A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Dűlőszelektált aszúk és furmintok

Áts Károllyal beszélgettünk 1. rész

2012-01-21 | Tóth Adrienn


Áts Károly gyorsan beszél. Ha belegondolok, megértem, miért kell egy percbe minél több információt, egy napba minél több tennivalót belesűrítenie. Tokaj-Hegyalja egyik legnagyobb minőségi termelőjeként a Royal Tokaji minden évjáratban több százezer palackot bocsát útjára, sokat közülük olyan véleményformáló országokba, mint Anglia, ahol így rajta keresztül alkotnak majd ítéletet az egész borvidékről. Ráadásul a borászat nem elégszik meg a magas tételszámú birtokborokkal, a finom különbségek megőrzése érdekében többféle dűlőszelektált aszút és furmintot is készít.


A pincészet egyike volt a rendszerváltás után indulóknak, akiknek újra kellett fogalmazniuk a tokaji borokat a korábbi évtizedekben elfogadottá vált és így „hagyományosnak” tekintett borstílusok átértékelésével. Hogyan indult ez az út?

Magától értetődő volt, hogy elsőként a borvidék ikonikus borának számító aszú reneszánszának kellett eljönnie. A Royal a kezdetektől kiemelt szerepet szánt az aszúknak, sőt annak idején leginkább csak erre a műfajra koncentráltunk. Aszúkínálatunk mára egy öt- és egy hatputtonyos birtokaszúból, illetve öt dűlőszelektált aszúból áll, amelyek a külön kezelt dűlőkből származó aszúk legszebb hordóinak házasításai.

A Bojta-dűlőből 1993-ban készítettük el az utolsó tételt, ma a Betsekkel, a Birsalmással, a Nyúlászóval és a Szent Tamással dolgozunk, ezeken túl újdonságnak számít a tarcali Mézes Mály.

Elsőként tehát az aszúk kerültek a figyelem középpontjába. Mi következett ezután?

2002-ben jutottunk el odáig, hogy a tulajdonosok belássák, nem kizárólag az aszú jelenti Tokaj-Hegyalját. Ekkor született meg az Áts Cuvée, amely aszúsodott, töppedt és ép szemű furmintból, hárslevelűből, valamint sárga muskotályból áll. A bor szőlészetileg egy szamorodni, csak a kötelező hordós érlelés rövidül le az esetében hat hónapra.

Ez volt az első igazán könnyen értelmezhető késői szüret, ebből a szempontból eltért a már akkor létező, hasonló műfajú Árvay- és Királyudvar-boroktól. Az első évben persze óvatosan indultunk el vele, és csak 2000 palackot készítettünk belőle, de a kedvező piaci fogadtatás miatt mára ez a szám 70 000-re emelkedett, és a tétel külföldön is elfogadottá vált.

A száraz borok jelentőségének felismerésére még sokáig kellett várni?

Már 2003-ban készítettünk száraz furmintot, akkor 6000 palackkal. Mára ez is sikertörténetnek számít, és a terveink szerint a 2011-es évjáratból több mint 100 000 darab kerül majd forgalomba.

A száraz borok tekintetében a Royalnál fontos mérföldkőnek tartom 2009-et, amikor elkészítettük az első olyan száraz sárga muskotályt, amely kizárólag tartályban erjedt és érett. A mai napig egyébként ez a feldolgozási módszer egyedül erre a borunkra érvényes.

Dűlőszelektált aszúk és furmintok

Ugyanebben az évben jelentünk meg először három dűlőszelektált száraz furmintunkkal is. Ezek a Szent Tamás és a Mézes Mály terméséből készültek, a harmadik pedig egy válogatás, amely legnagyobb részben az – egyelőre bérelt területnek számító – Úrágyáról érkezik, ehhez azon ültetvények legszebb furminttételei kerülnek még hozzá, amelyek a dűlős aszúkat is adják.

A válogatás alapját tehát mindig az Úrágya adja, 2009-ben ezt a Betsek, tavaly pedig a Mézes Mály egészítette ki, az idei döntést egyelőre még nem hoztuk meg, annyi a jó alapanyag, hogy a bőség zavarával küzdünk.

Mekkora fejlődési lehetőséget látsz még a száraz furmintok tekintetében?

Sokat várunk még ettől a kategóriától. Ezt bizonyítja az is, hogy a 2011-es évjárattal a furmintkínálatunk öttagúra bővül. A korábbi birtokfurmint mennyiségileg csökken, viszont bekerül alá egy másik furmintházasítás, amely nemcsak dűlők, hanem technológiák egyesítését is jelenti, hiszen egyaránt tartalmaz tartályos és hordós érlelésű tételeket. 100 000-es nagyságrendben készül majd, és valóban a mindennapok borának szánjuk. A három dűlőszelektált furmint esetében kitartunk a 3-5000 palackos mennyiségnél.

Dűlőszelektált aszúk és furmintok

Ezek a döntések azonban nem csak értékesítési megfontolásból születtek, fontosnak tartjuk, hogy Tokajt ne skatulyázzuk be kizárólag édes boros vidékként, ezért a dűlőszelektált aszúk mellé olyan komoly száraz borokat kell letennünk, amelyek legalább 15-20 éves élettartammal bírnak. Úgy gondolom, hogy itthon megvalósítható az ilyen potenciállal rendelkező száraz fehérbor, amelynek Tokaj esetében furmintból kell készülnie. Személy szerint én ebben hiszek.

E szerint még most is alakul a kínálat. Meddig tart még ez a folyamat?

Egy-két új tétel még elképzelhető, vannak terveink, jelentősebb bővülés azonban már nem várható, hiszen a tizenöt tétellel már így is elég széles a portfólió. Persze ez nem azt jelenti, hogy most megállunk, tovább kell mennünk, csak innentől kezdve már inkább az a feladatunk, hogy tovább finomítsuk a már meglévő borainkat. Ma is folyamatosan kísérletezünk, örülök, hogy ebben a csapatomnak egy ilyen nagy pincészet esetében is része lehet.

Cikkünket hétfőn folytatjuk.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre! 

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!