megvan benne a potenciál ahhoz, hogy Ausztria vezető szőlőfajtája legyen. (90 pont, 2017 augusztus)

 

 

SAUVIGNON BLANC, A STÁJER DÁMA

 

A sauvignon blanc hallatán a Loire völgy, illetve Új-Zéland jut az eszünkbe, pedig Ausztria déli részéről, a Szlovéniával határos Stájerországból is igen komoly tételeket kóstolhatunk. A stájer sauvignon blanc szépsége abban rejlik, hogy ízvilága félúton van a túláradóan zöld és exotikus növényekkel fűszerezett új-zélandi, illetve a kifinomult-ásványos Sancerre és Pouilly-Fumé között. A stájer sauvignon blanc-nál az egzotikus ízek mellett finom köszméte, bodzavirág, barack és sárgadinnye aromák jelennek meg, némi ásványosság kíséretében. A magas, meredek, megfelelően meleg lankákra telepített ültetvényeken a nyári nappalok és éjszakák jelentős hőmérsékletingadozása, az 1000 mm körüli éves csapadékmennyiség savakban és aromákban gazdag sauvignon blanc-t ad, ami a legjobb tételeknél palackos érlelhetőséggel is párosul. A világ feltörekvő borstílusai közül a stájer sauvignon blanc tűnik ma az egyik legígéretesebbnek.   

 

TEMENT, SAUVIGNON BLANC, KALK & KREIDE 2019

Fű és némi kén az illatban. Vibráló, savas, de még mindig nagyon elegáns ízek telítve grapefruittal, citromfűvel és bodzavirág aromákkal. Az elbűvölő savgerinc hihetetlen hosszú kortyot ígér bodzavirággal a végén. (83 pont, 2020 szeptember)

 

WOHLMUTH, SAUVIGNON BLANC 2019

Nagyszerű egyensúly zöld citromfű, passiógyümölcs, sav és alkohol között, amit a sauvignon blanc esetében egyedül a stájerek tudnak biztosítani Ausztriában. Nagyon impresszív bor, ami szépen adja a fajtajelleget. (88 pont, 2020 július)

 

PINOT BLANC, ÉSZAK ÉS DÉL (H)ARCA

 

A pinot blanc „lelki” otthonának sokan Elzászt tartják, arrafelé ennek ellenére meglehetősen mostohán bánnak vele. Egyrészről jelentősége jóval elmarad a szintén ott termelt tramini és rizling párostól, másrészt a pinot blanc-nak címkézett borok szinte bármilyen arányban szabadon keverhetőek egy nagyon hasonló fajtával, az auxerrois-val. Igazán kiteljesedni eddig csak Dél-Tirolban tudott, ahol – meglepő módon – a helyi szövetkezetek produkálnak csodálatos borokat. Nagy jelentősége van mind a házasításokban mind pedig fajtaborként. A termőterületek nagyságát tekintve Ausztria – a maga kb. 2000 hektárjával – a harmadik legnagyobb pinot blanc termelő a világon, a szőlőfajta mégis mellékszereplő a zöld veltelini mellett. Ausztria a pinot blanc kísérleti laborja: sokféle stílusban készítik és próbálják felépíteni az osztrák borászok. A Burgenland régióban termelt borok testesebbek és magasabb alkoholtartalmúak, sok piros alma, barack illetve néha csemegekukorica aromákkal. A dél tiroli pinot blanc más karakterrel rendelkezik: itt is megjelennek ugyan néha a csemegekukoricás jegyek, de sokkal nagyobb a hangsúly a zöld és egzotikus ízeken. Északi testvérhez viszonyítva alacsonyabb alkohol- és magasabb savtartalom mellett az ásványok is hangsúlyosan jelennek meg.  

 

NEUMEISTER, WEISSBURGUNDER, STEIRISCHE KLASSIC 2020

Csemegekukorica, zöld fű, lime az illatban és az ízben. Nagyon friss pinot blanc erős savgerinccel és egy kis ásványossággal. Nagyon vonzó nyári bor. (86 pont, 2021 május)

 

PRIELER, SEEBERG PINOT BLANC 2019

Piros alma illat. Az alma vonal jelen van az ízben is, amit szépen egészítenek ki a lime-os tónusok. Annak ellenére, hogy az alkohol igen magas (13,5%), nyoma sincs égető érzésnek. Egy nagyon jól elkészített pinot blanc, ami az elkövetkező egy-két évben igazán elegánssá érhet. (87 pont, 2021 május)

 

UHUDLER, A PALACKBA ZÁRT IZABELLA

 

Bár az Európai Unió tiltja a direkttermő szőlőből történő borkészítést, Dél-Burgenlandban, Heiligerbrunn környékén engedélyezett ennek az eper illetve labrusca ízű bornak a palackozása. Erről ebben a cikkben már írtunk részletesen.

 

Az Uhudler gerincét az Izabella adja, de mellette más népszerű direkttermő fajták is kerülnek a cuvée-be. Magyarországon ezek a borok falusi házikertek pincéiben találhatóak meg, sokszor nélkülözve a professzionális borkészítési módszereket, ezért általában jóval karcosabbak és illósabbak, mint az osztrák palackozott tételek.

 

WEINGUT ERIKA & PAUL GROSZ, UHUDLER 2014

Azoknak, akiknek a könyökén jönnek már ki a „tutti-frutti” ízű standardizált rozék, ez a bor  felüdülést jelenthet. Vitis labrusca illat- és ízvilág. Erről a borról nem lehet órákon át értekezni, ez még az ivóbor jelleget sem üti meg, mivel az egyszerű és egyenes aromái megakadályozzák, hogy komplex és expresszív lehessen. Nagyon szerethető, de soha sem lesz esélye 70 pontnál többet elérni. Ez a bor a legjobb, mikor a barátaidnak szeretnél mesélni a nagyon szeretett, de már feledésbe merülő nagyapádról, aki annak idején, mikor gyerek voltál, otthon ilyen bort készített és ivott. Ez a tétel kicsit kénes, de annak ellenére, hogy 2014-es évjárat, még mindig jól tartja magát. (60 pont, 2017 július)

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!