A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

2 Master of Wine, 5 mesterkurzus, 10 legendás boros dinasztia egy helyen

Lehengerlő programmal debütál a Winelovers Grand február 1-én

2020-01-20 | Vinoport


2 Master of Wine, 5 mesterkurzus, 10 legendás boros dinasztia egy helyen

Február 1-én 150 kiállítóval debütál a Winelovers márka új csúcsrendezvénye, a Winelovers Grand. Középpontjában a borkóstolás mellett a borral kapcsolatos edukáció áll, itthon ritkán látható színvonalú előadói névsorral, köztük a mesterkurzusokon előadó két Master of Wine-nal.


Fotó: FotoBP

 

Váltson jegyet a február 1-én debütáló Winelovers Grandra és a mesterkurzusokra!

 

ESSI AVELLAN MW: MAGNUM CHAMPAGNE

 

Előadó: Essi Avellan MW
Időpont: 9.30-10.50
Jegyár: 9900 Ft

Előadás nyelve: angol (magyar tolmáccsal)

 

A somlói Kreinbacher Birtok 5 tradicionális champagne ház/termelő kizárólagos hazai importőre. A mesterkurzusra az 5-ből 4 ház tételeiből válogattak a szervezők. A sor sok szempontból teljes körű képet nyújt a világ leghíresebb borvidékéről: a tételek között lesz nem évjáratos házasítás és évjáratos pezsgő, illetve prestige cuvée – utóbbi minden háznak a csúcsterméke. Mindez ráadásul magnumban érkezik, amit Champagne-ban egyszerűen csak „perfect size”, vagyis tökéletes méretű palacknak neveznek. Hogy miért, arról a kóstolót vezető Essi Avellan fog mesélni. A finn Master of Wine hölgynél kevesen ismerik jobban a pezsgők világát. Mindent elmond róla, hogy a világ kétség kívül legnagyobb szakértőjeként számon tartott Tom Stevenson által alapított Champagne & Sparkling Wine World Championships mindössze három fős zsűrijének a kezdetektől a tagja. Napjaink talán legfelkészültebb „pezsgőgurujának” 80 perces előadása minden igényt kielégítő utazás lesz Champagne-ba.

 

Kóstolt tételek

  • Piper-Heidsieck Cuvée Brut Magnum
  • Deutz Brut Classic Magnum
  • Charles Heidsieck Brut Réserve Magnum
  • Pol Roger Brut Vintage 2012 Magnum
  • Charles Heidsieck Rosé Millésimé 2006 Magnum
  • Deutz Amour De Deutz 2007 Magnum

 

 

STEVEN SPURRIER: 10 GREAT WINE FAMILIES

 

Előadó: Steven Spurrier
Időpont: 11.30-12.50
Jegyár: 9900 Ft

Előadás nyelve: magyar (angol tolmáccsal)

 

Bálint László WSET nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium oktatója: „Azoknak ajánlom a mesterkurzust, akik a savak, egyensúlyok és díszítések világából kilépve szeretnék átélni azt az életérzést, amit ezek a borok sugároznak. Általuk kicsit közelebb lehet kerülni azokhoz a dinasztiákhoz, amelyek ezeket az alkotásokat létrehozták, meg lehet ismerni a filozófiájukat, ami az egész borászkodásuk mögött meghúzódik. Egy világhírű szaktekintély közvetítésével barátságot köthetünk ezekkel a családokkal."

 

Steven Spurrier neve különösen kedvesen csenghet a magyar borrajongók körében. A brit borszakértő az, aki a fajtáért végzett munka elismeréseként Malatinszky Csaba villányi borászt elnevezte „Monsieur Cabernet Franc”-nak. A részben általa alapított Académie du Vin Library kiadó működése rövid ideje alatt máris a nemzetközi borirodalom meghatározó képviselőjévé vált, nem csoda, hogy a legnagyobb nemzetközi boriskola, a WSET is partnerei közé sorolja. Az ő gondozásukban jelent meg Fiona Morrison Master of Wine-nak a világ legjelentősebb borászcsaládairól szóló 10 Great Wine Families című könyve.A kötet a sikeres borászatok történetén és szakmai hitvallásán túl a családok életét is igyekszik közelebb hozni az olvasóhoz. Morrison könyvében megtalálni a borkészítéssel 1308 óta foglalkozó toszkán Frescobaldiakat, de helyet kapott benne a Liger-Belair család is, ahol a burgundiai birtokot Louis Liger-Belair, Napóleon hadvezére alapította 1815-ben. A mesterkurzuson maga Steven Spurrier mutatja be a 10 családot annak 1-1 tételén keresztül.

