A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

„A magyar fogyasztók fejében rendet kell tenni”

Eredmények és tervek – a Vindependent beszámolóján jártunk

2018-07-24 | Vinoport


„A magyar fogyasztók fejében rendet kell tenni”

Mit csinál a Vindependent? Kik lehetnek a tagjai? Mit köszönhetnek nekik a magyar borászok? Mik a terveik a közeljövőben?


Interaktív beszélgetésre hívta az újságírókat június 18-án a Magyar Független Szőlő- és Bortermelők Országos Szövetsége, vagyis a Vindependent a St. Andrea Wine & Gourmet Barba. A beszélgetést Wille-Baumkauf Márta, a Vindependent elnöke („civilben” a tokaji Pendits pincészet tulajdonosa), Makai Gergő a Vindependent ökoszekciójának vezetője (a Tokaj Hétszőlő pincészet birtokigazgatója) tartotta, moderált Rókusfalvy Pál elnökségi tag (Rókusfalvy Birtok).

 

A hivatalos köszöntő után Makai Gergő, a Vindependent most megalakult ökoszekciójának tagja kapott szót. Elmesélte

az egyesületen belül évek óta tervben volt az ökoszekció létrehozása,

mert korábban semmilyen más szervezet nem igazán vállalta fel a hazai bioborászok érdekvédelmét. Másrészről kézenfekvő is volt, hogy a Vindependenten belül jöjjön létre egy ilyen képviselet, mivel főként a családi borászatok léptékében tud az ökogazdálkodás és a bioborászat megvalósulni. (A Tokaj Hétszőlő a maga 55 hektárjával az egyik legnagyobb 100 százalékig ökogazdálkodást folytató pincészet Magyarországon, boraikat többek között itt lehet megtalálni.)

 

„A magyar fogyasztók fejében rendet kell tenni”

 

Az eddig hiányzó ernyőszervezet egyik sarokköve, hogy ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy a hazai bioborászok párbeszédet folytassanak, megosszák egymással módszereiket, tapasztalataikat. Ezt az eszmecserét már jövő évtől szeretnék szervezettebb formában, egy konferencia keretében rendszeresíteni, ugyanis egyelőre inkább ad hoc jellegű: a borászok forródrótot tartanak, ha például jön az eső, és aktuálissá válik a gombásodás elleni védelem.

 


Mi az a Vindependent?

A 2005-ben alakult szervezet fő célja a szőlészeti és borászati családi, kis- és középvállalkozások érdekképviselete, hazai illetve Európai Uniós szinten. A Vindependentnek jelenleg 65 családi tulajdonban lévő magyar borászat a tagja. Bármelyik szőlész és borász kérheti felvételét, aki az egyesület céljaival egyetért és azt támogatni kívánja. A szövetség fórumot biztosít a hazai szakmát érintő gazdasági, jogszabályozási és szakmapolitikai kérdések megvitatására, közös álláspont kialakítására és lobbitevékenységet is folytat a megfelelő szerveknél ennek elfogadtatására. Tagja az Európai Független Szőlő- és Bortermelők Szövetségének (CEVI), amelyben összesen európai ország családi borászatai vannak jelen. A CEVI 2011-től megfigyelőként részt vesz az EU Borászati Bizottságának ülésein és a törvényhozás előtt véleményezési joga is van.


 

Wille-Baumkauf Márta emlékeztetett rá, más módon is igyekeznek támogatni az ökológiai gazdákodás iránt nyitott tagjaikat. 2012-ben a Vindependent javaslatára és tagjainak részvételével indított az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet és a Tarcali Kutató egy 3 éves kutatást. Meg akarták határozni, melyik az a hazai fajtákból álló magkeverék, amelyik a legjobb az ökológiai gazdálkodáshoz nélkülözhetetlen takarónövényzetet alakítja ki a szőlősorok között.

