A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Júniusi pezsgés a Corinthiában - 1. rész

Winelovers Pezsgő Június beszámoló

2019-06-28 | Bognár Attila


Júniusi pezsgés a Corinthiában - 1. rész

Június 22-én került sor a Corinthia Hotel Budapestben az év legnagyobb pezsgőkóstolójára, kellemes felvezetést adva nyárnak, a sokak által várt nyári szünetnek. Az idei azért is volt különleges, mert eddig soha nem látott választékkal rukkoltak elő a szervezők. A beszámoló első része olvasható az alábbiakban.


Fotó: FotoBP

 

30 hazai és 60 nemzetközi márka egyedülálló választékot kínált a buborékok szerelmeseinek, de aki kifejezetten a champagne-ok miatt érkezett, az is a bőség zavarával küzdhetett a Champagne teremben a 23 márka több mint 60 tételének hála. A rendezvényt szokás szerint színesítette két mesterkurzus és öt ingyenes, kötetlenebb pop-up kurzus. Az első mesterkurzuson a champagne-ok krémjét, az elit márkákat tömörítő „Les Grandes Marques” 11 top pezsgőjét mutatta be Mészáros Gabriella, míg a másik, az „Anything But Champagne” néven futó mesterkurzus minden más területről, régióból, szőlőfajtából készült pezsgőkből adott egy keresztmetszetet Konkoly Mihály előadásában. Bár a buborékos világban Champagne első helye megkérdőjelezhetetlen,

a világ számos más pontján is készülnek nagyon jó pezsgők,

ezért én a második mesterkurzust választottam, hogy aztán ebből kiindulva a kóstolótermekben a kiállítóknál minél több ország, régió pezsgős világába nyerjek betekintést.

 

Júniusi pezsgés a Corinthiában - 1. rész

 

Prosecco

Nagyjából 27 ezer hektár terület Olaszország északi részén, a Conegliano és Valdobbiadene településeket körülvevő hegyeken koncentrálódnak a legjobb termőterületek. Mintegy 20 ezer hektár DOC minőség, míg kb. 6-7 ezer hektár a magasabb szintet képviselő DOCG. A szőlőfajta a helyi glera, általában tartályos erjesztéssel készül belőle a prosecco, a hagyományos palackos erjesztés ritkább, csak a csúcsminőségnél fordul elő. A glera szőlőfajta amúgy egy Trieszt közelében található faluból származik, amelyet Prosecconak neveznek, innen ered az elnevezés. A champagne-nál jóval olcsóbb ital népszerűsége évek óta töretlen, 2013-ban az eladott palackszám tekintetében meg is előzte a franciákat.

 

 

A mesterkurzuson a Montelliana pincészet Asolo Superiore DOCG extra brut proseccóját kóstolhattuk. A márka egy 400 tagot összefogó szövetkezeti pincét takar, mintegy 650 hektár organikusan művelt területtel. Az Asolo egy kiemelt alrégió a borvidéken, magasabb minőségű alapanyaggal. Érdekessége a tételnek, hogy extra brut, 6 g/l cukorral, ami a proseccoknál alacsonynak számít. Friss, üde, mind illatában, mind ízében a fehér virágok, fehér húsú gyümölcsök dominálnak.

 

Júniusi pezsgés a Corinthiában - 1. rész

 

A kóstolótermekben a proseccókból igen erős volt a felhozatal, kedvencem közülük a Bortolomiol volt, és ahogy soha, most sem csalódtam a Nino Franco tételeiben sem. Kiemelném még a számomra eddig ismeretlen Ca'di Rajo pincészetet.

 

Dél-Afrikai pezsgő (Methode Cap Classique)

Dél-Afrika egyre nagyobb hangsúlyt fektet a tradicionális palackos erjesztésű pezsgőkészítésre, ők ezt az italt egyébként Methode Cap Classique-nak hívják. Itt szintén főleg chardonnay, pinot noir és pinot meunier fajtákból készül, bár engedélyezett a chenin blanc, sauvignon blanc és a pinotage használata is. A lényeg a palackos erjesztés és a minimum 9 hónap élesztőn tartás.