 

Kóstolt tételek

  • Familia Torres, Purgatori 2014 (Spanyolország, Costers del Segre)
  • Marchesi de' Frescobaldi Lucente 2016 (Olaszország, Toszkána)
  • Weingut Emmerich Knoll Riesling Federspiel Loibenberg 2017 (Ausztria, Wachau)
  • Familie Thienpont, La Gravette de Certan 2015 (Franciaország, Bordeaux)
  • Descendientes De J. Palacios Petalos 2017 (Spanyolország, Bierzo)
  • Nieport Vintage Port 2017 (Portugália, Douro)
  • Gaja Ca' Marcanda Gaja Promis 2016 (Olaszország, Toszkána)
  • Egon Müller Riesling Scharzhofberger Kabinett 2018 (Németország, Mosel)
  • Familie Perrin Chateau de Beaucastel Chateauneuf du Pape 2016 (Franciaország, Rhone)

 

NATASHA HUGHES MW: TASTE LIKE A MASTER OF WINE

 

Előadó: Natasha Hughes MW
Időpont: 13.30-15.30
Jegyár: 9900 Ft

Előadás nyelve: angol (magyar tolmáccsal)

 

Herczeg Ágnes WSET nemzetközi borakadémikus, egykori Master of Wine hallgató, Natasha Hughes mentoráltja: „Mindenkinek ajánlom, aki egy kicsit bele akar szagolni a boros jedik világába. Itt megtapasztalhatják, hogyan kóstol, milyen logika mentén gondolkodik egy Master of Wine. És persze a részt vevők ki is próbálhatják magukat, amihez természetesen segítséget is fognak kapni Natasha Hughestól.”

 

Bújjon két órára Ön is a Master of Wine vizsgázók bőrébe! A Master of Wine a létező legelitebb, legnagyobb presztizsű boros klub, jelenleg mindössze 390 tagja van az egész világon. A címig vezető út két tanévből, az azt lezáró elméleti és kóstolási vizsgákból és egy disszertáció megírásából áll, a teljesítéshez minimum három évre van szükség. A disszertáció előtti utolsó akadály, a záróvizsga során a jelöltek négy nap alatt 3 darab 12-es vakkóstoló flightot (fehér / vörös / egyéb) és 5 témában 13 esszét kell abszolváljanak. A mesterkurzuson a 2019 júniusi kóstolási vizsga második napjának (vörös borok) izgalmait élhetik át az érdeklődők. Tökéletesen reprodukált körülmények (ugyanolyan palackból töltik a borokat, a „vizsgázóknak” ugyanazok az eszközök állnak rendelkezésre stb.) és ugyanaz a 12 vörösbor. A megmérettetés azonban még így sem egyszerű, az MW-vé váláshoz ugyanis nem elég felismerni a borokat (ahogy ez egyébként tavaly az egyik magyar próbálkozónak részben sikerült is). Az alkalomra meghívott Natasha Hughes, aki maga is Master of Wine, minden egyes tétel esetében el fogja mondani a hallgatóságnak a „jó” megoldást.

 

Kóstolt tételek

  • Chateau Manoir Du Gravoux Chateau Manoir Du Gravoux  2014 (Franciaország, Cotes de Castillon)
  • Castello dei Rampolla Vigna d’Alceo 2012 (Olaszország, Toszkána)
  • Domaine de Rocheville Le Prince 2014 (Franciaország, Loire / Saumur-Champigny)
  • Vergelegen ‘V’ 2012 (Dél-Afrika, Stellenbosch)
  • Au Bon Climat Santa Maria 2017 (USA, Kalifornia)
  • Pulenta Estate Malbec 2016 (Argentina, Mendoza)
  • Montes Alpha Viña Montes Carmenere 2017 (Chile, Colchagua)
  • Bodega Garzón Single Vineyard Tannat 2017 (Uruguay, Maldonado)
  • Maximin Grünhaus Pinot Noir 2017 (Németország, Mosel)
  • Weingut Heinrich Blaufränkisch 2016 (Ausztria, Leithaberg)
  • Casa Ferreirinha Quinta da Leda 2016 (Portugália, Douro)
  • Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet Villányi Franc 2016 (Magyarország, Villány)

 