 

 

Mindhárom házigazda úgy vélte, a Vindependenten belül pár év múlva tovább erősödhet a most megalakított ökoszekció, illetve a még holisztikusabb rendszert alkotó biodinamukus gazdálkodás jelenléte is. (Aminek egyébként a Wille-Baumkauf család tulajdonában található Pendits pincészet az egyik hazai úttörője, a német Demeter-től elsőként kapták meg itthon a tanusító védjegyet.) Rókusfalvy Pál megerősítette, általában terjed itthon a fenntartható gazdálkodást folytatók tábora: amikor ők 5-6 éve elkezdtek Etyeken többek között csalánnal meg algakivonattal permetezni, még sokan megmosolyogták őket, ma viszont egyre több követőjük akad a borvidéken.

 

Lemaradásunk egyelőre mégis jelentős – ismerték el a jelenlévő előadók. Példaként Ausztriát említették, ahol a szőlőterületek 15%-án folyik tanusított bioművelés, míg Magyarországon ez az arány 2% körül van. „Nagy a fluktuáció a gazdák között, mert sok fogyasztó a biobor valamiféle kétes minőséggel azonosítja. Még mindig az él a fejekben, hogy a bioalma onnan ismerszik meg, hogy kukacos. Pedig az ökológiai művelés éppen arról szól, hogy megerősítjük a növény saját immunrendszerét, ezáltal egészségesebb szőlőt szüretelhetünk. Külföldön már kialakult a fogyasztókban a fenntartható környezet iránti igény és ezért hajlandóak többet fizetni a bioborért.” – mondta Makai Gergő. (A Borászportál a Hétszőlőnél tett látogatás kapcsán írt bővebben az ökológiai szőlőművelés rejtelmeiről illetve arról, hogy Európa meglepő szegleteiben van komoly piaca a biobornak.)

 

Az egyik jelenlévő újságíró erre felvetette, Ausztria azért is járhat előttünk, mert államilag támogatottak a biogazdaságok, másrészt nagy pénzeket fordítanak marketingre, kommunikációra, hogy felébresszék az emberekben az igényt a biotermékek iránt. Wille-Baumkauf Márta erre elmondta, ők lobbiznak az EU-ban és az Agrárminisztériumnál is, hogy az ökogazdálkodás az őt megillető kiemelt helyre kerüljön támogatás és kommunikáció tekintetében. „A magyar fogyasztók fejében rendet kell tenni” – erősítette meg. Fontos lépésnek tartja, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által rendezett Országos Borversenyen idén először kiosztották a „Legjobb biobor” díjat is, a győztes ráadásul a többi kategóriaelsőhöz hasonlóan jogot szerez arra, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség által külföldön szervezett szakmai kóstolókon bemutatkozhasson.

 

A sajtóebéd második felében Wille-Baumkauff Márta számolt be a Vindependent eddigi munkájáról és eredményeiről:

 

„A magyar fogyasztók fejében rendet kell tenni”

 

Az eredmények felsorolása után szintén az egyik újságíróban merült fel a kérdés: vajon a többezer hazai kispincészet mekkora hányadánál vannak például annak tudatában, hogy a Vindependentnek köszönhetően lett 2016-ban egyszerűbb az életük. Vagyis nem kéne-e ezeket az eredményeket intenzívebben kommunikálni, hogy többen csatlakozzanak a szervezethez. A választ erre, ami egyben a zárszó is volt, Rókusfalvy Pál adta meg: „A Vindependent tagjai kézséggel és teljes mellszélességgel odaállnak egy konkrét ügy mögé. De ha azt sikerrel befejezik, mindenki rohan vissza a szőlőbe és végzi a dolgát. Ezt társadalmi munkában csináljuk, de tényleg erősíteni kell a kommunikációt, akár a mostanihoz hasonló sajtóebédek sűrűbbé tételével. Valóban igaz, hogy

nem elég jónak lenni, de annak is kell látszani.”Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!