 

A mesterkurzus bora a Steenberg Sparkling Sauvignon Blanc Brut volt. Rövidebb tartályos érlelés, 100% sauvignon blanc, aminek jellegzetes illat- és ízjegyei itt is érzhetőek: egres, széna, bodza, kevés fehér húsú gyümölcs. A francia Sancerre vonal inkább. Kellően egyensúlyos, a 9,5 g/l cukor jól áll neki, a bubik is finomabbak, mint a proseccóban voltak. Mindazonáltal a kóstoló részen kiállított másik két dél-afrikai tétel (Simonsig, Stellenrust) jobban tetszett, talán a chardonnay jelenléte és a hosszabb érlelés miatt is komplexebbnek, kifinomultabbaknak hatottak.

 

Franciaország, Loire-völgy

A Loire-völgy legizgalmasabb fehér fajtája a chenin blanc, amiből az egyre népszerűbb csendes borok mellett kiváló pezsgők is készülnek. A régióból Crémant de Loire néven kerülnek forgalomba a pezsgők, a chenin blanc-on kívül más fajtákkal (pl. chardonnay) is kiegészülhet az alapanyag. A készítési eljárás méthode traditionelle, vagyis palackos az erjesztés és az érlelés (minimum 9 hónapig). A legjobb „példányok” Saumur város környékéről származnak, de a hatalmas Loire-völgy más alrégióiban is találunk kiemelkedő tételeket.

 

Júniusi pezsgés a Corinthiában - 1. rész

 

A mesterkurzuson kóstolt Domaine de la Taille aux Loups (Jacky Blot) Triple Zero pezsgője például Tour város mellől, Vouvray és Montlouis környékéről származó chenin blanc szőlőfajtából készült. A „Triple zero” név arra utal, hogy

a készítés során egyszer sem alkalmaztak plusz cukor hozzáadást.

Sem az alapborhoz, sem a tirázslikőrnél, sem az expedíciós likőr hozzáadása során. Így a tétel totál száraz, nulla cukorral. Az alapbor hordós erjesztést kapott, almasavbontás nélkül. A végeredmény egy rendkívül egyedi és komplex tétel, friss, virágos, üde, lendületes, ugyanakkor megjelenik benne a fajta mézes, birsalmasajtos ízvilága és a hordós jegyek is.

 

A sétálókóstoló Crémant de Loire-jai közül mindenképp kiemelném egyik személyes kedvencemet, a saumuri székhelyű Bouvet Ladubay pincét. Mintegy tíz éve volt szerencsém meglátogatni őket, végigsétálni a hatalmas pezsgőérlelő pincerendszer járatainak egy részét és tesztelni tőlük borokat és pezsgőket is. A most kóstolt pezsgőjük megint nem okozott csalódást. Szintén tetszett a Blanc Foussy pince Crémant-ja is.

 

Ausztria pezsgői

Szomszédunknál egyre komolyabban veszik ezt az „iparágat”, gyakorlatilag már minden borvidékükön készítenek pezsgőt, amit ők három minőségi kategóriába sorolnak (Klassik, Reserve, Grosse Reserve). A Reserve-nél 18 hónap, a Grosse Reserve-nél pedig minimum 30 hónap élesztőn tartás van előírva. A felhasznált szőlők sokfélék, a zöldveltelini és a rajnai rizling adja magát, de sok helyen használnak chardonnay-t, pinot noir-t, pinot blanc-t, és még zweigeltet, valamint olaszrizlinget is. Tavaly a bécsi VieVinumon a Vinum boros magazin szerevezett párbajt 11 osztrák és német pezsgő között, amit az osztrákok nagy örömükre meg is nyertek 7-4 arányban. A legkiválóbb osztrák pezsgők tradicionális eljárással készülnek és brut vagy extra brut kategóriába tartoznak.