MÁRKUS GYÖRGY: CHAMPAGNE

 

Előadó: Márkus György
Időpont: 16.00-17.20
Jegyár: 9900 Ft

Előadás nyelve: magyar (angol tolmáccsal)

 

Az LVMH, vagyis a Louis Vuitton Moët Hennessy a világ talán legjelentősebb luxusipari cégcsoportja, a Louis Vuitton és a Moët Henessy egyesülésével jött létre 1987-ben. Mint a nevéből is látszik, a vállalat tevékenységi körének két legfontosabb pillére a divatcikk és az ital, azon belül is a pezsgő. Portfóliójukba a borászatokat kifinomult érzékkel, kellő hagyománytisztelettel válogatják – jól mutatja ezt, hogy többek között az 1593 óta létező Château d’Yquem is hozzájuk tartozik. De vissza a mesterkurzus témáját adó champagne-okhoz! Az LVMH uralja a globális pezsgőpiac mintegy ötödét, az Egyesült Államokban becslések szerint minden három értékesített pezsgőből kettő tőlük származik – mindezt úgy, hogy összesen 6 pezsgőházat tulajdonolnak. A mesterkurzuson mind a 6 ház 1-1 tételét bemutatja Márkus György, akit a híres borszakíró, Tom Stevenson egyenesen a világ egyik legnagyobb pezsgőszakértőjének tart. Márkus György saját bevallása szerint életében eddig mintegy 10 ezer champagne-t kóstolt; és ezekről mind van kóstolási jegyzete is… Garantált élmény- és ismeretdömping 80 percben a Winelovers Grandon!

 

Kóstolt tételek

  • Mercier Blanc de Noirs NV
  • Veuve Clicquot Rosé NV
  • Ruinart Blanc de Blancs NV
  • Moët&Chandon Brut Imperial Magnum
  • Dom Perignon Dom Perignon 2008
  • Krug Krug Vintage 2004

 

RIPKA GERGELY: FURMINTS OF THE WORLD

 

Előadó: Ripka Gergely
Időpont: 18.00-19.20
Jegyár: 6900 Ft

Előadás nyelve: magyar (angol tolmáccsal)

 

Mai tudásunk szerint a furmint Magyarországon, azon belül is Tokaj-Hegyalján „született”. A 2000-es évek óta folyamatosan zajlik itthon az „újrafelfedezése”, 2017-et Magyarországon egyenesen a furmint évének kiáltották ki, február 1-ét pedig Furmint Nemzetközi Napnak. Az egyre kifinomultabb tételek következtében mindeközben a nemzetközi színtéren is fontos tényezővé vált a fajta, ma már kötelező tananyag a magukra valamit adó boros iskolákban. Ki is lehetne megfelelőbb a fajtát bemutató mesterkurzusra, mint Ripka Gergő, az újkori Tokaj egyik legjobb ismerője, aki a Tokaj Guide című kiadványában évek óta értékeli a borvidék fejlődését. Előadása azonban korántsem csak az általa legjobban ismert régióra fog korlátozódni. Míg pezsgőt Magyarországról, aszút például Ausztriából fog kóstoltatni, demonstrálva azt, hogy a furmint kiválóan érzi magát az egész Kárpát-medencében.

 

Kóstolt tételek

  • Kreinbacher Prestige Brut (Magyarország, Somló)
  • Szent Donát Márga 2016 (Magyarország, Balatonfüred-Csopak)
  • Holdvölgy Intuition No3 2017 (Magyarország, Tokaj)
  • Tornai Pincészet Top Selection Apátsági Furmint 2012 (Magyarország, Somló)
  • Dukay-Sagmeister Kanias Furmint 2016 (Szerbia, Szerémség)
  • Balla Géza Sziklabor Furmint 2017 (Románia, Arad-hegyalja)
  • Dvanajščak Kozol Pušipel Prestige 2017 (Horvátország, Međimurje/Muraköz)
  • Vino Gross Iglic 2016 (Szlovénia, Štajerska Slovenija)
  • Wenzel Furmint Vogelsang 2018 (Ausztria, Burgenland)
  • Gróf Degenfeld Szőlőbirtok Andante Furmint 2016 (Magyarország, Tokaj)
  • Heidi Schröck Ausbruch Rust 2014 (Ausztria, Burgenland)

 

A Winelovers Grand első három mesterkurzusánál a borok beszerzéséért felelt: Kollár Mariann WSET nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium oktatója



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!