A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Szeretünk kísérletezni

Kertész Zoltánnál jártunk 2. rész

2012-10-21 | Tóth Adrienn


A Kertész Családi Pincészet vezetőjével készített interjúnk első részében az indulásról beszélgettünk Kertész Zoltánnal. Mai cikkünkben több szó esik majd az egyes szőlőfajtákról és az azokkal kapcsolatos tervekről, valamint részletesen beszélünk majd a pince buborékos kínálatáról: a habzóborokról és a palackos erjesztésű pezsgőkről.


Cikkünk első részéhez kattints IDE!

Milyen felszerelés áll rendelkezésre a pincében?

Már az induláskor a szerint alakítottam ki a feldolgozó és érlelőteret, hogy alkalmas legyen az általam elképzelt borsor létrehozására. Így rendelkezésre állnak tartályok a reduktív technológiához, valamint különböző méretű hordók a különböző borok érleléséhez. Alapvető eszközöket a pincében már nem nélkülözünk, most a földterületek vásárlása zajlik. Jelenleg hét hektár saját és két hektár bérelt ültetvényt gondozunk.

Mennyivel szeretnétek még bővülni a jövőben?

A pincének jelenleg öt családot kell eltartania, épp ezért meg kell húznunk a nadrágszíjat, fölösleges beruházásokra nincs pénz. Átgondolva teszünk mindent, lépésről lépésre építkezve. Ebből következik, hogy korlátlan mértékben sem kívánunk növekedni, a jelenlegi területeinknek maximum a másfél-kétszeresére vágyunk. Ennek pedig nemcsak anyagi okai vannak, hanem az is, hogy úgy látjuk, egy ilyen méretet tudunk még valóban kézben tartani. Nem kívánunk nagyüzemmé válni.

Milyen szőlőfajtákkal foglalkoztok?

A chardonnay-t a kezdetektől zászlóshajóként kezeljük. Tudom, hogy most visszaesett a fajtát övező érdeklődés, de megerősít, hogy jó visszajelzéseket kapunk általa nemzetközi versenyekről.

Ezen túl annak ellenére, hogy a tömegtermelés itthon degradált fajtává tette, a szürkebarát nekem nagy kedvencem. A zenitre és a királyleánykára Etyeken feladatként tekintek, kíváncsi vagyok ezen a borvidéken mi hozható ki belőlük. A zöld veltelinit azonban nem egy itthon megszokott ízvilággal képzelem el.

Milyen bort szeretnél ezekből a fajtákból elkészíteni?

Kísérletezünk a fajtákkal, de a végső kérdés az, hogy Etyeken megvan-e a potenciál, hogy ezekből nagy testű, késői szüretelésű, száraz borok készüljenek. Az utóbbi néhány év szélsőséges időjárása miatt még nehéz konkrét tanulságokat levonni.

Ott van például érdekességképp a 2008-as Zenitünk. Abszolút nem mindegy, mikor bontja fel az ember, hol ilyen, hol olyan: van, amikor tejkaramellás, máskor aszalt gyümölcsös. Pont ezért nehéz helyzetben van ez a bor, bontás után vakon kóstolva mindig leszerepel, már el sem küldjük versenyekre, ugyanakkor, ha megadják neki az időt, és dekantálják, több visszajelzés alapján is szépen megnyílik.

Szeretünk kísérletezni

Milyenek az általad ideálisnak tartott felszolgálási körülmények?

A mi borainkat a legjobb hűvös szobahőmérsékleten felszolgálni, a túlzott hűtés nem a jót hozza ki belőlük. Nagyon hidegen ugyanis inkább a hordó és a sav jön ki belőlük, ahogy azonban elkezd felmelegedni a bor, tapasztalni fogjuk, hogy szépen besimul az egész.

A borok felbontása kapcsán nemcsak rövid távú kérdések adódnak, az is fontos, hogy mennyire időtálló egy palack. A királyleányka és a zenit kapcsán például csak most kezdődik a kísérlet, csak később látjuk majd, hogy tartalmasabb darabjait mennyi ideig lehet palackban tartani.

A borokon túl sokszor hallani a pince nevét buborékok kapcsán is.

Mindig is szerettem a pezsgőket: a frizzantékat, a proseccókat, a palackos erjesztésű darabokat. Úgy gondolom, ehhez itthon is van elég jó alapanyag, és ebből francia és olasz mintára értékes palackokat alkothatunk.

Tavaly vágtunk bele a frizzante készítésbe olasz stílus alapján. Rájöttem, a szénsavon és az alapanyag tisztaságán múlik az adott tétel minősége, eleganciája, ezért Szentesi Józsefnél hosszú ideig szaturáltuk a frizzanténkat. Hiába tartjuk ugyanis magunkat egyszerűen a számokhoz, és készítünk egy palackot 3,9 bar nyomással, ha a buborékok textúrája és az alapbor nem megfelelő, nem érezzük majd ugyanazt a finomságot, mint az eredeti, olasz frizzantéknál, habzóboroknál.

Milyen visszajelzéseket kaptatok a 2011-es Carla kapcsán?

Ez egy pinot noirból készült frizzante volt, amiről fontosnak tartom elmondani, hogy nem rozét akartunk készíteni. Nem egy, a rózsaszín vagy hagymás borokra gyakran jellemző gazdag gyümölcsösség volt a cél, inkább egy nyerspezsgőhöz hasonlót igyekeztünk palackba zárni, ennek megfelelően csak minimális ideig áztattuk a héján a pinot mustot. Ez persze egy kevésbé közismert műfaj, de úgy látom, a bor megtalálta azt a réteget, aki értékeli.

Szeretünk kísérletezni

Kizárólag szén-dioxid hozzáadással készíttetsz pezsgőt?

Nem, van tradicionális, palackban erjesztett pezsgőnk is, amelynek első darabjait karácsonykor fogjuk degorzsálni. Ez is 100% pinot noir, és ez is a Szentesi pincében alakul buborékos itallá.

Eddig hű voltál a klasszikus champagne-i szőlőfajtákhoz. A jövőben is ezek mellett maradsz?

Úgy gondolom, Etyeken jó pezsgőalapbort ad a chardonnay és a pinot noir. Tudom, hogy vannak kísérletek cserszegi fűszeres, zöld veltelini és olaszrizling kapcsán, de így a kezdeti időszakban mi inkább maradunk a jól bevált fajtáknál. A Kertész Pincét még csak most vezetjük be a köztudatba, ezért különösen fontosnak tartom, hogy megmaradjunk a biztos talajon.

Mik a közelebbi és a távolabbi jövő tervei?

Most azon dolgozunk, hogy folyamatos bővítésink megvalósulhassanak: a pincénket sajnos mára kinőttük, és jól jönne egy nagyobb kóstolóhelyiség is. Úgy látom, jó úton járunk, a borainkra igény van, most már egyre több étteremben vannak ott a palackjaink, ami egy mindössze pár éve működő borászat esetében szép eredmény. Komolyan gondolom ezt a munkát, főállásban ezzel foglalkozom, ha kell, a saját autómmal szállítom ki a borokat.

A jövő majd megválaszolja a kérdéseinket. Egy-két eredmény már most is igazolja, hogy van annak létjogosultsága, amit Báthori Tibor elkezdett. A kérdés most az, hogy elfogadja-e a piac a nagy testű, komoly beltartalmú fehérborokat, amikor mindenhol a könnyedebb stílus keresett.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!