 

A mostani mesterkurzuson a Traisental régióból származó Huber pince Grüner Veltliner Sekt Brut Blanc de Blancs 2015-öse került a kóstolósorba. Érdekessége, hogy 100%-ban zöldveltelini szőlőből készült, 12 hónapos érlelést kapott, szinte teljesen száraz, mindössze 2 g/l cukortartalommal. Finomseprős, élesztős, kissé fanyar, a savak dominálják. Az aromavilága meghatározói a fehér bors, az őszibarack és a fehér virágok. Kicsit több cukorral egyensúlyosabb és barátságosabb lenne.

 

Júniusi pezsgés a Corinthiában - 1. rész

 

A másik osztrák tételünk a mesterkurzuson a Madl pince Von den Weissen Welschriesling Brut 2013 volt. Christian Madl 1990 óta készíti méthode tarditionelle pezsgőit a Weinviertel régióban. Ennél a tételnél a 100% olaszrizling alapbor tartályban erjedt, utána 4,5 évet töltött seprőn. Megjelenik benne a fajtára jellemző rezedás, mandulás aromavilág, a dosage 10g/l, ami szép egyensúlyt alkot a savakkal. A bubik talán egy kicsit agresszívebbek a kelleténél.

 

A kóstoló részen bőven találtunk még osztrák pezsgőket, ezek szinte mindegyike jobban tetszett a fenti tételeknél. A Kisbécs standján szerencsére az amúgy kiváló Madl szortiment más tételeit is megízlelhettük, továbbá egyik nagy kedvencem, a Malat pince pezsgőjét is (Brut nature reserve). Az igazán kiemelkedő viszont most a kamptal-i (Langenlois) Loimer pince két pezsgője (brut nature és extra brut) voltak, az abszolút csúcsot pedig a Bründlmayer (brut és extra brut) borászat két pezsgője jelentette. Az utolsó pop-up kóstolón egyébként Kálmán András, a Kisbécs vezetője éppen a Bründlmayer pezsgőkről mesélt, az előadására a brut mellett a brut rozét is bevitte.

 

Német Sekt

Csakúgy, mint nyugati szomszédaink, a németek is egyre több régióban és egyre több pincénél foglalkoznak pezsgőkészítéssel. Kiemelkedő savkarakterisztikája miatt ehhez kiváló alapanyagot szolgáltat a legtöbb borvidéken a rajnai rizling, amit ezzel együtt gyakran egészítenek ki más fajtákkal (chardonnay, pinot blanc, pinot noir).

A borászok egy része Champagne-ban tanult

vagy tett tanulmányutat a minél jobb eredmények elérése érdekében.

 

A mesterkurzuson az Eymann pince Sekt Extra Brut tételét kóstolhattuk. 100% rajnai rizling az alapanyag, a borvidék pedig Pfalz, közel Elzászhoz, a klíma melegebb, szárazabb. A pince a kisebb, családi pincék közé tartozik, biodinamikus szőlőtermelés, kézi szüret, csak a legegészségesebb szőlők felhasználása jellemzi. Az alapbor hordóban erjedt, a másodlagos erjedést 41 hónap palackos érlelés követte. Illatában a füstös, toastos jegyek vegyülnek a frissebb, citrusos, zöldalmás vonallal. Kóstolva egy testesebb pezsgőt kapunk, ami meglehetősen száraz (csak 2 g/l dosage), és amiben megjelenik már a szőlőfajta érettebb voltára utaló petrolosság is.

 

Júniusi pezsgés a Corinthiában - 1. rész

 

A rendezvényen tesztelhettük az egyik kedvenc német pezsgőm, a szintén pfalzi Reichsrat von Buhl pincészet Riesling Sekt Brut 2016-osát is. Tradicionális pezsgőkészítés, a borászat pincemestere 12 évig dolgozott korábban Champagne-ban a Bollinger-nél, 2012 óta készít rizling szőlőből pezsgőt, a 2016-os évjárattól kezdődően 18 hónapra növelte a seprőn tartás idejét. A gyümölcsös és a briós jegyek szép ötvözete, hosszú, komplex, kiváló pezsgő.

 

A beszámoló második részét, többek között a magyar pezsgőkről, itt olvashatja el.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!